ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελική απόφαση "διαχωρισμού" της ΕΡΤ

Την ερχόμενη βδομάδα θα ληφθούν ενδεχομένως οι τελικές αποφάσεις για την πορεία της ΕΡΤ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας. Παρ' όλα αυτά ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει το "σχέδιο μεταρρύθμισης" του προέδρου της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου, το οποίο εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο και για το οποίο η κυβέρνηση έχει δώσει το "πράσινο φως". Το "σχέδιο", όμως, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, αφού αμφισβητείται και από την ΠΟΣΠΕΡΤ. Η κυβέρνηση επέλεξε να δρομολογήσει την "υλοποίηση" του "σχεδίου", στις αρχές του χρόνου, με την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους (!). Ενδοιασμοί και αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί επίσης και για το σκέλος του "σχεδίου" που αφορά στο διαχωρισμό της ΕΤ-1 σε ενημερωτικό κανάλι και της ΕΤ-2 σε ψυχαγωγικό. Το "σχέδιο" της κυβέρνησης και του Παναγιώτη Παναγιώτου προβλέπει ακόμη, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο του περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση", την "περιοριστική εισοδηματική πολιτική" για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, μείωση κατά 50% των συμβασιούχων, νέο οργανόγραμμα και την πρόωρη συνταξιοδότηση. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η λεγόμενη εθελουσία έξοδος και τα προβλήματα που υπάρχουν με τα διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία ήταν, άλλωστε, στο επίκεντρο της συζήτησης στη χτεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα και του προέδρου της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου. Χτες εξάλλου ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το ΠΔ, που αφορά σε δημοσιογράφους οι οποίοι εργάζονται σε Γραφεία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του δημοσίου και νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό θα "αντιμετωπιστούν" θέματα και "σχόλια" που έχουν σχέση με "διαπλοκές" και "χαρισματικές ρυθμίσεις".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απόβαση υποψηφίων στη Θεσσαλονίκη

Αρχίζει σήμερα το προσυνέδριο της ΝΔ και οι διεκδικητές της προεδρίας οργάνωσαν φιέστες υποδοχής

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τα τεκταινόμενα στη ΝΔ, καθώς σήμερα αρχίζει το προσυνέδριο και οι υποψήφιοι πρόεδροι θα έχουν την ευκαιρία να εμφανιστούν για πρώτη φορά ενώπιον πολυπληθούς κομματικού ακροατηρίου. Μάλιστα, οι Γ. Σουφλιάς και Κ. Καραμανλής φρόντισαν να οργανώσουν "αυθόρμητες λαϊκές φιέστες" προκειμένου να δείξουν ότι έχουν "ρεύμα" στη βάση, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας δε θα ασχοληθεί σοβαρά με το καταστατικό και το πρόγραμμα, που τυπικά είναι τα θέματα του προσυνεδρίου.

Διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον έφταναν οι υποψήφιοι στη Θεσσαλονίκη, σε μία ιδιότυπη πασαρέλα που θύμιζε έντονα προεκλογική περίοδο. Πρώτος έφτασε ο Μ. Εβερτ και σύμφωνα με τους συνεργάτες του απαγόρευσε στα στελέχη του να οργανώσουν υποδοχή στο αεροδρόμιο. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να σχολιάσει την υποψηφιότητα Καραμανλή και αρκέστηκε να πει ότι "δε θα απογοητεύσουμε τον ελληνικό λαό και ακόμα περισσότερο δε θα απογοητεύσουμε τα στελέχη και τους οπαδούς του κόμματός μας". Προέβλεψε δε ότι τόσο το προσυνέδριο όσο και το συνέδριο "θα είναι ενωτικά, εκσυγχρονιστικά και θα δώσουν μία νέα ελπίδα στον ελληνικό λαό". Σύμφωνα με πληροφορίες, εντείνονται ο πιέσεις προς τον Μ. Εβερτ να παραιτηθεί υπέρ του Κ. Καραμανλή προκειμένου να μην εμφανιστεί η λεγόμενη καραμανλική πλευρά διασπασμένη στο συνέδριο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ προς στιγμήν εμφανίζεται ανυποχώρητος, αλλά εάν δει τελικά ότι κινδυνεύει να βγει τρίτος στο συνέδριο τότε δεν αποκλείεται τελικά να παραιτηθεί λίγες μέρες πριν την έναρξη του προκειμένου να αποφύγει το διασυρμό.

Ο νεότερος των υποψηφίων Κ. Καραμανλής προσδοκούσε "παλλαϊκή υποδοχή" στο αεροδρόμιο, αλλά οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Οι λίγοι οπαδοί του που τελικά συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο επιβεβαίωσαν ότι ο νεαρός βουλευτής προσέρχεται στο συνέδριο "πουλώντας" το επώνυμό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον υποδέχτηκαν με το σύνθημα "ήρθε η ώρα του Καραμανλή", σύνθημα που ξυπνάει στους οπαδούς της ΝΔ αντανακλαστικά της "χρυσής περιόδου της ΝΔ".

Στο γήπεδό του έπαιξε χτες ο Γ. Σουφλιάς και έτσι οργάνωσε φιέστα υποδοχής στη Λάρισα, καθώς επέλεξε να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη οδικώς. Στα διόδια του Μακροχωρίου τον υποδέχτηκαν οπαδοί της εκλογικής του περιφέρειας, στους οποίους μίλησε ο Γ. Σουφλιάς με φόντο το σύνθημα "επιλογή νίκης", που είναι το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Στη Θεσσαλονίκη πήγε χτες και ο "μοναχικός καβαλάρης" της κούρσας διαδοχής Β. Πολύδωρας.

Στα τεκταινόμενα στη ΝΔ παρενέβη χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, ο οποίος είπε ότι "το πρόβλημα της ΝΔ είναι πρόβλημα ιδεολογικής φυσιογνωμίας και πολιτικής στρατηγικής", αναγνωρίζοντας έτσι με τον τρόπο του ότι η δεξιά στην ουσία της πολιτική της κυβέρνησης "λεηλατεί" την πολιτική της ΝΔ, οδηγώντας τη σε υπαρξιακό αδιέξοδο.

ΠΑΣΟΚ
"Πρωτοβουλίες" Σκανδαλίδη

"Πρωτοβουλίες" εντυπώσεων, με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο στο εσωκομματικό παιχνίδι, συνεχίζει να εξαγγέλλει ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, χωρίς να είναι καθαρό αν κινείται σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου ή επιχειρεί να προκαταλάβει επιλογές και αποφάσεις.

Μετά την πρότασή του προς το ΣΥΝ για συνεργασία στις δημοτικές εκλογές, το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έθεσε υποψηφιότητα για το Δήμο Αθηναίων στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Σε συνέντευξή του σε μηνιαίο περιοδικό ο Κ. Σκανδαλίδης δηλώνει ότι δέχεται να είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Δ. Αβραμόπουλο, εφόσον τα όργανα του κινήματος συμφωνήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης ενδιαφέρεται διακαώς να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σκανδαλίδης στο Δήμο Αθηναίων.

Επαναλαμβάνει επίσης την πρότασή του για διάλογο κορυφής με το ΣΥΝ, "ως τον πιο συγγενή χώρο", ο οποίος θα μπορούσε "να καταλήξει σε προγραμματικές συγκλίσεις".

Στην ίδια συνέντευξη ο Κ. Σκανδαλίδης θεωρεί αναγκαίο ο Κ. Σημίτης να αναλάβει πρωτοβουλίες αφομοίωσης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΠΓ του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη αποφασίστηκε η συγκρότηση του οργάνου που θα αναλάβει την επιβολή του "κοινωνικού διαλόγου". Στο όργανο αυτό σε σταθερή βάση θα συμμετέχουν οι Γ. Παπαντωνίου, Β. Παπανδρέου, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Γ. Πασχαλίδης, καθώς και οι Μανίκας, Οικονόμου και Πρωτόπαππας.

Αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Ν. Αφρικής

Επίσκεψη στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής πραγματοποιεί ο υφυπουργός Αμυνας, Δ. Αποστολάκης,στα πλαίσια προώθησης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των εξοπλισμών και της τεχνολογίας. Χτες συναντήθηκε στο Κέιπ Τάουν με τον υπουργό Αμυνας της Ν. Αφρικής και στη συνέχεια, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας της ίδιας χώρας, υπέγραψαν "Μνημόνιο Κατανόησης" για τη συνεργασία των δύο χωρών. Η συνεργασία αυτή προβλέπει συμπαραγωγή νέου εξοπλισμού, αμοιβαίες προμήθειες κοινού ενδιαφέροντος, συντήρηση εξοπλισμών και εγκαταστάσεων και ανταλλαγή τεχνολογικών εμπειριών και πληροφοριών σε προηγμένους τομείς. Το σχετικό μνημόνιο έχει ισχύ πέντε χρόνων το λιγότερο και για την εφαρμογή του συγκροτήθηκε κοινή 14μελής επιτροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ