ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ένταση του αυταρχισμού μάς αφορά όλους

Την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους αγρότες εκφράζουν εννέα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Εννέα συνδικαλιστές, μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει στους απεργούς, ενώ καλούν το συνδικαλιστικό κίνημα, τις οργανώσεις και τα στελέχη του να συμπαρασταθούν δραστήρια στον αγώνα των αγροτών, να απαιτήσουν πιο αποφασιστικά να σταματήσει η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων του ελληνικού λαού.

"Η ένταση του αυταρχισμού αφορά όλους μας, γιατί ξέρουμε ότι θα γενικευτεί σ' όλες τις εκδηλώσεις της πολιτικής, κοινωνικής και συνδικαλιστικής ζωής. Τελικά, θα πλήξει το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων", επισημαίνουν οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή τους.

Συγκεκριμένα, οι Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Σταυρόπουλος,μέλος του προεδρείου, Ζ. Σώκου,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και τα μέλη της διοίκησης Χρ. Τσεντούρου, Φ. Γεωργουδάκης, Χρ. Κατσιώτης, Α. Ζαζόπουλος, Γ. Μανωλάκος και Σ. Ματζουράνης τονίζουν πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δέσμια των μεγάλων και αντιλαϊκών συμφερόντων που εκπροσωπεί, πειθήνια προσπαθεί να διαμορφώσει κλίμα γενικευμένης τρομοκρατίας στο θεσσαλικό κάμπο.

"Εχθροί, αυτή τη φορά, οι φτωχοί, μικροί και μεσαίοι αγρότες. Ο πολιτικός κατήφορος της κυβέρνησης των εκσυγχρονιστών δεν έχει τελειωμό. Χτες στους ναυτεργάτες, με τους οργανωμένους τραμπούκους, τις "δικαστικές" αποφάσεις και τις "αντισυγκεντρώσεις", σήμερα στους εκπαιδευτικούς, ενώ αύριο θα προσπαθήσει να εφαρμόσει την καταστολή και τη βία σε βάρος των αγροτών που στα λόγια ...έχουν δίκιο, φτάνει να μη ...διεκδικούν", υπογραμμίζουν τα εννέα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Την ενεργή συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους εξεγερμένους αγρότες, που παλεύουν "με νύχια και με δόντια" για να είναι αφέντες του μόχθου τους, εκφράζει, για άλλη μια φορά, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.Καλεί όλους τους οικοδόμους σε όλη τη χώρα να σταθούν στο πλευρό των αγροτών και να στηρίξουν έμπρακτα και με κάθε τρόπο τον αγώνα τους και καταγγέλλει την κυβέρνηση σαν κυβέρνηση τρομοκρατίας και συκοφάντησης, τονίζοντας πως οι αντιλαϊκές και οι αυταρχικές μεθοδεύσεις, που χρησιμοποιεί για την καταστολή των λαϊκών αγώνων, είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες.

"Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης, που σήμερα εκφράζεται είτε με τη μετατροπή των δικαστηρίων σε τόπο εξόντωσης των αγωνιζόμενων αγροτών, είτε με απειλές εναντίον τους - που την πραγματοποίησή τους θα χειροκροτούσαν οι πιο κατάπτυστες αντιδραστικές δυνάμεις των τελευταίων δεκαετιών - δείχνει τον πανικό, που έχει καταλάβει αυτήν και τα στηρίγματά της στην κυβερνητική εξουσία, μπροστά στο νέο κύμα των αγροτικών, αλλά και γενικότερα των λαϊκών κινητοποιήσεων", υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Και συνεχίζει: "Οι απειλές και συκοφαντίες ενάντια στους εξεγερμένους για τα δίκια τους αγρότες, είτε από θλιβερές μαριονέτες υπουργούς, είτε από υπουργούς διανοητικά καθυστερημένους, που η κατάστασή τους τους άφησε πίσω στην εποχή του '36 και στις τότε φασιστικές μεθοδεύσεις αντιμετώπισης του λαϊκού κινήματος, αφαιρεί και το τελευταίο πρόχειρο φτιασίδωμα της κυβέρνησης, εμφανίζοντας έτσι ολοκληρωμένα το αποκρουστικό πρόσωπο του δειλού τρομοκράτη και εκβιαστή, που, ποντάροντας στα κατασταλτικά μέσα που της παρέχει το σάπιο κοινωνικό σύστημα που υπηρετεί, προσπαθεί να σταματήσει τη λαϊκή οργή που η ίδια αντεργατική της πολιτική πυροδοτεί. Την καλούμε να συμμαζευτεί, διαφορετικά, ο τίτλος "κυβέρνηση επικίνδυνη για το σήμερα και το αύριο του τόπου τής ανήκει", καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Τη συμπαράστασή τους στους νέους αγώνες των αγροτών εκφράζει και η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Συνεταιρισμών - Μελών της ΕΑΣ Τρικάλων,καλώντας όλους τους αγρότες να συμμετέχουν αποφασιστικά σ' αυτούς. Στο ψήφισμά της τονίζεται ότι τα προβλήματα της αγροτικής τάξης είναι πολλά και τεράστια και είναι προβλήματα επιβίωσης, γι' αυτό και τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας είναι απολύτως δίκαια. Τέλος, επισημαίνουν πως η "βιομηχανία μηνύσεων" σε βάρος των αγροτών που εγκαινίασε ξανά η πολιτεία ούτε θα περάσει, ούτε θα πτοήσει κανέναν αγρότη.
  • Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών βρίσκεται και το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κοζάνης.Ετσι, στο ψήφισμά του, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών, τονίζοντας πως είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με οποιαδήποτε χρήση βίας και τρομοκρατικές απειλές σε βάρος τους.
Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Αγροτικό

Ενώ ήδη οι αγρότες βρίσκονται σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αποφασίστηκε προχτές στη Βουλή συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για το αγροτικό πρόβλημα. Η Επιτροπή συγκροτείται μετά από πρόταση του ΣΥΝ, την οποία αποδέχτηκε η κυβέρνηση. Για τη συγκρότηση της Επιτροπής ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής δήλωσε τα παρακάτω:

"1. Το αγροτικό πρόβλημα της χώρας είναι τεράστιο και η αγροτική πολιτική, η οποία αποφασίζεται στις Βρυξέλλες με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής βέβαια, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, απεναντίας το οξύνει περισσότερο.

2. Χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το αγροτικό πρόβλημα. Οι δίκαιες διαμαρτυρίες των αγροτών δε θα 'ναι μόνο τωρινές, αλλά θα συνεχιστούν και στο μέλλον, διότι οδηγούνται στον αφανισμό. Επομένως, είναι καθαρά πολιτικό πρόβλημα και πολιτικού προσανατολισμού.

3. Με εθνικά ή όχι συμβούλια και παρασυμβούλια δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

4. Πιστεύουμε ότι ούτε και η Διακομματική Επιτροπή μπορεί να λύσει τα προβλήματα, αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή πολιτικής. Οι απόψεις των κομμάτων είναι ήδη καταγεγραμμένες. Υπάρχουν οι γνωστές δύο κατευθύνσεις: α) Η άποψη που λέει ότι η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της ΕΕ είναι μονόδρομος, με τις γνωστές έως τώρα καταστρεπτικές συνέπειες για τους αγρότες και β) Η άποψη του ΚΚΕ που θεωρεί ότι: Ορος ενάντια σ' αυτές τις καταστρεπτικές για τους αγρότες και τη χώρα συμφωνίες είναι ο ενωμένος και αποφασιστικός αγώνας των αγροτών, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σήμερα και προοπτικά.

5. Παρ' όλα αυτά εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής στα πλαίσια της Βουλής. Δεν έχουμε όμως αυταπάτες ότι η Επιτροπή αυτή θα δώσει απάντηση στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών που ήδη βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις". Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας τόνισε ότι προκαλούν τους αγρότες, προσθέτοντας: "Μακάρι να είχαμε τέτοια δύναμη, ώστε να κινητοποιούμε τους αγρότες".

Ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ ζήτησε αμέσως να συνέλθει η Επιτροπή και να καλέσει τους Θεσσαλούς αγρότες που κινητοποιούνται και με διάλογο να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους, τονίζοντας ότι "αυτό που προέχει είναι να σταματήσουμε την κινητοποίηση". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι στόχος της πρότασης του κόμματός του είναι η Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας αφού εξέφρασε το φόβο ότι η Επιτροπή δε θα φέρει αποτέλεσμα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποδέχτηκε τη σύστασή της για να δημιουργήσει άλλοθι στη μη λύση των αγροτικών προβλημάτων. Επίσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να συναντηθεί με τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να χρησιμοποιηθεί βία κατά των κινητοποιήσεων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι αγρότες δεν είναι ο Παττάκης, αλλά η ΠΑΣΕΓΕΣ, προσθέτοντας πως το κράτος δεν μπορεί να αφήνει τον καθένα να παρανομεί.

Η 31μελής Επιτροπή εντός δύο μηνών θα καταθέσει το πόρισμά της στη Βουλή.

Μαζί με το φραγγέλιο και ανέξοδες υποσχέσεις

Μαζί με το φραγγέλιο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και το καρότο προκειμένου ν' αποπροσανατολίσει τους αγρότες και να σταματήσει τη νέα κινητοποίησή τους. Ετσι ο διοικητής της ΑΤΕ Χρ. Παπαθανασίου επισκέφτηκε εσπευσμένα χτες τη Λάρισα, έδωσε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τις γνωστές προτάσεις για "ρύθμιση" των αγροτικών χρεών. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η ΑΤΕ προχωρεί σε ρύθμιση των χρεών για 5 - 8 χρόνια, με 1 - 2 χρόνια περίοδο χάριτος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με κυμαινόμενο επιτόκιο και πως δίνεται η δυνατότητα στους βαμβακοπαραγωγούς να δανειοδοτηθούν για καλλιεργητικά με επιτόκιο 16%. Βεβαίως οι αγρότες έχουν άλλες συγκεκριμένες προτάσεις για ουσιαστική ρύθμιση των χρεών, τις οποίες η ΑΤΕ δε δέχεται. Η κυβέρνηση, όμως, επιμένει σε υποσχέσεις με την ελπίδα ότι όλο και κάποιος αγρότης θα "τσιμπήσει", θα ξεγελαστεί και δε θα πάρει το τρακτέρ να βγει στους δρόμους. Αλλά ματαιοπονεί. Στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας ήδη χιλιάδες τρακτέρ της οργής "μουγκρίζουν"...

Ετοιμοι σε Βοιωτία - Εύβοια

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με αγωνιστική θέληση και με την εμπειρία των προηγούμενων κινητοποιήσεων, οι αγρότες της Βοιωτίας είναι έτοιμοι ν' ακολουθήσουν στις 4 Φλεβάρη τους αγρότες της Θεσσαλίας, αφού τα προβλήματά τους είναι κοινά. "Κοινή πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή τους", δηλώνουν.

Ηδη αγροτικά στελέχη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας και αγρότες - μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών έχουν επισκεφθεί πολλά χωριά του νομού, έχουν μιλήσει με τους αγρότες και εκτιμούν πως το κλίμα που υπάρχει είναι πολύ θετικό, όσον αφορά τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Χτες βράδυ σε σύσκεψη που έγινε στην ΕΓΣ Θηβών - με τη συμμετοχή των Συντονιστικών Επιτροπών Επαρχίας Λιβαδειάς και των αγροτικών συλλόγων της επαρχίας Θηβών - εκλέχτηκε επιτροπή σε νομαρχιακό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ σήμερα συνεδριάζει και η ΣΕΑ Αγροτών Βορειοκεντρικής Εύβοιας, προκειμένου να καθορίσει το πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων και την ημερομηνία έναρξής τους. Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑ, αφού επισημαίνει τα προβλήματα των αγροτών της Εύβοιας και την κατάσταση που επικρατεί, καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα αιτήματά τους, "διαφορετικά η οργή της αγροτιάς θα γίνει χείμαρρος που καμιά κυβέρνηση δε θα μπορεί να σταματήσει".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ