Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Προχωρούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι"

Τέσσερα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μαζί με τους χιλιάδες συναδέλφους τους, μιλούν στο "Ρ" για τις κινητοποιήσεις της βδομάδας που πέρασε και για τη στάση της κυβέρνησης. Καταδικάζουν την πολιτική τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας κατά των Θεσσαλών αγροτών και δηλώνουν πως ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα.

Γιάννης Παττάκης: Υποκρισία χωρίς όρια

"Τα βήματα που κάναμε όλες τις τελευταίες μέρες έδειξαν καθαρά την υποκρισία της κυβέρνησης για διάλογο. Ποιο διάλογο εννοεί η κυβέρνηση; Μήπως με δηλώσεις σαν του Πασχαλίδη; Η μήπως με την επιβολή αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας; Αυτό που είδαμε αυτές τις μέρες ήταν τις αστυνομικές δυνάμεις να τρέχουν από κοντά μας με τα γκλομπς και τις παλάσκες και από πάνω μας να πετούν τα ελικόπτερα. Κι αυτό για να παρουσιάσουν μια εμπόλεμη κατάσταση και για να πούνε ότι είμαστε εμείς οι βάρβαροι. Ομως δε νομίζω ότι πείθουν την κοινή γνώμη έτσι.

Τόσο καιρό μας λένε ότι θα κλείσουμε τους δρόμους στις 4 του μήνα. Εμείς φταίμε γι' αυτό ή η κυβέρνηση, που δε θέλει να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας και ούτε ενδιαφέρεται για την ταλαιπωρία του κοινού; Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου επί της ουσίας των αιτημάτων μας και το μήνυμά μας η κυβέρνηση το έχει από τις 29 Νοεμβρίου και ας μη λέγονται διάφορα. Το τι θα γίνει μετά, όταν θα μείνει το 7% του αγροτικού πληθυσμού, το ξέρω και εγώ. Τότε θα χωράει μέσα στους 782.000 τόνους βαμβάκι το 7% των αγροτών που θα απομείνουν. Ομως αυτό το 25% του αγροτικού πληθυσμού, που πάνε να ξεκληρίσουν, τι θα γίνει; Αυτή είναι η ουσία".

Βασίλης Αναγνωστόπουλος: Ολισθαίνει η κυβέρνηση

"Η αυταρχική αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις της αγροτιάς, είναι πιστεύω βαρύ ολίσθημα. Ολίσθημα που θα έχει άσχημες εξελίξεις για το κοινωνικό σύνολο και τη χώρα. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και απειλές, στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν το κοινωνικό σύνολο και να τρομοκρατήσουν τον αγροτικό κόσμο με κάθε μέσο. Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι εμείς νιώθουμε πολύ άνετα, δεν πτοούμαστε.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης προχώρησαν και πιο πέρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ έφτασαν σε σημείο να απαιτούν από τους αγρότες να πάψουν να σκέφτονται για κινητοποιήσεις - γιατί αλλιώς είναι ποινικό αδίκημα - και να σταματήσουν να διεκδικούν. Ζητάνε δηλαδή και παράλληλα επιδιώκουν να "ευνουχίσουν" τη σκέψη μας και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Θέλουν ο αγροτικός κόσμος της χώρας να δεχτεί ότι δεν έχει προβλήματα, να πιστέψει ότι ο αγώνας που δίνει δεν εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα, δεν είναι μια μάχη για την επιβίωσή του. Κι όλα αυτά από μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται "εκσυγχρονιστική" και να οδηγήσει την Ελλάδα στο 2000".

Δημήτρης Πάσχος: Δε θα μας λυγίσουν

"Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται απαράδεκτα απέναντι στον ελληνικό αγροτικό πληθυσμό. Δεν είναι δυνατόν να παρατάσσει εκατοντάδες αστυνομικούς για να αποτρέψει ανθρώπους που θέλουν να μοιράσουν μια προκήρυξη με τα αιτήματά τους. Μας αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις μέρες σαν εγκληματίες, σαν εχθρούς της πατρίδας. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι αυτές τις ενέργειες τις καταδικάζει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, που νιώθει απογοητευμένο από τέτοιου είδους ενέργειες.

Σε ένα δημοκρατικό κράτος δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι και να αντιμετωπίζεις, ειδικά όταν βρίσκεσαι στην εξουσία, ένα ενεργό και παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας με αυτές τις τρομοκρατικές μεθόδους.

Πρέπει να καταλάβουν ότι τέτοιες ενέργειες δε φοβίζουν τους αγρότες. Το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να τους εξαγριώσουν. Ούτε πρέπει να πιστεύουν ότι απειλώντας τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής με ασφαλιστικά μέτρα και βαριά πρόστιμα και φυλακές, θα καταφέρουν να τα λυγίσουν".

Σπύρος Τσιοτινός: Δε θα μας ξεκληρίσουν

"Δυστυχώς η κυβέρνηση μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Το αποκρουστικό πρόσωπο της αδιαλλαξίας, της τρομοκρατίας, της ωμής βίας, πίσω από το οποίο κρύβει την υποταγή της στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των αφεντικών των Βρυξελλών.

Αυτή η κυβέρνηση είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό και τον τόπο. Ολες τις προηγούμενες μέρες προσπάθησε να μας σύρει σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς βέβαια να το καταφέρει και χωρίς να πετύχει να μας τρομοκρατήσει. Σε αυτές τις προκλήσεις εμείς απαντήσαμε με ειρηνικές κινητοποιήσεις, με αγώνα για ανάδειξη και λύση των προβλημάτων μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με ενότητα και μαχητικότητα τις κινητοποιήσεις και στις 4 του Φλεβάρη έχουμε αποφασίσει να πάμε σε γενικό "μπλακ άουτ" στη Θεσσαλία, αν δε δοθούν λύσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι για άλλη μια φορά να διατρανώσουμε τη θέλησή μας να αγωνιστούμε και δεν έχουμε καμία διάθεση να υποχωρήσουμε, αν δε δικαιωθούμε. Γιατί δεν έχει δικαίωμα καμία κυβέρνηση να ξεκληρίσει χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ