Κυριακή 2 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με ημερομηνία λήξης

To πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής υπάρχει εδώ και παρά πολλά χρόνια. Και σ' όλη αυτή τη μακρά περίοδο δεν έχει βρει ποτέ την οριστική του λύση. Μόνο πρόσκαιρες παρεμβάσεις παρέπεμπαν, ουσιαστικά, τη λύση στις ελληνικές καλένδες. Για του λόγου το αληθές, παρατίθενται ορισμένες μόνο ημερομηνίες, που αναδεικνύουν το τραγικό χρονικό. Ενα χρονικό με τελεσίδικη ημερομηνία λήξης τον Οκτώβρη του 1997:

1959: Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ υπουργείου Συντονισμού με ιταλικό όμιλο για τη βιομηχανική αξιοποίηση των απορριμμάτων της πρωτεύουσας.

1960: Δημιουργείται η χωματερή Σχιστού.

1965: Δημιουργείται η χωματερή των Ανω Λιοσίων με δυνατότητα 3.500 τόνων σκουπιδιών την ημέρα.

1970: Δημιουργείται ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής.

1980: Ξεκινούν να λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση των χωματερών στην Αττική.

1985: Σε σημείο κορεσμού έχει φτάσει η χωματερή του Σχιστού. "Ολες οι χωματερές της Αττικής είναι κορεσμένες", συμφωνούν οι αρμόδιοι.

1989: Καταγράφονται πανελλαδικά 1.420 εγκεκριμένες χωματερές και 3.430 παράνομες.

1991: Κλείνει η χωματερή του Σχιστού και όλα τα απορρίμματα καταλήγουν στα Ανω Λιόσια. Γίνεται μελέτη για τις περιοχές Μηλιες Γραμματικού και Αυλώνα.

1992: Προστίθενται άλλες δύο θέσεις για μελέτη, στη Ριτσώνα και κοντά στο Βαρνάβα. Η ΤΕΔΚΝΑ αποφασίζει ότι θα δημιουργηθούν τρεις χώροι υγειονομικής ταφής στο Νομό Αττικής. Ο Δήμος Ανω Λιοσίων δέχεται να είναι η σημερινή χωματερή ένας από τους τρεις ΧΥΤΑ.

1993: Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης απορρίπτει την περίπτωση της δημιουργίας ΟΕΔΑ στη Ριτσώνα. Η Ριτσώνα προβάλλει ως η πιο κατάλληλη περιοχή για την εγκατάσταση ΟΕΔΑ, σύμφωνα με τις χωροθετήσεις που προτείνει ο ΕΣΔΚΝΑ.

1994: Ξεκινά το πρόγραμμα της Ανακύκλωσης στην πηγή.

1995-1996: Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης παρουσιάζει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων που έχει καταρτίσει ο ΕΣΔΚΝΑ. Καταρτίζεται μελέτη για την πρόταση χωροθέτησης χώρων στη Νοτιοανατολική Αττική και προτείνονται ως εναλλακτικές λύσεις στη ΒΑ Αττική: Αυλώνας, Βαρνάβας, Γραμματικό. Στη ΝΑ Αττική: Κερατέα, Μαρκόπουλο και δύο θέσεις στο Κορωπί.

1996: Η χρονιά "πάει στράφι" καθώς το υπουργείο μετακυλά συνεχώς την ευθύνη σε φορείς της Αυτοδιοίκησης, που με τη σειρά τους αντιδρούν.

1997: Τα στοιχεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων αναφέρουν ότι τον Οκτώβρη η χωματερή των Ανω Λιοσίων θα δεχτεί το τελευταίο φορτίο σκουπιδιών. Καμία τεχνικά ορθή λύση δε σώζει έγκαιρα την κατάσταση, αφού ακόμα κι αν ξεκινήσουν αύριο τα έργα κατασκευής για τη δημιουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, που έχει χωροθετηθεί δίπλα στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, τα έργα δε θα ολοκληρωθούν πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ