Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΡΟΤΑ

Μόλις εκατόν είκοσι μέρες έχουν περάσει από την επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία. Το διάστημα πολύ μικρό, μα τα γεγονότα ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτό που επηρεάζει την πολιτική και σημαδεύει την κοινωνική ζωή της χώρας είναι σίγουρα οι αγώνες σημαντικών τμημάτων της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των μικροεμπόρων. Αγώνες πολυσύνθετοι, που πιθανά είναι οι μεγαλύτεροι της τελευταίας δεκαπενταετίας. Κινητοποιήσεις βέβαια είχαμε και πριν σε κλάδους, σε χώρους δουλιάς, σε περιοχές, που βοήθησαν στο να φτάσουμε στην τωρινή φάση.

Σήμερα, όμως, μιλάμε για κάτι το εντελώς διαφορετικό. Η μαχητικότητα, η διάρκεια, ο όγκος, η ενότητα δράσης, η μεγάλη συσπείρωση, η αντοχή και ο ηρωισμός δίνουν νέα χαρακτηριστικά στους αγώνες αυτούς. Οι μορφές, και στην καθοδήγηση και στην πάλη, με τις απεργιακές επιτροπές, τις καταξιωμένες Συντονιστικές, τη "δημοκρατία των μπλοκ", τις εργατικές αλυσίδες στους καταπέλτες και στις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, το συντονισμό, την απομόνωση των εγκάθετων στις τριτοβάθμιες οργανώσεις από την αγροτιά ανοίγουν καινούριους δρόμους για το λαϊκό κίνημα. Καλύτερα απ' ό,τι μέχρι τώρα εκφράζεται η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στους αγώνες, χωρίς βέβαια να βρίσκεται σε αρμονία με τις απαιτήσεις των καιρών και των προβλημάτων.

Στο κύμα αυτών των αγώνων, που συζητιέται σ' όλη την Ευρώπη, εντείνεται η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε καίρια ζητήματα, όπως Ευρωπαϊκή Ενωση, Μάαστριχτ, ΓΚΑΤΤ, ΚΑΠ, αποκαλύπτεται η ταξική ουσία του λεγόμενου εκσυγχρονισμού και της Κεντροαριστεράς, συγκρούονται οι δύο γραμμές στο μαζικό κίνημα με τη μια πλευρά του "κοινωνικού διαλόγου", της συναίνεσης και του ραγιάδικου ρεαλισμού και την άλλη πλευρά της γραμμής της ταξικής πάλης, της αντίστασης και του αγωνιστικού ρεαλισμού.

***

Οι σκληροί αγώνες της αγροτιάς για την επιβίωσή της, των ναυτεργατών για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την ανεργία στον κλάδο, των εμποροϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων για το ωράριο, των δασκάλων και των καθηγητών για οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, των εργοστασιακών εργατών ενάντια στη διάλυση της παραγωγικής μηχανής και τις ιδιωτικοποιήσεις, βάζουν στον Προκρούστη της κριτικής τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Το ΚΚΕ ούτε έκρυψε ούτε κρύβει ότι είναι, με ψυχή και σώμα, υπέρ της ανάπτυξης αυτών των αγώνων, που, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, συσπειρώνουν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, ενισχύουν τον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό τους και, αντικειμενικά, συγκρούονται με τους βιομηχάνους, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνησή τους. Η στάση αυτή του ΚΚΕ, ταυτόχρονα με την ενίσχυση του κύρους του, την ουσιαστική επιβεβαίωση της πολιτικής του και την ενίσχυση της επιρροής του, το επιφορτίζει με νέες ευθύνες και σημαντικά καθήκοντα.

Η ηγεσία του ΣΥΝ, αιχμάλωτη της ευρωπαϊκής νεοαποικιοκρατικής αντίληψης, της λαγνείας του εκσυγχρονισμού και της δίψας για νομή εξουσίας, εξαντλεί τις κριτικές της κορόνες στις διαδικασίες, στην ανάγκη "ανοιχτού κοινωνικού διαλόγου" και στις κοινοβουλευτικές ασκήσεις επί μικροφώνου. Η ηγεσία του ΣΥΝ και ο κορμός του στελεχικού του δυναμικού ούτε θέλει, μα κύρια δεν μπορεί να βλέπει ταξικές συγκρούσεις, που ξεγυμνώνουν την ουσία και της δικής του στρατηγικής και πολιτικής.

Η ΝΔ, με δυο και τρία πρόσωπα, φανερώνει τα δικά της αδιέξοδα, που αντανακλούν την κρίση του νεοφιλελευθερισμού. Το ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας αυθεντικά συντηρητική πολιτική, έχει οικοδομήσει πλέον για λογαριασμό του συμμαχίες με το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αποστερώντας έτσι τη ΝΔ από παραδοσιακά στηρίγματά της.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κερδίζοντας τις εκλογές του Σεπτέμβρη, έβαλε αμέσως μπρος το ..."αναγεννητικό" και "εκσυγχρονιστικό" της έργο. Ανατιμήσεις τιμολογίων, ακρίβεια, ένταση της μονόπλευρης λιτότητας, ταχύτατη ικανοποίηση των αιτημάτων του ΣΕΒ. Διαλύει τη βιομηχανία της χώρας (Ναυπηγεία, "Χαλυβουργική", ΛΑΡΚΟ, ΣΟΦΤΕΞ, ΜΕΛ, "Πειραϊκή - Πατραϊκή", LEVIS, ΜΙΣΚΟ, ΚΕΡΑΦΙΝΑ, ΒΙΟΠΑΛ, ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ κλπ.). Προχωρεί για ψήφιση στη Βουλή ένα φορολογικό νομοσχέδιο, ταξικό εργαλείο στα χέρια των κυρίαρχων πολιτικών και ταξικών δυνάμεων αναδιανομής του εισοδήματος από το λαό στα μονοπώλια και στις πολυεθνικές.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, σαν νεόπλουτος των πολιτικών θώκων, φαίνεται ότι προς στιγμήν πίστεψαν πως ελέγχοντας ασφυχτικά τις ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και πολλών δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων θα πέρναγαν το ποτάμι δίχως να βραχούν, πίστεψαν ότι με την επίκληση του εκσυγχρονισμού, του δήθεν μονόδρομου της σύγκλισης, με τους "θεσμικούς εθνικούς διαλόγους" και τα τοιαύτα θα έπιαναν γιαλό. Διαψεύστηκαν.

***

Οι αγώνες της εργατικής τάξης και των αγροτών, φανερά ή όχι, συγκρούονται συνολικά με την κυβέρνηση και την ταξική ουσία της πολιτικής της, δημιουργώντας τα πρώτα ρήγματα στο μονόδρομο του Μάαστριχτ, διαλύοντας κάποιες από τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις για το ρόλο της. Σήμερα είναι πιο ορατό το στυγνό και ανάλγητο προσωπείο της. Τις τελευταίες μέρες, θορυβημένη και ανήσυχη, η κυβέρνηση βγάζει από το οπλοστάσιό της μορφές υπονόμευσης που θυμίζουν δεκαετία του '50. Καλλιεργεί αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κλάδους εργαζομένων, ενισχύει στοιχεία "κοινωνικού διχασμού", κατευθύνει συκοφαντικές και προβοκατόρικες εκστρατείες μέσα από τα ΜΜΕ, κινητοποιεί τον κατασταλτικό μηχανισμό, εκδίδει δικαστικές αποφάσεις κατά παραγγελία για την ποινικοποίηση των αγώνων, ασκεί ανοιχτή και ωμή βία. Ολες αυτές οι μέθοδοι, που θα ενταθούν ακόμα πιο πολύ, όχι μόνο θα πέσουν στο κενό, αλλά και θα αποκαλύψουν καλύτερα τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της, την απόλυτη εξάρτησή της από τους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους. Κι όσο οι αγώνες θα οξύνονται, τα περί υποκινητών και κομμουνιστικών δακτύλων και συνωμοσιών θα πυκνώσουν, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική αυτή η ταχτική της, αφού ο λαός μας τα έχει ξαναακούσει στο παρελθόν και οι εργατοϋπάλληλοι, οι αγρότες και οι μικρέμποροι ξέρουν οι ίδιοι καλύτερα από τον καθένα ποιοι είναι οι λόγοι που τους οδηγούν στο μονόδρομο του αγώνα.

***

Συμπερασματικά, γίνεται φανερό ότι, απ' τη μια, έχουμε μια κυβέρνηση που τα περιθώρια ελιγμών της και τα όρια για αλλαγή στην πολιτική της είναι περίπου ανύπαρκτα. Απ' την άλλη, τα προβλήματα του λαού θα οξύνονται και θα πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις, που είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσουν νέα ένταση των αγώνων και των ταξικών συγκρούσεων. Οι αγώνες αυτοί, με τις διεργασίες που συντελούνται στη βάση, την ευρύτητα και τους στόχους, που μπορούν να αποχτήσουν, θα έχουν τη δυνατότητα να ωθούν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου, που, μέσα από έντονη ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, θα βάλουν φρένο στα έργα και τις ημέρες της.

Για να γίνει, όμως, αυτό βασική προϋπόθεση είναι να ξεπεραστούν γρήγορα και αποφασιστικά αδυναμίες και καθυστερήσεις, να προσανατολιστεί το κύριο βάρος της δουλιάς στη βάση, στους χώρους δουλιάς και στους κλάδους, οξύνοντας την κριτική στις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και αναδείχνοντας σε πρωτεύον ζήτημα την αλλαγή των συσχετισμών σ' όλα τα επίπεδα.

Γιώργος ΜΑΥΡΙΚΟΣ

Οι αγώνες αυτοί, με τις διεργασίες που συντελούνται στη βάση, την ευρύτητα και τους στόχους, που μπορούν να αποχτήσουν, θα έχουν τη δυνατότητα να ωθούν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου πάλης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ