Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Το "Νταχάου" της Πάτρας

Επαινο αξίζει η απόφαση του Δήμου Πάτρας για την έκδοση ενός κειμηλίου των λαϊκών αγώνων στην Πάτρα. Ενός βιβλίου ιστορικού και απόδειξης του μέγιστου Ανθρωπισμού και Πολιτισμού των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών οραμάτων, στα οποία - εφ' όρου ζωής - αφοσιώθηκε ο συγγραφέας του βιβλίου και αυτόπτης μάρτυρας του αγώνα που απαθανατίζει. "20ός ΑΙΩΝΑΣ, Εποποιία - Τραγωδία - Ελπίδα",τιτλοφορεί ο Τάκης Σταθάτος το βιβλίο του (διατίθεται αποκλειστικά από τη "Σύγχρονη Εποχή"). Δύσκολο το εγχείρημα συνόψισης σ' αυτή τη στήλη, αυτού του πολύτιμου ιστοριογραφικά, γνήσια ρομαντικού, στοχαστικά ανθρωποκεντρικού, γοητευτικού λόγω της μεγάλης πνευματικής και λογοτεχνικής κουλτούρας του συγγραφέα, με ποιητικό αίσθημα, γλωσσικό πλούτο, ήθος ψυχής και πνεύματος, βιβλίου "αναμνήσεων από ένα άγνωστο Νταχάου".Του "Μαύρου Σπιτιού" και της φυλακής Μαργαρίτη - κολαστηρίου για κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην Πάτρα, όπου, το φρικτό 1942, μαρτύρησε και ο Τάκης Σταθάτος.

"Κραυγή μνήμης. Οδυνηρής, τραγικής αλλά και ευφρόσυνης, ενός έφηβου, με την απλότητα και καθαρότητα των ιδεών ενός ρομαντικού",χαρακτηρίζει, προλογικά, ο δήμαρχος Πάτρας, Ανδρέας Καράβολας,το βιβλίο. "Πολύτιμη κατάθεση για όλα όσα σημάδεψαν την ηρωική γενιά της Αντίστασης, τους μεταπολεμικούς, σκληρούς αγώνες του λαού μας, το ρόλο και την προσφορά των κομμουνιστών και της Αριστεράς γενικότερα (...) που βλέποντας προς τα πίσω, δίνει απλόχερα τη μεγάλη συμβολή της στην αντιμετώπιση των καυτών και βασανιστικών προβλημάτων του σήμερα και των κρίσιμων αδιεξόδων της κοινωνικής πραγματικότητας",το θεωρεί ο Τάκης Τσίγκας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του "Ριζοσπάστη". "Το βιβλίο αυτό πρέπει να το διαβάσουν οι νέοι, σίγουρα θα τους βοηθήσει να αντισταθούν σε εκείνο το μοντέλο ζωής που ταυτίζει τον πετυχημένο με τον αδίσταχτο αναρριχητή",τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Νικηφορίδης.

Τι είναι το βιβλίο, θα το πούμε και με "σπαράγματα" φράσεων του συγγραφέα: "Δεν είναι μόνο η κόψη της σκέψης, αλλά η σκληρή απορία και δυνατότητα να υποφέρεις". Ο ηρωισμός "που αποδέχεται τη θυσία", γιατί "η ζωή είναι όμορφη, συναρπαστική". Γι' αυτό "ας την καθαρίσουν οι νεότεροι από κάθε βρωμιά, από κάθε καταπίεση και να τη χαρούν σε όλη της την πληρότητα".

ΑΡ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ