ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργούν την Τετάρτη οι οικοδόμοι

Αποφασισμένοι να αποκρούσουν αγωνιστικά την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν υλοποιεί ούτε καν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στον κλάδο, είναι οι οικοδόμοι, οι οποίοι πραγματοποιούν τηνΤετάρτη 5 Φλεβάρη 24ωρη πανελλαδική απεργία,με απόφαση της Ομοσπονδίας τους.

Στα πλαίσια της απεργίας, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, οι οικοδόμοι θα συγκεντρωθούν στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Στις 12 Δεκέμβρη, ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,κάτω απ' το βάρος της απεργιακής κινητοποίησης των οικοδόμων, είχε δεσμευτεί σε μια σειρά επιμέρους ζητήματα, αν και ιδιαίτερης σημασίας για τον κλάδο. Ωστόσο, εφαρμόζοντας τη γνωστή τακτική του "είπα - ξείπα", μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει ούτε βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησής τους.

Την ίδια στιγμή, το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, η ανεργία, εξακολουθεί να ταλανίζει τον κλάδο, ενώ οι προοπτικές είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. Και αυτό, γιατί με την εισοδηματική πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, αφαιρείται κάθε δυνατότητα από τους εργαζόμενους να εκπληρώσουν το όνειρό τους για ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ελπίδες και για αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, παραμένουν ανοιχτά και τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, "η κυβέρνηση έχει έτοιμο - σύμφωνα με δημοσιεύματα - σχέδιο νόμου που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές και μειώνει εκ νέου τις συντάξεις. Αυτό το νομοσχέδιο είναι ο προάγγελος για το τι μας περιμένει όλους, αν δεν αντισταθούμε".

Η Ομοσπονδία τονίζει πως "η κυβέρνηση σχεδιάζει τις αντεργατικές της κινήσεις για καταπάτηση στοιχειωδών μας δικαιωμάτων. Εμείς σχεδιάζουμε το ξεδίπλωμα των αγώνων μας για διατήρηση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας". - Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου,με υπόμνημά του προς τον υπουργό Εργασίας, επισημαίνει τις συνεχείς καθυστερήσεις στην προώθηση του κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ στην περιοχή, όπως τις καθυστερήσεις στην καταβολή της επιδότησης ενοικίου. Ζητά απ' τον υπουργό να δώσει άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις, καθώς και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι συνολικά στον κλάδο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ πραγματοποιεί σήμερα στις 9μμ,συνεστίαση για τα μέλη του Παρ/τος και τους φίλους της Αντίστασης, στην ταβέρνα "ΤΟ ΜΑΥΡΕΛΙ", Γ. Κολοκοτρώνη 56 και Πραμάντων 1, πλατεία Φιλοπάππου, τηλ.: 9247.263. Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα..
  • Το Παράρτημα ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ κόβει την πίτα του σήμερα στις 5.30μμ στο Α ΚΑΠΗ των Αγίων Αναργύρων.
  • Το Παράρτημα ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ - ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σήμερα στις 11πμ στα γραφεία του, Πίνδου 12.
  • Το Παράρτημα ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σήμερα στις 10.30πμ,στα γραφεία του, Πόντου 46.
  • Το Παράρτημα ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σήμερα στις 10.30πμ στα γραφεία του, Σαπφούς και Φιλαρέτου 102. Θα ακουστούν αντάρτικα τραγούδια.
  • Το Παράρτημα ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σήμερα στις 11πμ,στα γραφεία του, Μουρίκη 1.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) οργανώνει ψυχαγωγική βραδιά, που συμπεριλαμβάνει και το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας, τη Δευτέρα 3-2-97 στις 6-9.30 μμ,στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ", με πρόγραμμα καλλιτεχνικό. Πληρ. στα τηλ.: 6426.672, 5125.357.
  • Το Παράρτημα ΚΟΛΩΝΟΥ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Τετάρτη 5-2-97 στις 5μμ,στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, Πλατεία "Πέτρουλα".
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή του την Παρασκευή 7-2-97,στην οικογενειακή ταβέρνα "THE RIVER", Μεσογείων 6, Φραγκοκλησιά (ρέμα Χαλανδρίου). Πληροφορίες τηλ.: 6711.404 και 6816.913.
  • Το Παράρτημα ΙΛΙΟΝ (Ν. Λιόσια) πραγματοποιεί το Σάββατο 8-2-97 στις 8μμ συνεστίαση στο κέντρο "ΚΗΠΟΣ" στην οδό Πατρόκλου.
  • Το Παράρτημα ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, την Κυριακή 9-2-97 στις 10.30 πμ,στα γραφεία του.
  • Το Παράρτημα ΑΙΓΑΛΕΩ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 9-2-97 στις 10.30 πμ στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος", στο παλαιό Δημαρχείο, για να γιορταστούν οι επέτειοι των 55χρόνων του ΕΑΜ και των 50 του ΔΣΕ.
  • Το Παράρτημα ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, την Κυριακή 9-2-97 στις 10 πμ,στην ταβέρνα "ΣΩΤΗΡΗΣ", Κ. Βάρναλη 91.
  • Το Παράρτημα ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, την Κυριακή 9-2-97 στις 10 πμ,στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (σχολεία Γκράβας, οδός Ταϋγέτου).
  • Το Παράρτημα ΠΟΛΙΧΝΗΣ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί την ετήσια συνεστίασή σήμερα στις 8.30μμ στην ταβέρνα "ΤΣΑΚΝΑΝΤΥ", Ι. Γουγούση 15, πάρκο Τερψιθέας, Αμπελόκηποι - Σταυρούπολη.
Γενική Συνέλευση
  • Το Παράρτημα ΠΑΤΡΑΣ καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη χρονιάτικη Γενική Συνέλευση σήμερα στις 10.30πμ,στην αίθουσα των Επαγγελματοβιοτεχνών στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας).
Μειωμένη φέτος η παραγωγή ζάχαρης

Ούτε την ποσόστωση που δίνει η ΕΕ και, ουσιαστικά, αντιστοιχεί στην εγχώρια κατανάλωση, δεν μπόρεσε να καλύψει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), αφού η συνολική παραγωγή ζάχαρης πέρσι δεν ξεπέρασε τους 265.000 τόνους έναντι 319.000 τόνων της ποσόστωσης. Ετσι, για μια ακόμα χρονιά, η χώρα θα πληρώσει δισεκατομμύρια συνάλλαγμα για να εισάγει ζάχαρη από τις άλλες χώρες της Κοινότητας, ενώ περιορίζεται η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων στη χώρα μας...

Ο πρόεδρος της ΕΒΖ, παρ' όλα αυτά, δήλωσε αισιόδοξος ότι φέτος θα υπάρξει υπερπαραγωγή, ώστε να υπερκαλυφθεί η ποσόστωση και να αποφύγει η χώρα τις εισαγωγές. Στη συνέντευξη που δόθηκε προχτές στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ο πρόεδρος της ΕΒΖ Β. Παπαγιάννης σημείωσε πως η εταιρία παρουσιάζει "ίσως τους καλύτερους δείκτες απόδοσης" από πολλές κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα καθαρά κέρδη της περσινής περιόδου ήταν 10,5 δισ. δραχμές, ενώ, φέτος, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής, αναμένεται να πέσουν στα 5 - 7 δισ. Παράλληλα, ανακοίνωσε την επένδυση 8 δισ. δραχμών σε αναπτυξιακά έργα της επιχείρησης. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι στόχος της εταιρίας είναι η παραπέρα συμπίεση του κόστους παραγωγής, ώστε να είναι ανταγωνιστική στα πλαίσια της ΕΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος Α. Βαφειάδης θεώρησε ως μειονέκτημα το ότι η ΕΒΖ ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές ζαχαροβιομηχανίες, που είναι ιδιωτικές. Αφησε μ' αυτόν τον τρόπο να διαφανεί πως, ίσως, δεν είναι μακριά ο χρόνος που η ΕΒΖ θα ...προσαρμοστεί αναλόγως! Αναφορά έκανε και στους 1.400 μόνιμους εργαζόμενους, λέγοντας πως καμιά φορά το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται και από αυτούς, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να τους δυσφημίσει, σημειώνοντας ότι "όλοι γνωρίζουμε την αντίληψη που επικρατεί στο προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

Κατά τα άλλα, οι εκπρόσωποι της ΕΒΖ ανέφεραν ότι στα σχέδιά τους είναι η διείσδυση και στη βαλκανική ενδοχώρα, τόσο στον τομέα της εμπορίας, όσο και της παραγωγής. Κι αυτό, την ώρα που στη χώρα μας χιλιάδες άνεργοι ψάχνουν για μια θέση εργασίας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την επόμενη Κυριακή, 9 Φλεβάρη, στις 10.00 π.μ., στο Ευπάλιο Δωρίδας θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ γιατρού

στελέχους του ΚΚΕ, που πέθανε στις 5 Γενάρη 1997

Στη μνήμη του οι συναγωνιστές και φίλοι του πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 250.000 δρχ.

  • Στη μνήμη του αξέχαστου φίλου, συναγωνιστή, συντρόφου μου και συγγραφέα Γιάννη Τριανταφύλλου,και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

Στρατής Καστρινός

  • Επίσης, στη μνήμη του Γιάννη Τριανταφύλλου το Παράρτημα Ναυπακτίας - Δωρίδας της ΠΕΑΕΑ πρόσφερε, μέσω ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας, 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.****
Θάνατος από μηνιγγίτιδα στο Στρατό

Την τελευταία του πνοή άφησε χτες το πρωί ο μόνιμος λοχίας των Τεθωρακισμένων Ευάγ. Λυσούδης του Δημητρίου, 23 χρόνων, από την Πυλαία Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα της Καρωτής Εβρου.

Ο μόνιμος λοχίας βρέθηκε προχτές στο σπίτι του σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, κλινική εικόνα συμβατή με τη νόσο μηνιγγίτιδα. Προληπτικά μέτρα παίρνονται στη μονάδα που υπηρετούσε.

Η πίτα της "Σύγχρονης Εποχής"

Η "Σύγχρονη Εποχή" κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο της (Μαυροκορδάτου 3).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Το ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του συνδέσμου και τους φίλους του κουβανικού λαού, στην ετήσια γενική συνέλευσή του, σήμερα Κυριακή στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ηπειρώτικο γλέντι στο Φάληρο

Σήμερα η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας οργανώνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ένα τρίωρο πολιτιστικό υπερθέαμα, με χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, αφιερωμένο στα 60 χρόνια από την ίδρυσή της.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 10 π.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ