Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν πέρασε η τρομοκρατία

Οι αγρότες της Θεσσαλίας έδωσαν και κέρδισαν τις μάχες της προηγούμενης βδομάδας. Ξεκινούν την Τρίτη τα "τρακτέρ της οργής", αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου

Με μια, άνευ προηγουμένου, τρομοκρατική επιχείρηση, που εκδηλώθηκε, με πολλές μορφές, στη διάρκεια ολόκληρης της βδομάδας που πέρασε, η κυβέρνηση προσπάθησε να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα και να σταματήσει την κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας.

Από την αρχή της βδομάδας, υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ - με προεξάρχοντα τον "λεβεντόγερο" της κυβέρνησης και γνωστό "γελωτοποιό της εκσυγχρονιστικής Σημιτικής αυλής" Ε. Γιαννόπουλο - εξαπέλυσαν σφοδρή και βρώμικη λεκτική επίθεση εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών, χρησιμοποιώντας γλώσσα του πεζοδρομίου, απειλώντας και εκβιάζοντας. Ταυτόχρονα, έδιναν παραγγέλματα επίθεσης στις δυνάμεις καταστολής - ΜΑΤ και εισαγγελείς - κινδυνολογώντας ασύστολα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκειται αιματοχυσία.

Από την Τρίτη, που ξεκίνησε η νέα αγροτική κινητοποίηση, στη Θεσσαλία επιβλήθηκε "κατάσταση πολιορκίας". Χιλιάδες αστυνομικοί που έφτασαν από διάφορες περιοχές της χώρας - μαζί και ελικόπτερο που επιτηρούσε την περιοχή από ψηλά - επέβαλαν ένα αστυνομοκρατικό και τρομοκρατικό κλίμα που θύμιζε άλλες, αλήστου μνήμης, εποχές.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς και προκλητικά τις μεγάλες αγροτικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Καρδίτσα και την Τετάρτη στη Λάρισα και στα Τρίκαλα, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή προσπάθησαν να εξωθήσουν τους αγρότες σε σύγκρουση μαζί τους, στήνοντας αστυνομικά μπλόκα και διακόπτοντας τη συγκοινωνία σε επαρχιακούς δρόμους και στην εθνική οδό, για να μη φτάσουν οι αγρότες στη σιδηροδρομική γραμμή και στα διόδια, προκειμένου να ενημερώσουν τους διερχόμενους για τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού.

Παράλληλα με την αστυνομική επιχείρηση, κινήθηκε και η Δικαιοσύνη. Τα δικαστήρια, όλες σχεδόν τις μέρες της βδομάδας, δούλευαν πυρετωδώς "παράγοντας" βαριές καταδίκες σε βάρος αγροτών, που συμμετείχαν σε παλιότερες κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος πρωτοδικών Λάρισας Π. Θεοδωρόπουλος,διέταξε την απαγόρευση των κινητοποιήσεων, όπως ζήτησαν στα ασφαλιστικά τους μέτρα εναντίον της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, δυο κρατικοί οργανισμοί: Ο ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, καθώς και η Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΥΣ). Ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας Στ. Κουβάς - ανταποκρινόμενος στην προτροπή του υπουργού Δικαιοσύνης - διέταξε προκαταρκτική εξέταση εναντίον δημοσιογράφων, επειδή πρόβαλαν την κινητοποίηση των αγροτών.

Η απάντηση των αγροτών

Από την πρώτη μέρα της κινητοποίησής τους οι αγρότες, βρέθηκαν μπροστά σε μια προκλητική επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού του κρατικού μηχανισμού, που εκτελούσε σαφείς εντολές της κυβέρνησης. Δεν παρασύρθηκαν, όμως και δεν έπεσαν στην "παγίδα" να συγκρουστούν με τις δυνάμεις καταστολής. Με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα, συνέχισαν την κινητοποίησή τους, ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα των μορφών πάλης, που είχε καθορίσει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Ετσι, και οι συγκεντρώσεις στις πλατείες των πόλεων έγιναν, και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων - όπως της Νομαρχίας Τρικάλων - και της σιδηροδρομικής γραμμής, και στα διόδια της εθνικής οδού έφτασαν οι αγρότες, για να ενημερώσουν τους διερχόμενους και την κοινή γνώμη. Κι όλα αυτά "χωρίς ν' ανοίξει μύτη", αφού οι αγρότες πρόσφεραν γαρίφαλα στους αστυνομικούς και δήλωναν παντού ότι δεν προτίθενται να πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης που "διψούσε για αίμα".

Με την τακτική τους οι αγρότες κατάφεραν και το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που είχαν αποφασίσει να τηρήσουν απαρέγκλιτα, και την κοινή γνώμη να πάρουν με το μέρος τους.

Ταυτόχρονα, με τις χιλιάδες τρακτέρ να βρίσκονται έτοιμα στις πλατείες εκατοντάδων χωριών του θεσσαλικού κάμπου, με αλώβητη την ενότητά τους και εξασφαλισμένη τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους σε όλες τις εκδηλώσεις της προηγούμενης βδομάδας, οι Θεσσαλοί αγρότες έστειλαν το μήνυμα που ήθελαν στην κυβέρνηση: "είμαστε όλοι εδώ, ενωμένοι, αποφασισμένοι και πανέτοιμοι, αν δεν ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα αιτήματά μας, να βγούμε με χιλιάδες τρακτέρ και ν' αποκλείσουμε τις εθνικές οδούς". Ενα μήνυμα σαφές και τόσο βροντερό, που ακούστηκε σε ολόκληρη τη χώρα και δεν μπορεί να αγνοήσει η αδιάλλακτη, μέχρι τώρα, κυβέρνηση.

Με όπλο το δίκιο

Οι αγρότες της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της Ελλάδας παλεύουν για το δίκιο τους, για την επιβίωσή τους και γι' αυτό θα βγουν νικητές στη μάχη κατά της κυβερνητικής τρομοκρατίας. Εχουν το δίκιο με το μέρος τους διότι αντιστέκονται και αντιπαλεύουν μια αντιαγροτική πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ κι εφαρμόζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις και η οποία τους οδηγεί στον ξεριζωμό. Αγωνίζονται για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους, να σώσουν την αγροτική παραγωγική βάση της χώρας μας, που συρρικνώνεται επικίνδυνα, για να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους.

Η οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, είναι αυτή που τους αναγκάζει να βγαίνουν στους δρόμους, κι όχι κάποια κομματική υποκίνηση, ή πολιτική "βεντέτα", όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Γι' αυτό και στην κινητοποίηση συμμετέχουν με διάφορους τρόπους, όλοι οι Θεσσαλοί αγρότες, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές προτιμήσεις. Και, βέβαια, η αισχρή επίθεση εναντίον της αγωνιζόμενης αγροτιάς από την κυβέρνηση, πληγώνει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του αγνού Ελληνα της υπαίθρου, πεισμώνει την αγροτιά και δυναμώνει την πάλη της.

Η κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή (μέχρι την Τρίτη) έχει τη δυνατότητα να το ξανασκεφτεί σοβαρά και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού. Αν δεν το κάνει, τότε φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ