Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Συμφώνησαν ότι προωθεί την ... αποσυγκέντρωση

Με ανώδυνες παρατηρήσεις απάντησαν στο νομοσχέδιο για την περιφέρεια, που στραγγαλίζει την Αυτοδιοίκηση, τα Νομαρχιακά Συμβούλια Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, σε συνέλευσή τους

Τη σύμφωνη γνώμη της στην αποδυνάμωση και το στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, διατύπωσε, επί της ουσίας, η πλειοψηφία των αιρετών των Νομαρχιακών Συμβουλίων Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σε περιφερειακή συνέλευση που έγινε το Σάββατο. Η κριτική επί του νομοσχεδίου επικεντρώθηκε σε επιμέρους διατάξεις και συγκεκριμένα στην κατάργηση των νομαρχιακών επιτροπών που προβλέπει το νομοσχέδιο και στην ανάγκη αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Παράλληλα, οι αιρετοί αναλώθηκαν σε ευχολόγια και σε φραστικές διαμαρτυρίες σχετικά με τον αποδυναμωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης, χωρίς να "αγγίξουν" την αιτία που αυτό συμβαίνει: Τη σύμπλευση και υποταγή της κυβέρνησης στις κατευθύνσεις και τους πολιτικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλει την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στην Περιφέρεια, η οποία θα λειτουργεί ως κεντρικός μηχανισμός σχεδιασμού, αξιολόγησης και προώθησης αντιλαϊκών πολιτικών αποφάσεων και αντίθετα την υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης - προκειμένου σαφώς να αποφευχθούν... διαφοροποιήσεις. Αλλωστε ένας περιφερειάρχης εγγυάται την εξασφάλιση και προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, καθώς διορίζεται από την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τον αιρετό, που εκλέγεται από το λαό και σ' αυτόν λογοδοτεί ή τουλάχιστον θα έπρεπε...

Ψήφισαν ανώδυνα

Οι αιρετοί ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, ώστε να υπάρξει διάλογος για τις επιμέρους παρατηρήσεις που έχουν επ' αυτού, τις οποίες έχει ήδη διατυπώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Παρατηρήσεις που αφορούν στην αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών μεταξύ κράτους (στο επίπεδο της Περιφέρειας) και Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως στη διατήρηση των νομαρχιακών επιτροπών, την κατάργηση των οποίων προβλέπει το νομοσχέδιο. Συμφωνούν όμως με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, το οποίο θεωρούν ότι "ενισχύει την αποκεντρωτική δομή".

Με το ψήφισμά τους οι αιρετοί θεωρούν πως "πρέπει να ξεκινήσει μια δυναμική προσπάθεια κατοχύρωσης της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με τη ...συνεργασία κυβέρνησης και ΕΝΑΕ", τη στιγμή που το εν λόγω νομοσχέδιο σχεδιάστηκε προκειμένου να εξυπηρετεί σαφέστατα την κυβέρνηση και τους στόχους της. Το ψήφισμα καταψήφισε ο νομαρχιακός σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, Χρήστος Λαζαρίδης,ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. "Το ψήφισμα προωθεί αλλαγές σε επιμέρους επίπεδα. Δεν αγγίζει την ουσία, που είναι ο δυναστικός ρόλος του Περιφερειάρχη και ο στραγγαλισμός της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν το νομοσχέδιο", τόνισε.

Την ...ανησυχία του για το μέλλον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εξέφρασε στη συνέλευση το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Β. Κουλουμπής,που ζήτησε από τους προηγούμενους υπουργούς Εσωτερικών του κόμματός του να πάρουν θέση για το νομοσχέδιο και τις παρατηρήσεις που έχει διατυπώσει η ΕΝΑΕ.

Εκ μέρους της ΤΕΔΚΝΑ, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος,απευθύνοντας την εξής πρόκληση στους αιρετούς: "Τι θα κάνει η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αν ο διάλογος δεν είναι τελεσφόρος; Θα προχωρήσει σε αγώνες;".

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Β. Νικολαϊδου και του ΣΥΝ, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λέων. Αυδής και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ανωμερίτης και Ν. Λεβογιάννης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ