ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φωνή οργής δικαστικού

Από τον εφέτη Χ. Κ., πήραμε την παρακάτω επιστολή:

"Αγαπητέ "Ρίζο"

Είμαι δικαστής και επειδή τον τελευταίο καιρό ντρέπομαι πάρα πολύ για την ιδιότητά μου αυτή, θα ήθελα να δημοσιευτεί η επιστολή μου, προκειμένου να δει ο κόσμος ότι υπάρχουν μερικοί δικαστές, που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από τους πολλούς, που έχουν αξιοπρέπεια και ηθική και στους οποίους μπορούν να ελπίζουν.

Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα.Τρεις έννοιες αλληλένδετες και τόσο σπουδαίες για την ανθρώπινη κοινωνία. Η πρώτη, σου δίνει το δικαίωμα να μιλάς και να ακούγεσαι, η δεύτερη, σου εξασφαλίζει το δικαίωμα αυτό και η τρίτη αποτελεί περιεχόμενο των άλλων δύο. Σήμερα οι έννοιες αυτές περιορίζονται μόνο στα χαρτιά και τα λόγια. Οταν ο λαός φιμώνεται, τρομοκρατείται και εξαθλιώνεται για χάρη των "λίγων και ισχυρών", με τις ευλογίες της Δικαιοσύνης, δεν υπάρχει τίποτε από τα προηγούμενα.

Αλήθεια, πόσο σπουδαίος θεσμός για τη λειτουργία της δημοκρατίας είναι η Δικαιοσύνη! Και πόσο ωραία γραμμένα είναι όλα στο Σύνταγμα! Αποτελεί, λέει, η Δικαιοσύνη την τρίτη εξουσία του κράτους και είναι ανεξάρτητη από τις άλλες δύο (νομοθετική - εκτελεστική). Οι δε λειτουργοί της δεν υπόκεινται σε ιεραρχικό έλεγχο, αλλά μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους και αποφασίζουν κατά συνείδηση.

Τι, όμως, από όλα αυτά ισχύει σήμερα; Τίποτα. Η Δικαιοσύνη (μέσω των εισαγγελικών λειτουργών) επιλαμβάνεται μόνο "κατ' εντολήν" της κυβέρνησης και οι αποφάσεις των δικαστηρίων βγαίνουν "καθ' υπόδειξη" της ίδιας. (Και παλιά γινόταν τούτο, αλλά τώρα δεν ντρέπονται τα μέλη της κυβέρνησης, και κυρίως ο υπουργός Δικαιοσύνης, να το λένε δημοσίως).

Το Σύνταγμα και τους νόμους οι δικαστές και εισαγγελείς τους θυμούνται και τους εφαρμόζον μάλιστα πολύ αυστηρά, μόνο αν πρόκειται για ανθρώπους αδύναμους, βιοπαλαιστές και γενικά "μικρούς", με κριτήριο την τσέπη και τη θέση τους. Το ανάστημά τους το σηκώνουν μόνο μπροστά σ' αυτούς. (Πρέπει, άλλωστε, να δικαιώσουν το ρόλο τους). Ποτέ, όμως, μπροστά στους Βαρδινογιάννηδες, στους Λαμπράκηδες, στους Λάτσηδες ή τις Βελλίδηδες. Για τους τελευταίους αυτούς, δεν υπάρχουν Σύνταγμα και νόμοι. Η "δημοκρατία" και η "δικαιοσύνη" υπάρχουν και λειτουργούν για χάρη τους, για να αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος όλων των άλλων.

Μέλημα της κάθε κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει και προστατέψει τα συμφέροντα όλων αυτών. Και προς τούτο πράττει ό,τι μπορεί. Κινδυνολογεί, τρομοκρατεί, ποινικοποιεί τους αγώνες των διάφορων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, ασκεί σωρεία μηνύσεων, στήνει δίκες και στέλνει ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών και άλλων ειδικών σωμάτων για να καταστείλουν κάθε φωνή και κάθε κίνηση που απειλεί και θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του"συστήματος πλουτισμού" των πιο πάνω "λίγων και ισχυρών" και που αναιρεί το περιεχόμενο της κατ' επίφαση "δημοκρατίας" τους.

Η σημερινή κυβέρνηση, περισσότερο από κάθε άλλη, χωρίς δισταγμούς ή προσχήματα, χωρίς ντροπές και προσωπεία, δουλεύει "σκληρά" για την άριστη λειτουργία αυτού του συστήματος. Στο "δύσκολο" αυτό έργο της - γιατί ο λαός βλέπει, καταλαβαίνει και αντιδρά - χρειάζεται και τη βοήθεια της Δικαιοσύνης, για να της χορηγεί "πιστοποιητικά νομιμότητας" και για να επεμβαίνει σε κάθε περίπτωση που κάποιος διαμαρτύρεται ενάντια στα θεσπιζόμενα μέτρα οικονομικής αφαίμαξης των χαμηλών εισοδημάτων, οικονομικής εξαθλίωσης και εξαφάνισης διάφορων επαγγελματικών τάξεων. Και εμείς (δικαστές και εισαγγελείς) με ιδιαίτερο ζήλο και προθυμία, χωρίς ίχνος ευθιξίας, αξιοπρέπειας ή ντροπής, σπεύδουμε να χορηγήσουμε τα πιστοποιητικά, που μας ζητούνται και να προβούμε στις ενδεδειγμένες ενέργειες για τη διατήρηση της τάξης και της ειρήνης. Συνεργαζόμαστε και εκτελούμε πιστά τις εντολές της κυβέρνησης. Κατά τα λοιπά, λειτουργούμε ανεξάρτητα και κατά συνείδηση.

Μπράβο μας! Είμαστε και μεις καλοί υπηρέτες και δουλευτές του συστήματος πλουτισμού των "λίγων και ισχυρών".

  • Υστερόγραφο: Για λόγους ευνόητους, δεν επιθυμώ να δημοσιοποιήσω το όνομά μου".
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αγωνιστικό Μέτωπο κατά του Μάαστριχτ

Σε όλες τις συζητήσεις και ομιλίες της στο Νομό Λάρισας η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, που έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους μικρομεσαίους αγρότες και τόνισε πως, με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται με το πρόγραμμα σύγκλισης του Μάαστριχτ, η κυβέρνηση μεγαλώνει τη φτώχεια στο λαό και αυξάνει τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Η Συμφωνία του Μάαστριχτ είναι μονόδρομος για την πλουτοκρατία. Για τους αγρότες, εργάτες, τους επαγγελματοβιοτέχνες κλπ μονόδρομος είναι ο αγώνας, η συσπείρωση, ο συντονισμός και η κλιμάκωση του ενωμένου αγώνα, είπε, τονίζοντας στη συνέχεια... Εμείς, ξεκινώντας απ' αυτήν την πραγματικότητα, παλεύουμε να προετοιμάσουμε ένα Μέτωπο αγωνιστικό του λαού, ένα λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, ένα νέο ΕΑΜ στις σημερινές συνθήκες, που θα επιβάλει γενικότερες ανατροπές. Για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αποκρούσουν την καταστροφική πολιτική, ενώ, στην πορεία, θα βάζουν ζήτημα ανατροπής της συνολικά και, τελικά, θα τεθεί και το πρόβλημα της εξουσίας, που θα μπορεί να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική ανάπτυξης, σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις ανάγκες του λαού.

Οσον αφορά συγκεκριμένα τους αγώνες των αγροτών και την προοπτική, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι οι αγώνες της αγροτιάς ήταν μεγαλειώδεις. Και είναι σημαντικό ότι με τις κινητοποιήσεις αυτές έγινε γνωστό σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού το πρόβλημα και υπήρξε πρωτοφανής συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι δεν πέρασε το διχαστικό κλίμα που προσπάθησε η κυβέρνηση να περάσει, ανάμεσα σε εργαζόμενους, αγρότες, κοινωνικές ομάδες. Και ωριμάζει στους εργάτες, υπαλλήλους, τους αγρότες και τους επαγγελματίες η ανάγκη για συντονισμένους αγώνες.

Με τη Συμφωνία του Μάαστριχτ ειπώθηκε πως προωθούνται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ό,τι συμφέρει τις πολυεθνικές, το μεγάλο κεφάλαιο και την ντόπια πλουτοκρατία. Και αν, στα επόμενα χρόνια, δεν υπάρξουν έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και των λαών θα ξεθεμελιώσουν τα πάντα, ό,τι θετικό υπάρχει για τους λαούς. Ολοι οι λαοί θίγονται και αντιδρούν, άρχισαν να αγωνίζονται ενάντια στο Μάαστριχτ. Γι' αυτό το ΚΚΕ παλεύει να συνεργάζονται όλα τα κινήματα και, πρώτα, οι αγώνες στην Ελλάδα να συντονίζονται, να εντείνονται και να συνεχίζονται με σχέδιο. Το μήνυμα αντίστασης να επεκταθεί σε όλους.

Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα πως, τάχα, το ΚΚΕ και όσοι αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφική πολιτική και τις επιλογές της ΕΕ και του Μάαστριχτ οδηγούν την Ελλάδα στην... "απομόνωση και την αλβανοποίηση" (!) η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: Πρώτον, έντονοι αγώνες γίνονται σ' όλες τις χώρες και εκείνο που απομονώνεται με τους αγώνες των λαών είναι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Από την άλλη, εξήγησε, απομονωμένη είναι η χώρα μας σήμερα που, με ευθύνη όσων ψήφισαν το Μάαστριχτ, υποβαθμίζεται οικονομικά και βαθαίνει η εξάρτησή της, ενώ περιορίζονται οι καλλιέργειες και η παραγωγική βάση της χώρας, τα κοινωνικά δικαιώματα περικόπτονται και η θέση των εργαζόμενων χειροτερεύει. Κι αυτή η Συμφωνία του Μάαστριχτ δε διορθώνεται, θέλει ανατροπή. Το ΚΚΕ, αντίθετα, επιδιώκει ισότιμες σχέσεις με όλους τους λαούς, για φιλολαϊκή πολιτική με συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεων. Αυτή την επιλογή, να μπορεί η χώρα να αναπτύσσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της με αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με όλες τις χώρες, υπηρετεί και το δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ, που βεβαίως, δε θα μας σώσει. Είναι, όμως κι αυτό, ένα μέτωπο πάλης. Ενα ισχυρό ΟΧΙ στο Μάαστριχτ θα πιέσει περισσότερο τις κυβερνήσεις, θα τις δυσκολεύει να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, να περνάνε αντιλαϊκές επιλογές τους.

Βαθιά ανησυχία

Τέλος, η ΓΓ του ΚΚΕ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του Κόμματος για τις αρνητικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, για τα διχοτομικά σχέδια στο Αιγαίο και την Κύπρο που προωθούνται από ΝΑΤΟ - ΗΠΑ με τη συμφωνία της ΕΕ και υπογράμμισε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Η Τουρκία, η ηγεσία της, όχι ο λαός, όπως χαρακτηριστικά είπε, δε θα μπορούσε να συμπεριφέρεντε μ' αυτόν τον τρόπο αν δεν είχε τις πλάτες των Αμερικάνων και της ΕΕ. Και η κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της "χτυπάει το σαμάρι αντί το γάιδαρο". Δεν καταγγέλλει τους Αμερικάνους και την ΕΕ και δεν πιέζει το ΝΑΤΟ. Το αντίθετο, μάλιστα, δίνει "όρκους πίστης" και δηλώνει ότι συμμετέχει στη νέα δομή και στην επεξεργασία των επεκτατικών σχεδίων τους. Επίσης, με την τοποθέτησή της η κυβέρνηση, για προσφυγή στη Χάγη, ουσιαστικά "παίζει" στα σχέδια για ξαναμοίρασμα των συνόρων ανάμεσα στα κράτη!

Καταδικάζουν την κυβερνητική επίθεση στο "Ρ"

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ανθρώπων του Πνεύματος και μαζικών φορέων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μαζικών φορέων και ανθρώπων του Πνεύματος για την πρωτοφανή επίθεση του Ε. Γιαννόπουλου κατά του "Ριζοσπάστη".

  • Ο ηθοποιός Τίτος Βανδής σε δήλωσή του αναφέρει:

"Ολη αυτή η ιστορία με τον υπουργό Δικαιοσύνης έφερε στην επιφάνεια καυτά τα ερωτήματα που πάντα έχω και πάντα με καίνε.

Τι είναι εκείνο που μας ακινητοποιεί; Πού οφείλεται η αδράνεια του κόσμου σε ζητήματα που φως φανάρι τον στέλνουν στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στην ισόβια καταδίκη να 'ναι με σκυμμένο κεφάλι, να γλείφει το χέρι του εκμεταλλευτή - ασυνείδητα ή συνειδητά - και να απεμπολά τα δικαιώματά του; Πώς γίνεται σε οποιοδήποτε πάρτι, σε οποιοδήποτε τσιμπούσι, σε οποιαδήποτε εκδρομή και γενικά σε οποιαδήποτε κοινωνική συγκέντρωση ατόμων όλων των τάξεων, να συμφωνούν όλοι σε όλα τα θέματα κι όταν έρχεται η ώρα να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια, θυμούνται ότι ανήκουν σε κόμματα;

Ας μου απαντήσει κάποιος. Πώς γίνεται να συμφωνούν όλοι για παράδειγμα ότι το ΠΑΣΟΚ με 41% των ψήφων του ελληνικού λαού έπρεπε να έχει και το 41% των 300 της Βουλής, δηλαδή 123 βουλευτές, και δεχόμαστε να έχει 162; Και με αυτούς να αποφασίζει για πόλεμο και ειρήνη, για το ξεφούσκωμα των ελαστικών των αγροτών και αν η κυρία Βελλίδη χρωστάει ή της χρωστάμε".

  • Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών Θεάτρου Κινηματογράφου Τηλεόρασης με επιστολή του προέδρου της Π. Τάσιου προς τον διευθυντή του "Ρ" τονίζει:

"Οι απειλές, οι ύβρεις και οι απαιτήσεις του κ. Γιαννόπουλου να κάνει ο "Ριζοσπάστης" "δήλωση μετανοίας" για τη δημοσίευση των ανακοινώσεων της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, εκτός από το γέλιο που προκαλούν, γιατί ένας "δηλωμένος" σοσιαλιστής αποφασίζει και διατάζει για την ελευθερία του Τύπου, καταφέρνουν και κάτι χρήσιμο: Συσπειρώνουν την αγωνιστική αντίδραση όλων μας ενάντια σε κάθε αυταρχική πολιτική".

  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Μανταμάδου και Περιχώρων με ανακοίνωσή του καταδικάζει "την ανάρμοστη συμπεριφορά του βουλευτή και υπουργού της ψευτοσοσιαλιστικής κυβέρνησης Β. Γιαννόπουλου, για τη μεθοδευμένη προσπάθεια να φιμωθεί ο "Ριζοσπάστης" η φωνή των εργατών, των αγροτών, αλλά και κάθε εργαζόμενου". Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ καταλήγει, τονίζοντας ότι "επομένως είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι με τέτοιες πράξεις θα καταργήσουν το "Ρ" και τη φωνή των εργαζομένων".
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών με δική της ανακοίνωση διαμαρτύρεται έντονα προς την κυβέρνηση "για την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης, για τη δικαστική δίωξη της εφημερίδας "Ριζοσπάστης"" και ολόψυχα συμπαραστέκεται στο "Ρ" που "πάντοτε θερμά υποστηρίζει τα αιτήματα και τους μαζικούς αγώνες των εργαζομένων της χώρας".
  • Οι ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις της Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή τους "εκφράζουν τη θλίψη και την οργή τους για την κατάσταση στην οποία περιήλθε εσχάτως ο Ε. Γιαννόπουλος με αυτήν την ολέθρια ακράτεια λόγων και έργων που τον διακρίνει". Οι οργανώσεις των αντιστασιακών υπενθυμίζουν στον Ε. Γιαννόπουλο ότι "ο μόνος τρόπος να αποδείξει ότι του έμεινε έστω και λίγο αντιστασιακό φιλότιμο να διαθέσει ακόμη είναι για να προωθήσει την ικανοποίηση πλείστων όσων αιτημάτων των αντιστασιακών, που παρέλειψε ενσυνείδητα ή όχι να προωθήσει στα δέκα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα η παράταξή του, με έναν από τους πρωταγωνιστές τον ίδιο".
Αιτήματα ζωής

Εκδηλη ήταν η αγωνία των κατοίκων του Νομού Λάρισας για την προοπτική και για την ίδια την επιβίωσή τους και με κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων ζητούσαν από την Αλέκα Παπαρήγα τη συμπαράσταση του Κόμματος για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους.

  • Στην Αγιά εκτός των άλλων προβλημάτων που έθεσε ο κοινοτάρχης για την ενίσχυση έργων υποδομής της κοινότητας, για πολιτιστική στήριξη και για αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης της περιοχής, κύρια αναδείχτηκε το πρόβλημα της μηλοκαλλιέργειας, καθώς η Αγιά είναι μία από τις δυναμικότερες, στην παραγωγή μήλων, περιοχές της χώρας. Από μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών τέθηκε το ζήτημα να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των μηλοπαραγωγών που έπαθαν ζημιές. Να εξασφαλιστεί αποζημίωση - μέσω απόσυρσης - για τις ποσότητες που δε θα μπορέσουν να διατεθούν στην αγορά, παρόλο που η τιμή είναι κάτω του κόστους. Επίσης, ζήτησαν έργα ασφαλτόστρωσης των αγροτικών δρόμων, σταθμό προληπτικών προειδοποιήσεων (καιρικών φαινομένων) για μείωση κόστους από φυτοφάρμακα κλπ.
  • Στην "απομονωμένη" φθίνουσα δημογραφικά περιοχή της Ελασσόνας οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων και ο δήμαρχος ζήτησαν άμεσα να εξασφαλιστεί η άρδευση της περιοχής. Η οικονομία βασίζεται στην κτηνοτροφία και την καπνοκαλλιέργεια που δυστυχώς χτυπιούνται, ενώ χρειάζονται κίνητρα για να σταματήσει η εσωτερική μετανάστευση των κατοίκων. Τόσο στην Ελασσόνα όσο και στο Πύθιο,πιο πάνω στις πλαγιές του Ολύμπου, μίλησαν για έργα που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των αρχαίων ανασκαφικών ευρημάτων και τη φυσική ομορφιά του Ολύμπου με ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης.
  • Στον Τύρναβο εκφράστηκε η ανάγκη να στηριχτεί η τοπική αγροτική οικονομία με την αξιοποίηση των υπόγειων νερών και τη δημιουργία κέντρου προώθησης - διάθεσης των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Τέθηκε επίσης το ζήτημα της οικονομικής στήριξης ώστε να διαπλατυνθούν δρόμοι και να δοθούν αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις κλπ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής πρόβαλε την ίδρυση σύγχρονων σφαγείων από διαδημοτική επιχείρηση Τυρνάβου - Αμπελώνα με την ένταξη του έργου στον 866/90. Ενώ ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου έθεσε τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αμπελοκαλλιέργεια λόγω κοινοτικής και κυβερνητικής πολιτικής κλπ.
  • Στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί αναφέρθηκαν με παρεμβάσεις τους πολλοί αγρότες των Φαρσάλων. Καταγγέλθηκαν η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και η άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών καθώς και ο αυταρχισμός και η τρομοκρατική πρακτική της στην αντιμετώπιση των αγώνων. Ειδικότερα, τονίστηκαν οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις αρνητικές εξελίξεις στο βαμβάκι. Ενώ αναφορά έγινε και στο Μητρώο των Αγροτών, που "μπορεί να αποδειχθεί απάτη και παγίδα"... Τέλος, στο Κατωχώρι Φαρσάλων οι αγρότες επισήμαναν, εκτός των άλλων, το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους παραγωγής κλπ. Χαρακτηριστικά ανέφεραν, αγοράζουμε 57 δραχμές το λίπασμα και πουλάμε το στάρι με 40 και την ίδια στιγμή το ψωμί το πληρώνουν οι εργαζόμενοι με 350 δραχμές κλπ.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Ενώπιος ενωπίω

Με μεγάλο ενδιαφέρον, μετά τους μεγαλειώδεις αγώνες των αγροτών και άλλων εργαζομένων και με τα συμπεράσματα που βγάζουν οι ίδιοι από τις αρνητικές εξελίξεις που βιώνουν μετά την ένταξη και τα 5 χρόνια του Μάαστριχτ, οι αγρότες και άλλοι εργαζόμενοι του νομού Λάρισας άκουσαν και συζήτησαν τις θέσεις, τις απόψεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, όπως τις ανέπτυξε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια περιοδείας της σε πόλεις και χωριά του νομού στα πλαίσια της καμπάνιας του Κόμματος για δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ.

"Ενώπιος ενωπίω", σε έναν "ζωντανό διάλογο" με τους αγρότες και άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι πραγματοποίησαν μαζικότατες συγκεντρώσεις τόσο στις πόλεις της Αγιάς, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και των Φαρσάλων, όσο και στα χωριά που επισκέφτηκε, η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Μίλησε για τις χειρότερες εξελίξεις στα πλαίσια του Μάαστριχτ και για την προοπτική του αγώνα των εργαζομένων και των αγροτών, ώστε να αποκρουστούν οι αρνητικές συνέπειες και να ανατραπεί, στην πορεία, αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και να εφαρμοστεί μια άλλη ανάπτυξης υπέρ των εργαζομένων, των αγροτών και των επαγγελματιών για όλο το λαό. Οπως φάνηκε, καθαρά, ο λόγος του ΚΚΕ γίνεται ευρύτατα αποδεκτός. Πολύ περισσότερο - και γι' αυτό το λόγο - που ο κόσμος αναγνωρίζει πως όσα προειδοποίησε και ενημέρωσε το ΚΚΕ για τις αρνητικές εξελίξεις από την ένταξη και το Μάαστριχτ, αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις σχετικά με τα εθνικά και διεθνή ζητήματα βγήκαν, πράγματι, αληθινά. Με κάθε ευκαιρία, άνθρωποι καλής θέλησης τόνιζαν τη συνεισφορά του ΚΚΕ και δήλωναν ότι προσβλέπουν στο ΚΚΕ, για την αντιμετώπιση τόσο τοπικών όσο και γενικότερων προβλημάτων.

Με έντονο προβληματισμό, επίσης, οι συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ άκουαν από την Αλέκα Παπαρήγα τις εκτιμήσεις του Κόμματος για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις σχετικά με τα Βαλκάνια, το Αιγαίο και την Κύπρο που προωθούν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και στηρίζουν οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ άκουσαν με ενδιαφέρον για τη διέξοδο που προτείνει το Κόμμα.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, άρχισε την τριήμερη περιοδεία της την Παρασκευή, επισκεπτόμενη το χωριό Ελευθέριο και την Αγιά Λάρισας, την Ελασσόνα και το Πύθιο το Σάββατο και την Κυριακή είχε συναντήσεις και μίλησε στον Τύρναβο, τα Φάρσαλα και το Κατωχώρι. Παντού η Αλέκα Παπαρήγα,η αντιπροσωπεία του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν και ο Γ. Χώτος μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Περιοχής Θεσσαλίας και ο γραμματέας της ΝΕ Λάρισας Γ. Τσιαπλές,έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και θερμές εκδηλώσεις υπέρ του Κόμματος. Εκτός από τις ομιλίες της η ΓΓ του ΚΚΕ είχε συναντήσεις και με εκπροσώπους τοπικών μαζικών φορέων από τους οποίους ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους τους.

Στο INTERNET

Από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανακοινώνεται ότι η απόφαση της ΚΕ του Κόμματος με θέμα: "Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο, μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό" υπάρχει και στο ΙΝΤΕRΝΕΤ στη διεύθυνση http: //www.forthnet.gr/KKE/.

Αθωώθηκε ο "Ρ"

Αθώους έκρινε χτες τους υπεύθυνους του "Ριζοσπάστη", Τάκη Τσίγκα και Στέφανο Λουκά, το Θ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, για δημοσιεύματα της εφημερίδας, το Μάη του 1996, σχετικά με τον Αθ. Χανακούλα, πρόεδρο σήμερα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ο τελευταίος είχε προχωρήσει σε μήνυση των προαναφερόμενων στελεχών του "Ρ", θεωρώντας τα δημοσιεύματα εκείνα συκοφαντικά και δυσφημιστικά για την τιμή και την υπόληψή του. Την κατηγορία, όμως, αυτή δεν αποδέχτηκε το δικαστήριο, το οποίο και αθώωσε τους υπεύθυνους της εφημερίδας. Στη δίκη παραβρέθηκαν και κατέθεσαν, ως μάρτυρες υπεράσπισης του "Ρ", ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής, οι δημοσιογράφοι Ν. Καραντηνός και Μ. Μαθιουδάκης, ταμίας της ΕΣΗΕΑ και οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ αντίστοιχα και ο Γ. Μανουσογιαννάκης, γραμματέας της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ