Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειωμένη φέτος η παραγωγή ζάχαρης

Ούτε την ποσόστωση που δίνει η ΕΕ και, ουσιαστικά, αντιστοιχεί στην εγχώρια κατανάλωση, δεν μπόρεσε να καλύψει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), αφού η συνολική παραγωγή ζάχαρης πέρσι δεν ξεπέρασε τους 265.000 τόνους έναντι 319.000 τόνων της ποσόστωσης. Ετσι, για μια ακόμα χρονιά, η χώρα θα πληρώσει δισεκατομμύρια συνάλλαγμα για να εισάγει ζάχαρη από τις άλλες χώρες της Κοινότητας, ενώ περιορίζεται η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων στη χώρα μας...

Ο πρόεδρος της ΕΒΖ, παρ' όλα αυτά, δήλωσε αισιόδοξος ότι φέτος θα υπάρξει υπερπαραγωγή, ώστε να υπερκαλυφθεί η ποσόστωση και να αποφύγει η χώρα τις εισαγωγές. Στη συνέντευξη που δόθηκε προχτές στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ο πρόεδρος της ΕΒΖ Β. Παπαγιάννης σημείωσε πως η εταιρία παρουσιάζει "ίσως τους καλύτερους δείκτες απόδοσης" από πολλές κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα καθαρά κέρδη της περσινής περιόδου ήταν 10,5 δισ. δραχμές, ενώ, φέτος, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής, αναμένεται να πέσουν στα 5 - 7 δισ. Παράλληλα, ανακοίνωσε την επένδυση 8 δισ. δραχμών σε αναπτυξιακά έργα της επιχείρησης. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι στόχος της εταιρίας είναι η παραπέρα συμπίεση του κόστους παραγωγής, ώστε να είναι ανταγωνιστική στα πλαίσια της ΕΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος Α. Βαφειάδης θεώρησε ως μειονέκτημα το ότι η ΕΒΖ ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές ζαχαροβιομηχανίες, που είναι ιδιωτικές. Αφησε μ' αυτόν τον τρόπο να διαφανεί πως, ίσως, δεν είναι μακριά ο χρόνος που η ΕΒΖ θα ...προσαρμοστεί αναλόγως! Αναφορά έκανε και στους 1.400 μόνιμους εργαζόμενους, λέγοντας πως καμιά φορά το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται και από αυτούς, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να τους δυσφημίσει, σημειώνοντας ότι "όλοι γνωρίζουμε την αντίληψη που επικρατεί στο προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

Κατά τα άλλα, οι εκπρόσωποι της ΕΒΖ ανέφεραν ότι στα σχέδιά τους είναι η διείσδυση και στη βαλκανική ενδοχώρα, τόσο στον τομέα της εμπορίας, όσο και της παραγωγής. Κι αυτό, την ώρα που στη χώρα μας χιλιάδες άνεργοι ψάχνουν για μια θέση εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ