ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τακτική μαστίγιου και καρότου στους απεργούς
  • Να αλλάξει το κλίμα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε ο πρωθυπουργός
  • Σώματα Ασφαλείας, Δικαιοσύνη, Ενοπλες Δυνάμεις τίθενται στην υπηρεσία της κυβερνητικής επιδίωξης για τσάκισμα των αγώνων
  • Με επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ συνοδεύει η κυβέρνηση τον αυταρχικό της κατήφορο

Στην απειλή ή χρήση βίας απέναντι στους απεργούς καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να "σπάσει" τους αγώνες, ενώ ταυτόχρονα ρίχνει στη μάχη τους μηχανισμούς καταστολής (Σώματα Ασφαλείας, Δικαιοσύνη, Ενοπλες Δυνάμεις), χωρίς να εγκαταλείπει και τους "αγανακτισμένους πολίτες".

Παράλληλα, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, η κυβερνητική προπαγάνδα συντηρεί και διογκώνει το θέμα των "συνεπειών" των απεργιών σε άλλες κοινωνικές ομάδες, και δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα, ώστε να υποδαυλίσει "συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων".

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,ύστερα από την επιστροφή του από την Ιταλία και μετά από επαφές που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς, επιχείρησε να αλλάξει την εικόνα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Στο περιθώριο της δεξίωσης στο προεδρικό μέγαρο προς τιμήν του Διπλωματικού Σώματος ο Κ. Σημίτης προέβλεψε, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι MEGA, ότι μετά το τέλος της χτεσινοβραδινής σύσκεψης στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, "η απεργία θα λήξει και οι ναυτεργάτες θα επιστρέψουν στη δουλιά τους". Αναφερόμενος γενικότερα στις λαϊκές κινητοποιήσεις τις χαρακτήρισε λογικές εξάρσεις μιας περιόδου προσαρμογής, την οποία όμως η κυβέρνηση, όπως είπε, θα αντιμετωπίσει.

Και αντικομμουνισμός

Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης οδήγησε όπως αναμενόταν σε νέα επίθεση κατά του ΚΚΕ. Η προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με την οποία καταγγελλόταν η συγκρότηση από την κυβέρνηση παρακρατικών μηχανισμών, προκειμένου να κτυπήσουν την απεργία των ναυτεργατών, ενόχλησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία, διά του εκπροσώπου της επιχείρησε να απαντήσει, καταφεύγοντας στον αντικομμουνισμό. Αντί άλλης απάντησης ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι "στο ΚΚΕ, πλέον, δεν αναγνωρίζουμε ούτε το άλλοθι της αθωότητας που κάποτε του είχαμε παραχωρήσει" (!).

Συναγερμός απέναντι στον "εχθρό"

Στις κυβερνητικές προτεραιότητες περιλαμβάνονται το τσάκισμα του αγώνα των ναυτεργατών και η αποτροπή των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χτες, άλλη μια φορά, ότι έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης "επιτροπή αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης" στην οποία συμμετέχουν και οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι πάντα υπήρχε"συνεργασία" μεταξύ των υπουργών για την αντιμετώπιση θεμάτων τα οποία προκύπτουν καθημερινά, αλλά τώρα γίνεται με τρόπο εντατικό "καθότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που πραγματικά είναι κρίσιμη, με την έννοια ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις" (!). Οταν ρωτήθηκε με ποια αρμοδιότητα συμμετέχει σε αυτή την επιτροπή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, έδωσε την εξής καταπληκτική απάντηση: "Δεν προκύπτουν θέματα τάξης, αυτομάτως, όταν έχεις μια κοινωνική διέγερση, όταν έχεις κινητοποιήσεις; Είναι φυσικό αυτό" (!).

Σχετικά με την προφορική εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για αυτόφωρο σύλληψη όσων απεργών παραβιάζουν τους νόμους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να τη δικαιολογήσει και υπερασπιστεί λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αδιαφορούν όταν η απεργία τους έχει κριθεί καταχρηστική και επανέλαβε τα περί ανομίας και αναρχίας.

Ειδικότερα για τους αγρότες, κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία αν αστυνομικά όργανα και εισαγγελείς θα κινηθούν εναντίον των αγροτών όταν αυτοί κατευθύνονται προς κάποιο σημείο, περιορίστηκε να απαντήσει ότι "δεν υπάρχει καμιά τέτοια απόφαση", λες και είναι δυνατόν να την ανακοινώσουν επίσημα. Επίσης, υπενθύμισε με νόημα ότι τα δικαιώματα πρέπει να συμβαδίζουν με υποχρεώσεις έναντι των νόμων.

Αναφορικά με τη σημερινή απεργία της ΓΣΕΕ ο εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει αιτήματα που ξεφεύγουν από τα δημοσιονομικά πλαίσια που έχει θέσει. "Εχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες", είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα συνδικάτα να υποχωρήσουν αυτά, για να βρεθεί ένα σημείο συνάντησης.

Κυβέρνηση - υπονομευτής της χώρας

Η κυβέρνηση υπονομεύει τη χώρα. Με τη δογματική εμμονή της, σε μια πολιτική που καταδυναστεύει τα λαϊκά στρώματα, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία. Αυτή η κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη. Τόσο, που δεν εννοεί να πάψει να χρησιμοποιεί σαν "όπλο" έως και την ομηρία του ελληνικού λαού. Αυτή η κυβέρνηση παίζει τόσο ζημιογόνο ρόλο για τον τόπο, που έχει κατορθώσει σε 4 μόλις μήνες να θεωρητικοποιήσει την "αρχή" της καταστολής. Να εμπλουτίσει με νέα στοιχεία αυταρχισμού το "εγχειρίδιο" της κρατικής τρομοκρατίας.

Η χώρα πληρώνει, ήδη, ακριβά, τον ταξικά στυγνό προσανατολισμό των "εκσυγχρονιστών". Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έχει στο ενεργητικό της διαδοχικούς κατατεμαχισμούς της χώρας και των πολιτών της. Εχει αναγάγει την πολιορκία και κατασυκοφάντηση των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ναυτικών, σε "μονόδρομο" για την υλοποίηση των εντολών της ΕΕ και της εγχώριας πλουτοκρατίας. Τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι ευδιάκριτα.

***

Είναι το ίδιο το παρόν και το μέλλον της χώρας, που στήνεται στα "τρία μέτρα" της "σύγκλισης". Εκεί ακριβώς, στα "τρία μέτρα", έχουν στηθεί:

  • Η βιομηχανική βάση του τόπου, που, όταν δεν ξεπουλιέται, γίνεται σωρός σκουριάς και "λουκέτων".
  • Η αγροτική οικονομία, που στραγγαλίζεται μεταξύ των "συμπληγάδων" της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.
  • Ο τομέας του εμπορίου και της βιοτεχνίας, που έχουν παραδοθεί στα χέρια των πολυεθνικών.
  • Ο τομέας των υπηρεσιών, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, που αποδεικνύονται "παράδεισος" της παραοικονομίας και του ιδιωτικού κεφαλαίου.
  • Ο τομέας της ναυτιλίας, που, μέσω της κατάργησης του καμποτάζ και του αφελληνισμού, στον οποίο καταφεύγουν από κοινού κράτος και εφοπλιστές, μετατρέπεται σε "ναυάγιο" για τη χώρα. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος...

***

Είναι σαφές ότι η κυβερνητική τακτική σε όλους τους παραπάνω παραγωγικούς και εργασιακούς τομείς θα ήταν "ελλιπής", εάν στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ δε βρίσκονταν και οι ζωντανές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι. Ετσι, η κυβέρνηση έχει ανακαλύψει τον "εχθρό":

  • Στους εργάτες, που, όταν δεν καταδικάζει στην ανεργία, καταστρατηγεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ, ταυτόχρονα, τους ισοπεδώνει με την εισοδηματική και φορολογική πολιτική.
  • Στους αγρότες, που κυνικά δηλώνει ότι θέλει να ξεκληρίσει κατά 50%.
  • Στους επαγγελματοβιοτέχνες, που τους δίνει τη χαριστική βολή, μέσω της "αντικειμενικής" φοροκλοπής τους.
  • Στους ναυτικούς, που, όχι μόνο πετά στα "σκουπίδια" της ανεργίας, αλλά, όταν εργάζονται, ζητά και την επιβολή "ποινής" εναντίον τους, μέσω της φορολόγησής τους.
  • Στους εμποροϋπάλληλους, που καταδικάζονται σε ωράρια του ...Μεσαίωνα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι μερικά από τα θύματα του επίσης ατέλειωτου καταλόγου..

***

Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση κατά του λαού και της χώρας, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από την αντίσταση. Πρόκειται για αντίσταση ενάντια στη "διαλυτική" κυβερνητική γραμμή. Ομως, οι κυβερνώντες είναι ανένδοτοι. Δεν τους ενδιαφέρει παρά ένα: Η με κάθε μέσο υλοποίηση των "άνωθεν" εντολών. Τότε, στην αγωνία των αγωνιζόμενων, απαντούν με αδιαλλαξία. Με τραμπουκισμό. Με απειλές και ωμή βία. Δεν τους ενοχλεί που ασφυκτιούν οι πάντες. Η "φιλοσοφία" τους αντικατοπτρίζεται στη μετεκλογική ...παραίνεση του Γ. Παπαντωνίου προς τα λαϊκά στρώματα: "Κόφτε το λαιμό σας",ήταν η δήλωση του υπουργού... Οταν τέτοια είναι η "φιλοσοφία" τους, τότε εξηγείται το ανύπαρκτο των ενδοιασμών τους. Εξηγείται η άρνηση κάθε σκέψης για τη δικαίωση των ναυτικών και η μετατροπή σε αιχμαλώτους της κυβερνητικής αδιαλλαξίας:

  • Ολων των νησιών της χώρας και των κατοίκων τους, που αρχίζουν να στερούνται και τα απολύτως αναγκαία, επειδή η κυβέρνηση θέλει να τσακίσει τους ναυτικούς.
  • Των οδηγών φορτηγών και των επιβατών, που αναγκάζονται να παραμένουν "έγκλειστοι" της κυβερνητικής αυθαιρεσίας στα λιμάνια είτε της Ελλάδας, είτε του εξωτερικού.
  • Των παραγωγών, που βλέπουν τα προϊόντα τους να σαπίζουν, τις εμπορικές τους συμφωνίες να "σπάνε", επειδή η κυβέρνηση θέλει "ντε και καλά" να εφαρμόσει μια πολιτική, με την οποία όλοι οι άλλοι διαφωνούν. Αυτή η ανοιχτή υπονόμευση της οικονομίας και της κοινωνίας, που "πληρώνει" με δεκάδες δισ. δραχμές την κυβερνητική αναλγησία, είναι ...επιτρεπτή, όταν οι εξουσιαστές θέλουν να καθυποτάξουν το λαϊκό κίνημα.

***

Ομως, η μέθοδός τους είναι, ήδη, γνώριμη από την πρακτική που ακολούθησαν κατά την προηγούμενη αγροτική εξέγερση. Εκεί, που έβαλαν τα θεμέλια του "τσουκατονταλικερισμού", για να οδηγηθούν σήμερα στον κατήφορο της παρακρατικής υποκίνησης των εκπροσώπων του κυβερνητικοδίαιτου πεμπτοφαλαγγιτισμού ενάντια στο λαό. Δεν έχουν πλέον καμία αναστολή να αναγάγουν τους κάθε λογής μηχανισμούς καταστολής σε έμβλημα του "νέου" ήθους τους. Και όχι μόνο αυτό. Αφιονισμένοι από το φιλομονοπωλιακό "όραμά" τους, φτάνουν στο έσχατο όριο: Χρησιμοποιούν τα "δηλητηριώδη αέρια" της κοινωνικής διχόνοιας, του κοινωνικού "εμφυλίου", της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού ως ασπίδα για την επιβίωσή τους. Θέλουν να βάλουν τον εργάτη να πολεμήσει τον αγρότη, τον αγρότη να μισήσει τον ναυτικό, τον ναυτικό να "πνίξει" τον οδηγό κ.ο.κ. Και επειδή "δεν τους βγαίνει", αναλαμβάνουν τα ΜΜΕ των αφεντικών τους να παρουσιάσουν το χυδαίο, ύπουλο, αντικοινωνικό και, ταυτόχρονα, ατυχές για τους κυβερνώντες σχέδιο, σαν πραγματικότητα!

***

Σίγουρα, αυτό θα πει "συνέχεια" του "παλιού ΠΑΣΟΚ"... Πράγματι. Είναι οι γνήσιοι συνεχιστές των θεωριών περί "ρετιρέ" και "υπογείων", με τα οποία οι ίδιοι επιχειρούσαν να χωρίσουν το λαό πριν μια δεκαετία. Είναι οι άξιοι κληρονόμοι της πρακτικής του "διαίρει και βασίλευε", που, επί Παπανδρέου, είχε βαφτίσει όποιον αντιστεκόταν "συντεχνία" και "προνομιούχο". Αυτός είναι ο "εκσυγχρονισμός" τους. Τόσο αντιδραστικός και αναχρονιστικός, όσο και το "λαϊκίστικο" παρελθόν τους. Εκεί στον αναχρονισμό και την αντιδραστική τους νοοτροπία, στην υπαλληλική τους σχέση με το χρηματιστικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο, βρίσκεται η ζημιά για τη χώρα και όχι στους λαϊκούς αγώνες. Στους τελευταίους, τους χτεσινούς, τους σημερινούς και τους αυριανούς αγώνες, "ένα" πράγμα βρίσκεται: Η πραγματική υπεύθυνη στάση, που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Εκεί, δίπλα στην υπευθυνότητα, βρίσκεται το δίκιο, η αξιοπρέπεια, η ελπίδα και η νίκη.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Προς απαγόρευση η δεύτερη δουλιά

Δεν έχει αλλάξει προς το παρόν τίποτα, σχετικά με το καθεστώς που ισχύει για τη δυνατότητα των δημοσίων υπαλλήλων να ασκούν δεύτερο επάγγελμα. Τα παραπάνω ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με αφορμή χτεσινό δημοσίευμα της "Απογευματινής".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με ρητή διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα, που ισχύει από το 1951, απαγορεύεται η άσκηση ιδιωτικού έργου ή εργασίας από τους δημόσιους υπάλληλους και κατ' εξαίρεση επιτρέπεται όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι και εφόσον υπάρχει αιτιολογημένη έγκριση του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Η απόφαση αυτή, κατ' εντολήν του υπουργού ή υφυπουργού, υπογραφόταν από τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Διοικητικού μετά από σχετική εξουσιοδότηση. Πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η παραπάνω αρμοδιότητα εκχωρήθηκε από τον υπουργό στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς όμως να έχει αλλάξει τίποτα επί της ουσίας.

Πάντως, όπως δήλωσε χτες ο αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση υφυπουργός Α. Μαντέλης, η κυβέρνηση προβληματίζεται για το ισχύον καθεστώς και δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση της δυνατότητας των δημοσίων υπαλλήλων να ασκούν δεύτερο επάγγελμα.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Παρέμβαση συναίνεσης!

Ρόλο... ουδέτερου διαμεσολαβητή, προκειμένου να ξεκινήσει ο "κοινωνικός διάλογος" ανάμεσα στους απεργούς ναυτεργάτες και την κυβέρνηση, προσφέρεται να παίξει ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΠΝΟ. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε: "Θα ζητήσω να δω τον πρωθυπουργό πιστεύοντας ότι ευθύνη των κομμάτων είναι να διασφαλίζουν τον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο". Μάλιστα, σκιαγράφησε και το περιεχόμενο του διαλόγου, μιλώντας με γενικόλογους όρους για "αξιοποίηση των κινήτρων" ενίσχυσης της ναυτιλίας, "αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος", προσθέτοντας ότι το φορολογικό "δεν είναι το πρώτιστο πρόβλημα" των ναυτεργατών. Χτες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ζητώντας συνάντηση μαζί του, στην οποία σημειώνει ότι "η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να δώσει λύσεις στα κρίσιμα για τη ναυτιλία προβλήματα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ