ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Για Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, αποστρατικοποιημένη

Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ διοργάνωσε χτες η ΚΝΕ από κοινού με τις οργανώσεις νεολαίας, που συμμετείχαν στη δεύτερη συνάντησή τους στις 1 - 2 Φλεβάρη στην Αθήνα, η οποία και κατέληξε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο Μπάμπης Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Για το περιεχόμενο αυτών των πρωτοβουλιών μίλησε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνος του Διεθνούς Τμήματος. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι "με βάση τις κοινές ανησυχίες μας για τα προβλήματα στην περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου, με τον εντεινόμενο εθνικισμό στις χώρες μας, με τα προβλήματα που απορρέουν από την πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή, να καταγγέλλουμε από κοινού τα σχέδια αυτά της λεγόμενης"Νέας Τάξης Πραγμάτων", τις επεμβάσεις αυτών των δυνάμεων που υποκινούν αυτά τα προβλήματα και στη συνέχεια έρχονται ως επιτηρητές να τα λύσουν".

"Οι κοινές πρωτοβουλίες που παίρνουμε μέσα στο 1997 έχουν ως στόχο να δυναμώσουν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας όχι μόνο μεταξύ των οργανώσεών μας, αλλά και μεταξύ των νέων των χωρών μας", τόνισε και πρόσθεσε: "τονίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές γίνονται στα πλαίσια κάποιων αρχών, όπως του απαραβίαστου των συνόρων των χωρών μας, με κάθετη εναντίωσή μας με τους εθνικισμούς και τα μίση μεταξύ των λαών, υπέρ της ειρήνης και της φιλίας των λαών των τριών χωρών μας. Ιδιαίτερα υπογραμμίζουμε την ανάγκη οι δύο κοινότητες, η τουρκοκυπριακή και ελληνοκυπριακή να ζήσουν ελεύθερα και ειρηνικά μαζί, χωρίς ξένους προστάτες σε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, ενωμένη Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα".

Στην Κύπρο η πρώτη πρωτοβουλία

Ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης ανέφερε πως "η πρώτη πρωτοβουλία μας ξεκινάει στις 11 του Απρίλη στην Κύπρο, με μεγάλη συγκέντρωση πολιτική και πολιτιστική με συμμετοχή Ελλήνων, Κυπρίων και Τούρκων καλλιτεχνών. Η δεύτερη πρωτοβουλία θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, στην Κω, όπου θα οργανώσουμε κατασκήνωση φιλίας και ειρήνης, με συμμετοχή των νέων των χωρών μας. Αμέσως μετά θα μεταβούμε στα τουρκικά παράλια, στην Αλικαρνασσό, όπου θα επαναληφθεί αυτή η εκδήλωση. Τέταρτη πρωτοβουλία θα είναι στο Λονδίνο, όπου εδρεύει το Φόρουμ Φιλίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".

"Θεωρούμε σημαντικό να απευθυνθούν οι πρωτοβουλίες αυτές πλατιά στους νέους και τις νέες των χωρών μας και να επιδιώξουμε στο μέλλον τη διεύρυνση και με άλλες οργανώσεις κάτι που θα συζητήσουμε και σε άλλη συνάντηση. Σημειώνουμε, επίσης, ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που από το 1974 και μετά υπάρχει ως πρόβλημα εισβολής σε μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα από μια τρίτη, ωστόσο συμφωνούμε ότι το Κυπριακό σαν πρόβλημα δεν ξεκίνησε το 1974. Τέλος, εκ μέρους της ΚΝΕ θέλουμε να σας πούμε πως αν και αυτό το διάστημα διεξάγονται στη χώρα μας μεγάλες κινητοποιήσεις αγροτών, εργαζομένων και νέων, εμείς παράλληλα με τον προσανατολισμό που έχουμε για συμμετοχή και στήριξη και αλληλεγγύη σε αυτούς τους αγώνες είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις πρωτοβουλίες μας με τις οργανώσεις που έχουμε εδώ, να δώσουμε το στίγμα πως τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους, σε σχέση με την ειρήνη στην περιοχή είναι επίκαιρα και δεν μπορούν να περιμένουν", κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΚΝΕ.

Παίρνοντας το λόγο, ο εκπρόσωπος από την ΕΔΟΝ Κύπρου, Κώστας Κώστα, κεντρικός οργανωτικός γραμματέας, επιγράμμισε ότι στην "Κύπρο το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα, έχει επιδεινωθεί πραγματικά η κατάσταση και ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός".

"Κανείς δε γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί και ανησυχούμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και με την άποψη πως μια κρίση θα βοηθήσει και στην περαιτέρω προβολή του Κυπριακού. Με τέτοιες αντιλήψεις παίζουν με τη φωτιά, μια και οι κινήσεις γίνονται μόνο στο στρατιωτικό τομέα, μετατρέποντας έτσι το Κυπριακό από πολιτικό σε στρατιωτικό πρόβλημα. Αυτές τις μέρες που είμαστε μαζί φάνηκε ότι υπάρχουν κοινές ανησυχίες, οι οποίες δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ".

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα φαινόμενα εθνικισμού στην Τουρκία ο Χακάν Γκιουνές, μέλος της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας, τόνισε ότι "το αντίδοτο για να παλέψουμε τα φαινόμενα εθνικισμού και σοβινισμού είναι η συνεργασία κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων και νεολαιών της περιοχής, κάτι που θα προάγει τη φιλία, τη συνεργασία και την αδελφότητα των λαών".

Εκ μέρους του Φόρουμ Φιλίας και Συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Μ. Βρετανία, η Ιωάννα Βαρθολομαίου υπογράμμισε ότι "ο ρόλος του Φόρουμ, ωθεί και προάγει τη φιλία και συνεργασία των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, και με τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτές που συμφωνήσαμε εδώ στην Αθήνα".

Από τη μεριά της, η Κεριμέ Ντογκάλ, που εκπροσωπούσε την Ενωση Τουρκοκυπρίων Φοιτητών και παραβρισκόταν ως παρατηρήτρια στη συνάντηση πρόσθεσε ότι "θέλουμε να αναπτύξουμε συνεργασία και σχέσεις με τους φοιτητές της νότιας πλευράς της Κύπρου, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων".

Κοινή δράση για τη φιλία των δύο λαών

Η ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την ειρήνη, τη φιλία και την προσέγγιση των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπειών του ΚΣ της ΚΝΕ, της ΕΔΟΝ, της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας και του Φόρουμ Φιλίας και Συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Μ. Βρετανία

Με φόντο τα νέα σχέδια του ΝΑΤΟ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων στο Αιγαίο και την Κύπρο, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Ν. Σοφιανό και εκπρόσωποι της ΕΔΟΝ, της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας και του Φόρουμ Φιλίας και Συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Μ. Βρετανία και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών συναντήθηκαν την περασμένη Κυριακή και συμφώνησαν ότι με κοινές πρωτοβουλίες πρέπει να χτυπήσουν τον εθνικισμό και να ανατρέψουν το κλίμα καχυποψίας που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων.

Ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός τόνισε πως είναι πολύ θετικό ότι οι αντιπροσωπείες ξανασυναντιούνται για δεύτερη φορά μετά την Κύπρο και ότι η συνάντηση αυτή συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στη φιλία και συνεργασία των λαών και υπογράμμισε την ανάγκη οι πρωτοβουλίες αυτές να αγκαλιαστούν πλατιά από τη νεολαία και να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα η συνεργασία των οργανώσεων. "Η πρωτοβουλία μας στηρίζεται στις αρχές του απαραβίαστου των συνόρων χωρίς "γκρίζες ζώνες", κόντρα στους εθνικισμούς", τόνισε, καταγγέλλοντας παράλληλα το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή και της ελληνικής κυβέρνησης που προχωρά σε νέους εξοπλισμούς 4 τρισ., ενταγμένους στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Ο Ν. Σοφιανός, αναφερόμενος ειδικότερα στο Κυπριακό, επισήμανε την προσπάθεια να μετατραπεί το πρόβλημα από πολιτικό σε στρατιωτικό και στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο του Φόρουμ Φιλίας και Συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τη φιλία και την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

Ο εκπρόσωπος της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας Hakan Giunes επιβεβαίωσε την υποστήριξη της οργάνωσής του στην κοινή αυτή πρωτοβουλία, ενώ ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η παρέμβασή του για τις εξελίξεις στην Τουρκία, για το ρόλο των παρακρατικών οργανώσεων, τη χρηματοδότησή τους από μυστικά κονδύλια του κράτους και την κυβέρνηση, καθώς βγαίνουν στοιχεία στην επιφάνεια που αποδεικνύουν τη σχέση αυτών των οργανώσεων με τους "γκρίζους λύκους" και δολοφονικές ενέργειες, ενώ τόνισε ότι το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης δυναμώνει καθημερινά.

Την ιδιαίτερη σημασία της πρωτοβουλίας επισήμανε και ο Κώστας Κώστα,κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΟΝ, ο οποίος τόνισε ότι η Οργάνωση έχει σταθερά στον προσανατολισμό της την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και παίρνει σχετικές πρωτοβουλίες, ενώ εξέφρασε την αντίθεση στη στάση της δεξιάς κυπριακής κυβέρνησης να μετατρέψει το Κυπριακό σε στρατιωτικό πρόβλημα, καθώς υπάρχει κίνδυνος η ντε φάκτο διχοτόμηση να γίνει ντε γιούρε με τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο Hasan Ahmet από το Φόρουμ Φιλίας και Συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Μ. Βρετανία επισήμανε το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δεν επιτρέπουν την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, παρόλο που -όπως τόνισε - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.

Η Kerime Dogal,Τουρκοκύπρια φοιτήτρια, παρατηρήτρια στη συνάντηση, τόνισε ότι "η κυπριακή δημοκρατία είναι κοινή μας κληρονομιά", αλλά και την ανάγκη για αγώνα, αλληλοκατανόηση και προσέγγιση, για ειρήνη "άνευ όρων" και πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

Η διακήρυξη

Το κείμενο της κοινής διακήρυξης είναι το παρακάτω:

Για την κοινή δράση ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών των τριών χωρών.

Για Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, αποστρατικοποιημένη.

Οι οργανώσεις νεολαίας της ΕΔΟΝ Κύπρου, της ΚΝΕ, της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας και του Φόρουμ για τη Φιλία και Συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Μεγάλη Βρετανία, στη δεύτερη συνάντησή τους στις 1-2 Φλεβάρη (η πρώτη έγινε στις 23/11/96 στη Λευκωσία) αποφάσισαν, παίρνοντας υπόψη τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν οι λαοί μας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον αναπτυσσόμενο εθνικισμό στην περιοχή, τα παρακάτω:

α. Να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για κοινή δράση των νέων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να μπει τέλος μια για πάντα στον κίνδυνο για μια νέα πολεμική σύρραξη στην ευαίσθητη περιοχή μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

β. Να απαιτήσουμε την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, με στόχο μια Κύπρο ενωμένη, πλήρως αποστρατικοποιημένη και ανεξάρτητη, όπως προβλέπεται και από τις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Αντιτασσόμαστε κατηγορηματικά σε λύσεις "τύπου Ντέιτον", οι οποίες δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

γ. Να πάρουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία, αλλά και στο Λονδίνο (όπου ζουν χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ειρηνικά μαζί), οι οποίες στηρίζονται στις αρχές του απαραβίαστου των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων και της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κύπρου.

δ. Να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να σταματήσουν ο εθνικισμός και ο σοβινισμός, που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι του ιμπεριαλισμού, το καταστροφικό τους έργο.

Πιο συγκεκριμένα καταλήγουμε πως μέσα στο 1997 θα προχωρήσουμε στο παρακάτω πρόγραμμα κοινών εκδηλώσεων:

1. Τη διεξαγωγή μεγάλης πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης και συναυλίας στη Λευκωσία στις 11 Απρίλη 1997 με καλλιτέχνες και συγκροτήματα από τις τρεις χώρες.

2. Στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου τη διεξαγωγή κατασκήνωσης και συναυλίας Ειρήνης και Φιλίας στην Κω.

3. Στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου (αμέσως μετά την Κω) στα παράλια της Τουρκίας στην πόλη Μπουντρούμ, εκδήλωση και συναυλία.

4. Τον Οκτώβρη στο Λονδίνο, εκδήλωση φιλίας και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ