ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 1997
Σελ. /56
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πικρό ποτήρι

Αλλεπάλληλες συσκέψεις για την εύρεση λύσης στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Συνεχείς ορισμοί καταληκτικών, υποτίθεται, ημερομηνιών από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,για την εύρεση των χώρων εναπόθεσης των σκουπιδιών. "Αυστηρά" χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν. Συνεχείς εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις του ίδιου υπουργού, ότι το πρόβλημα "θα" λυθεί. Τα λόγια να παραμένουν λόγια και να συνθέτουν ένα εφιαλτικό τοπίο. Οι ευθύνες του υπουργού πολύ συγκεκριμένες:

8 Ιούλη 95

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θέτει προθεσμία μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη για να καταθέσουν οι δήμοι συγκεκριμένες προτάσεις, με τις οποίες θα καθορίζονται τρεις νέοι Χώροι Υγειονομικής Ταφήςκαι εργοστάσια ανακύκλωσης των απορριμμάτων της Αττικής.

9 Μάρτη 96

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,τονίζει την ανάγκη άμεσης χωροθέτησης των χώρων που θα δημιουργηθούν Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Αττική. Ο υπουργός δηλώνει ότι η χωροθέτηση θα γίνει αφού δοθεί νέα διορία δύο μηνών στους δήμους για να αποφασίσουν οι ίδιοι την οριστική χωροθέτηση των δύο ΟΕΔΑ. Σε αντίθετη περίπτωση τονίζει ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα και θα υποβάλλει μηνήσεις κατά των φορέων που αντιδρούν.

10 Απρίλη 96

Ακόμα μία συνάντηση Λαλιώτη με εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και τους δημάρχους και κοινοτάρχες Αν. Αττικής καταλήγει σε φιάσκο. Ο υπουργός ανακοινώνει και νέα παράταση δύο μηνών και το θέμα φαίνεται να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

2 Μάη 96

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ συγκαλεί σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν οι νομάρχες Αττικής και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία καταλήγει για άλλη μια φορά σε φιάσκο. Ο νομάρχης Αν. Αττικής, Δ. Φράγκος,και ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΝΑ) αποχωρούν, αμφισβητώντας το συνολικό σχεδιασμό για τη δημιουργία τριών ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων στην Αττική.

8 Ιούνη 96

Διαβεβαίωση Κ. Λαλιώτη προς το δήμαρχο Ανω Λιοσίων ότι σε 40 ημέρες θα έχει κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο σχετικά με τη χωροθέτηση δύο Χώρων Υγειονομικής Ταφής στην Αττική.

18 Ιούνη 96

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έδωσε παράταση δύο μηνών στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής για να βρεθεί αποδεκτή λύση στο φλέγον θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών που παράγονται στην Ανατολική Αττική.

20 Ιούνη 96

Ο νομάρχης Δυτικής Αττικής δε δέχεται άλλον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων εκτός από αυτόν που προβλέπει το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ.

24 Δεκέμβρη 96

Ο υπουργός καλείται πλέον να αποφασίσει για τη χωροθέτηση των δύο ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική, καθώς το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφασίζει ότι δεν υπάρχουν χώροι στην περιοχή για τη δημιουργία ΟΕΔΑ.

10 Γενάρη 97

Σε σύσκεψη οι νομάρχες της Αττικής τονίζουν ότι είναι υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής με βάση τον επιστημονικό σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ, ενώ είναι αντίθετοι στην εκπόνηση και νέων μελετών για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Διαφωνεί μόνο ο νομάρχης Αν. Αττικής, Δ. Φράγκος.

20 Γενάρη 97

Επιστολή υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για να εγκρίνει τη χωροθέτηση τριών περιοχών για τη δημιουργία τριών ΟΕΔΑ. Εναν στην Ανατολική και δύο στη Δυτική Αττική.

24 Γενάρη 97

Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου για προέγκριση χωροθέτησης και δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή στο δάσος της Πάρνηθας στην πλευρά του Αυλώνα ή στην υψηλής αξίας οικοπεδοποιήσιμη γη του Γραμματικού και της Κερατέας. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι, καλυπτόμενη πίσω από το Περιφερειακό Συμβούλιο - το οποίο όμως έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα - δε θα αναλάβει η ίδια την πολιτική ευθύνη για την όποια επιλογή.

Με ημερομηνία λήξης

To πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής υπάρχει εδώ και παρά πολλά χρόνια. Και σ' όλη αυτή τη μακρά περίοδο δεν έχει βρει ποτέ την οριστική του λύση. Μόνο πρόσκαιρες παρεμβάσεις παρέπεμπαν, ουσιαστικά, τη λύση στις ελληνικές καλένδες. Για του λόγου το αληθές, παρατίθενται ορισμένες μόνο ημερομηνίες, που αναδεικνύουν το τραγικό χρονικό. Ενα χρονικό με τελεσίδικη ημερομηνία λήξης τον Οκτώβρη του 1997:

1959: Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ υπουργείου Συντονισμού με ιταλικό όμιλο για τη βιομηχανική αξιοποίηση των απορριμμάτων της πρωτεύουσας.

1960: Δημιουργείται η χωματερή Σχιστού.

1965: Δημιουργείται η χωματερή των Ανω Λιοσίων με δυνατότητα 3.500 τόνων σκουπιδιών την ημέρα.

1970: Δημιουργείται ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής.

1980: Ξεκινούν να λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση των χωματερών στην Αττική.

1985: Σε σημείο κορεσμού έχει φτάσει η χωματερή του Σχιστού. "Ολες οι χωματερές της Αττικής είναι κορεσμένες", συμφωνούν οι αρμόδιοι.

1989: Καταγράφονται πανελλαδικά 1.420 εγκεκριμένες χωματερές και 3.430 παράνομες.

1991: Κλείνει η χωματερή του Σχιστού και όλα τα απορρίμματα καταλήγουν στα Ανω Λιόσια. Γίνεται μελέτη για τις περιοχές Μηλιες Γραμματικού και Αυλώνα.

1992: Προστίθενται άλλες δύο θέσεις για μελέτη, στη Ριτσώνα και κοντά στο Βαρνάβα. Η ΤΕΔΚΝΑ αποφασίζει ότι θα δημιουργηθούν τρεις χώροι υγειονομικής ταφής στο Νομό Αττικής. Ο Δήμος Ανω Λιοσίων δέχεται να είναι η σημερινή χωματερή ένας από τους τρεις ΧΥΤΑ.

1993: Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης απορρίπτει την περίπτωση της δημιουργίας ΟΕΔΑ στη Ριτσώνα. Η Ριτσώνα προβάλλει ως η πιο κατάλληλη περιοχή για την εγκατάσταση ΟΕΔΑ, σύμφωνα με τις χωροθετήσεις που προτείνει ο ΕΣΔΚΝΑ.

1994: Ξεκινά το πρόγραμμα της Ανακύκλωσης στην πηγή.

1995-1996: Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης παρουσιάζει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων που έχει καταρτίσει ο ΕΣΔΚΝΑ. Καταρτίζεται μελέτη για την πρόταση χωροθέτησης χώρων στη Νοτιοανατολική Αττική και προτείνονται ως εναλλακτικές λύσεις στη ΒΑ Αττική: Αυλώνας, Βαρνάβας, Γραμματικό. Στη ΝΑ Αττική: Κερατέα, Μαρκόπουλο και δύο θέσεις στο Κορωπί.

1996: Η χρονιά "πάει στράφι" καθώς το υπουργείο μετακυλά συνεχώς την ευθύνη σε φορείς της Αυτοδιοίκησης, που με τη σειρά τους αντιδρούν.

1997: Τα στοιχεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων αναφέρουν ότι τον Οκτώβρη η χωματερή των Ανω Λιοσίων θα δεχτεί το τελευταίο φορτίο σκουπιδιών. Καμία τεχνικά ορθή λύση δε σώζει έγκαιρα την κατάσταση, αφού ακόμα κι αν ξεκινήσουν αύριο τα έργα κατασκευής για τη δημιουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, που έχει χωροθετηθεί δίπλα στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, τα έργα δε θα ολοκληρωθούν πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ηγγικεν η ώρα!

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής βρίσκεται μονίμως στην επικαιρότητα τα τελευταία δέκα χρόνια. Κι αυτό που επαναλαμβάνεται διαρκώς από όλους τους υπουργούς Περιβάλλοντος, σ' αυτή τη χρονική διαδρομή, είναι κάποια ημερομηνία κατά την οποία θα γίνονταν οι ανακοινώσεις για την έναρξη των εργασιών για νέες Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ). Το πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) μονίμως υιοθετείται από τους αρμόδιους, αλλά ποτέ δεν υλοποιείται. Εκτός αυτού υπάρχουν αποφάσεις για μελέτες, συνεχείς εξαγγελίες και υποσχέσεις από τις κυβερνήσεις, που μένουν στο συρτάρι του εκάστοτε υπουργού Περιβάλλοντος...

Και ο κίνδυνος - γνωστός εδώ και καιρό στους πάντες - είναι πλέον ορατός και τρομακτικός: Τον ερχόμενο Οκτώβρη η χωματερή των Ανω Λιοσίων κλείνει οριστικά! Χωρίς ίχνος υπερβολής, ο ήδη υπερκορεσμένος χώρος απόθεσης των απορριμμάτων της Αττικής δε θα μπορεί να δεχτεί ούτε μία σακούλα σκουπιδιών! Ακόμα κι αν αύριο ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής της μιας από τις τρεις ΟΕΔΑ, που προβλέπεται να διασπαρθούν στην Αττική, αυτή που έχει χωροθετηθεί δίπλα στην παλιά χωματερή των Ανω Λιοσίων, δε θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη! Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις την περασμένη Τρίτη δόθηκε η εντολή από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη για τη σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών όρων για την περιοχή... Κι αυτό έγινε μόνο όταν ήταν καθαρό πως πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη και με ποινικές ευθύνες, καθώς στα συρτάρια της αράχνιαζαν πρωτοκολλημένες οι συνεχείς εκθέσεις - εκκλήσεις της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ, που όριζαν ακριβώς ακόμα και την ημερομηνία που τα σκουπίδια της Αθήνας θα έμεναν για τα καλά στους δρόμους.

Υπόλογη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η πολιτική ηγεσία του ΠΕΧΩΔΕ είναι υποχρεωμένη πλέον να πάψει να ρίχνει το μπαλάκι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις διαφορές νεόκοπων τοπικών παραγόντων, που θέτουν το προσωπικό συμφέρον - μικροπολιτικό ή άλλο - πάνω από το κοινωνικό όφελος. Είναι υποχρεωμένη να προωθήσει με συγκεκριμένες δικές της αποφάσεις το σύνολο του επιστημονικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που είχε εκπονήσει ο καθ' ύλην αρμόδιος φορέας, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής. Σχεδιασμός που προβλέπει τη λειτουργία τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (αποτελούνται από Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης), τη χωροθέτηση μιας ΟΕΔΑ στη Δυτική Αττική και δύο στην Ανατολική Αττική και τη λειτουργία έξι σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Να εφαρμόσει δηλαδή αυτά που για χρόνια υποσχόταν και να δώσει λύση στο πρόβλημα. Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο με πολιτική απόφαση από τον αποκλειστικά αρμόδιο χώρο, το ΥΠΕΧΩΔΕ! Και δε θα πρέπει καν να περνά σαν σκέψη η κουτοπόνηρη μεθόδευση ότι αν αφεθούν τα πράγματα να κυλήσουν, θα αναγκαστεί στο τέλος κάποιος εισαγγελέας να διατάξει τη ρίψη των σκουπιδιών σε όποια ρεματιά της Δυτικής Αττικής βρεθεί εύκαιρη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ