Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τακτική μαστίγιου και καρότου στους απεργούς
  • Να αλλάξει το κλίμα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε ο πρωθυπουργός
  • Σώματα Ασφαλείας, Δικαιοσύνη, Ενοπλες Δυνάμεις τίθενται στην υπηρεσία της κυβερνητικής επιδίωξης για τσάκισμα των αγώνων
  • Με επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ συνοδεύει η κυβέρνηση τον αυταρχικό της κατήφορο

Στην απειλή ή χρήση βίας απέναντι στους απεργούς καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να "σπάσει" τους αγώνες, ενώ ταυτόχρονα ρίχνει στη μάχη τους μηχανισμούς καταστολής (Σώματα Ασφαλείας, Δικαιοσύνη, Ενοπλες Δυνάμεις), χωρίς να εγκαταλείπει και τους "αγανακτισμένους πολίτες".

Παράλληλα, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, η κυβερνητική προπαγάνδα συντηρεί και διογκώνει το θέμα των "συνεπειών" των απεργιών σε άλλες κοινωνικές ομάδες, και δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα, ώστε να υποδαυλίσει "συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων".

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,ύστερα από την επιστροφή του από την Ιταλία και μετά από επαφές που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς, επιχείρησε να αλλάξει την εικόνα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Στο περιθώριο της δεξίωσης στο προεδρικό μέγαρο προς τιμήν του Διπλωματικού Σώματος ο Κ. Σημίτης προέβλεψε, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι MEGA, ότι μετά το τέλος της χτεσινοβραδινής σύσκεψης στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, "η απεργία θα λήξει και οι ναυτεργάτες θα επιστρέψουν στη δουλιά τους". Αναφερόμενος γενικότερα στις λαϊκές κινητοποιήσεις τις χαρακτήρισε λογικές εξάρσεις μιας περιόδου προσαρμογής, την οποία όμως η κυβέρνηση, όπως είπε, θα αντιμετωπίσει.

Και αντικομμουνισμός

Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης οδήγησε όπως αναμενόταν σε νέα επίθεση κατά του ΚΚΕ. Η προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με την οποία καταγγελλόταν η συγκρότηση από την κυβέρνηση παρακρατικών μηχανισμών, προκειμένου να κτυπήσουν την απεργία των ναυτεργατών, ενόχλησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία, διά του εκπροσώπου της επιχείρησε να απαντήσει, καταφεύγοντας στον αντικομμουνισμό. Αντί άλλης απάντησης ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι "στο ΚΚΕ, πλέον, δεν αναγνωρίζουμε ούτε το άλλοθι της αθωότητας που κάποτε του είχαμε παραχωρήσει" (!).

Συναγερμός απέναντι στον "εχθρό"

Στις κυβερνητικές προτεραιότητες περιλαμβάνονται το τσάκισμα του αγώνα των ναυτεργατών και η αποτροπή των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χτες, άλλη μια φορά, ότι έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης "επιτροπή αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης" στην οποία συμμετέχουν και οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι πάντα υπήρχε"συνεργασία" μεταξύ των υπουργών για την αντιμετώπιση θεμάτων τα οποία προκύπτουν καθημερινά, αλλά τώρα γίνεται με τρόπο εντατικό "καθότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που πραγματικά είναι κρίσιμη, με την έννοια ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις" (!). Οταν ρωτήθηκε με ποια αρμοδιότητα συμμετέχει σε αυτή την επιτροπή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, έδωσε την εξής καταπληκτική απάντηση: "Δεν προκύπτουν θέματα τάξης, αυτομάτως, όταν έχεις μια κοινωνική διέγερση, όταν έχεις κινητοποιήσεις; Είναι φυσικό αυτό" (!).

Σχετικά με την προφορική εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για αυτόφωρο σύλληψη όσων απεργών παραβιάζουν τους νόμους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να τη δικαιολογήσει και υπερασπιστεί λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αδιαφορούν όταν η απεργία τους έχει κριθεί καταχρηστική και επανέλαβε τα περί ανομίας και αναρχίας.

Ειδικότερα για τους αγρότες, κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία αν αστυνομικά όργανα και εισαγγελείς θα κινηθούν εναντίον των αγροτών όταν αυτοί κατευθύνονται προς κάποιο σημείο, περιορίστηκε να απαντήσει ότι "δεν υπάρχει καμιά τέτοια απόφαση", λες και είναι δυνατόν να την ανακοινώσουν επίσημα. Επίσης, υπενθύμισε με νόημα ότι τα δικαιώματα πρέπει να συμβαδίζουν με υποχρεώσεις έναντι των νόμων.

Αναφορικά με τη σημερινή απεργία της ΓΣΕΕ ο εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ικανοποιήσει αιτήματα που ξεφεύγουν από τα δημοσιονομικά πλαίσια που έχει θέσει. "Εχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες", είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα συνδικάτα να υποχωρήσουν αυτά, για να βρεθεί ένα σημείο συνάντησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ