Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Σαλί Μπερίσα

Ο Πρόεδρος της φτωχότερης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο πρωταγωνίστησε την περασμένη βδομάδα στη χειρότερη κρίση στην Αλβανία, από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάη. Τούτη τη φορά, ήταν η κατάρρευση του σαθρού οικονομικού οικοδομήματος που δημιουργήθηκε (και) υπό την ευλογία του, που "τάραξε τα νερά". Οι τελευταίες πληροφορίες ανέβαζαν το ποσό που χάθηκε στις "πυραμίδες" σε 2 δισ. δολάρια (Business Week Online, 31/01), ή 20% του αλβανικού ΑΕΠ. Μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις όριζαν το ποσό σε 1 δισ. δολάρια.

Κι όμως, ο Μπερίσα κατάφερε ξανά, με διαρκείς ελιγμούς, να μεταθέσει το κέντρο της προσοχής στη σύγκρουσή του με... τους "κακούς" σοσιαλιστές. Και παρέσυρε άπαντες να δουν την κρίση υπό τους δικούς του όρους. Εθεσε δηλαδή πάλι το δίλημμα "ή Δημοκρατικό Κόμμα και Προεδρία Μπερίσα, ή πολιτικό χάος". Στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ουάσιγκτον αρκέστηκε σε, χλιαρότατα μάλιστα, σχόλια, παρά την άγρια βία στη χώρα.

Η συνέχεια προβλέπεται λιγότερο εύκολη για την πατριαρχική φιγούρα του Δημοκρατικού Κόμματος. Αν εκδώσει νέο νόμισμα για να αποπληρώσει τους εξαπατηθέντες, θα προκύψει πρωτοφανής υπερπληθωρισμός. Και υποσχέθηκε ότι τα χρήματα των "φτωχοδιάβολων" - και μη - που εξαπατήθηκαν θα επιστραφούν. Υπάρχουν και προεδρικές εκλογές ενόψει, θα μπορούσε κανείς να πει. Αλλά γι' αυτές, ο Μπερίσα κρατάει όλους τους άσους: Πρόεδρο εκλέγει το Κοινοβούλιο...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ