Κυριακή 2 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πικρό ποτήρι

Αλλεπάλληλες συσκέψεις για την εύρεση λύσης στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Συνεχείς ορισμοί καταληκτικών, υποτίθεται, ημερομηνιών από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,για την εύρεση των χώρων εναπόθεσης των σκουπιδιών. "Αυστηρά" χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν. Συνεχείς εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις του ίδιου υπουργού, ότι το πρόβλημα "θα" λυθεί. Τα λόγια να παραμένουν λόγια και να συνθέτουν ένα εφιαλτικό τοπίο. Οι ευθύνες του υπουργού πολύ συγκεκριμένες:

8 Ιούλη 95

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θέτει προθεσμία μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη για να καταθέσουν οι δήμοι συγκεκριμένες προτάσεις, με τις οποίες θα καθορίζονται τρεις νέοι Χώροι Υγειονομικής Ταφήςκαι εργοστάσια ανακύκλωσης των απορριμμάτων της Αττικής.

9 Μάρτη 96

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,τονίζει την ανάγκη άμεσης χωροθέτησης των χώρων που θα δημιουργηθούν Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Αττική. Ο υπουργός δηλώνει ότι η χωροθέτηση θα γίνει αφού δοθεί νέα διορία δύο μηνών στους δήμους για να αποφασίσουν οι ίδιοι την οριστική χωροθέτηση των δύο ΟΕΔΑ. Σε αντίθετη περίπτωση τονίζει ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα και θα υποβάλλει μηνήσεις κατά των φορέων που αντιδρούν.

10 Απρίλη 96

Ακόμα μία συνάντηση Λαλιώτη με εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και τους δημάρχους και κοινοτάρχες Αν. Αττικής καταλήγει σε φιάσκο. Ο υπουργός ανακοινώνει και νέα παράταση δύο μηνών και το θέμα φαίνεται να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

2 Μάη 96

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ συγκαλεί σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν οι νομάρχες Αττικής και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία καταλήγει για άλλη μια φορά σε φιάσκο. Ο νομάρχης Αν. Αττικής, Δ. Φράγκος,και ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΝΑ) αποχωρούν, αμφισβητώντας το συνολικό σχεδιασμό για τη δημιουργία τριών ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων στην Αττική.

8 Ιούνη 96

Διαβεβαίωση Κ. Λαλιώτη προς το δήμαρχο Ανω Λιοσίων ότι σε 40 ημέρες θα έχει κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο σχετικά με τη χωροθέτηση δύο Χώρων Υγειονομικής Ταφής στην Αττική.

18 Ιούνη 96

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έδωσε παράταση δύο μηνών στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής για να βρεθεί αποδεκτή λύση στο φλέγον θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών που παράγονται στην Ανατολική Αττική.

20 Ιούνη 96

Ο νομάρχης Δυτικής Αττικής δε δέχεται άλλον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων εκτός από αυτόν που προβλέπει το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ.

24 Δεκέμβρη 96

Ο υπουργός καλείται πλέον να αποφασίσει για τη χωροθέτηση των δύο ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική, καθώς το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφασίζει ότι δεν υπάρχουν χώροι στην περιοχή για τη δημιουργία ΟΕΔΑ.

10 Γενάρη 97

Σε σύσκεψη οι νομάρχες της Αττικής τονίζουν ότι είναι υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής με βάση τον επιστημονικό σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ, ενώ είναι αντίθετοι στην εκπόνηση και νέων μελετών για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Διαφωνεί μόνο ο νομάρχης Αν. Αττικής, Δ. Φράγκος.

20 Γενάρη 97

Επιστολή υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για να εγκρίνει τη χωροθέτηση τριών περιοχών για τη δημιουργία τριών ΟΕΔΑ. Εναν στην Ανατολική και δύο στη Δυτική Αττική.

24 Γενάρη 97

Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου για προέγκριση χωροθέτησης και δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή στο δάσος της Πάρνηθας στην πλευρά του Αυλώνα ή στην υψηλής αξίας οικοπεδοποιήσιμη γη του Γραμματικού και της Κερατέας. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι, καλυπτόμενη πίσω από το Περιφερειακό Συμβούλιο - το οποίο όμως έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα - δε θα αναλάβει η ίδια την πολιτική ευθύνη για την όποια επιλογή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ