Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φωνή οργής δικαστικού

Από τον εφέτη Χ. Κ., πήραμε την παρακάτω επιστολή:

"Αγαπητέ "Ρίζο"

Είμαι δικαστής και επειδή τον τελευταίο καιρό ντρέπομαι πάρα πολύ για την ιδιότητά μου αυτή, θα ήθελα να δημοσιευτεί η επιστολή μου, προκειμένου να δει ο κόσμος ότι υπάρχουν μερικοί δικαστές, που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από τους πολλούς, που έχουν αξιοπρέπεια και ηθική και στους οποίους μπορούν να ελπίζουν.

Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα.Τρεις έννοιες αλληλένδετες και τόσο σπουδαίες για την ανθρώπινη κοινωνία. Η πρώτη, σου δίνει το δικαίωμα να μιλάς και να ακούγεσαι, η δεύτερη, σου εξασφαλίζει το δικαίωμα αυτό και η τρίτη αποτελεί περιεχόμενο των άλλων δύο. Σήμερα οι έννοιες αυτές περιορίζονται μόνο στα χαρτιά και τα λόγια. Οταν ο λαός φιμώνεται, τρομοκρατείται και εξαθλιώνεται για χάρη των "λίγων και ισχυρών", με τις ευλογίες της Δικαιοσύνης, δεν υπάρχει τίποτε από τα προηγούμενα.

Αλήθεια, πόσο σπουδαίος θεσμός για τη λειτουργία της δημοκρατίας είναι η Δικαιοσύνη! Και πόσο ωραία γραμμένα είναι όλα στο Σύνταγμα! Αποτελεί, λέει, η Δικαιοσύνη την τρίτη εξουσία του κράτους και είναι ανεξάρτητη από τις άλλες δύο (νομοθετική - εκτελεστική). Οι δε λειτουργοί της δεν υπόκεινται σε ιεραρχικό έλεγχο, αλλά μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους και αποφασίζουν κατά συνείδηση.

Τι, όμως, από όλα αυτά ισχύει σήμερα; Τίποτα. Η Δικαιοσύνη (μέσω των εισαγγελικών λειτουργών) επιλαμβάνεται μόνο "κατ' εντολήν" της κυβέρνησης και οι αποφάσεις των δικαστηρίων βγαίνουν "καθ' υπόδειξη" της ίδιας. (Και παλιά γινόταν τούτο, αλλά τώρα δεν ντρέπονται τα μέλη της κυβέρνησης, και κυρίως ο υπουργός Δικαιοσύνης, να το λένε δημοσίως).

Το Σύνταγμα και τους νόμους οι δικαστές και εισαγγελείς τους θυμούνται και τους εφαρμόζον μάλιστα πολύ αυστηρά, μόνο αν πρόκειται για ανθρώπους αδύναμους, βιοπαλαιστές και γενικά "μικρούς", με κριτήριο την τσέπη και τη θέση τους. Το ανάστημά τους το σηκώνουν μόνο μπροστά σ' αυτούς. (Πρέπει, άλλωστε, να δικαιώσουν το ρόλο τους). Ποτέ, όμως, μπροστά στους Βαρδινογιάννηδες, στους Λαμπράκηδες, στους Λάτσηδες ή τις Βελλίδηδες. Για τους τελευταίους αυτούς, δεν υπάρχουν Σύνταγμα και νόμοι. Η "δημοκρατία" και η "δικαιοσύνη" υπάρχουν και λειτουργούν για χάρη τους, για να αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος όλων των άλλων.

Μέλημα της κάθε κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει και προστατέψει τα συμφέροντα όλων αυτών. Και προς τούτο πράττει ό,τι μπορεί. Κινδυνολογεί, τρομοκρατεί, ποινικοποιεί τους αγώνες των διάφορων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, ασκεί σωρεία μηνύσεων, στήνει δίκες και στέλνει ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών και άλλων ειδικών σωμάτων για να καταστείλουν κάθε φωνή και κάθε κίνηση που απειλεί και θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του"συστήματος πλουτισμού" των πιο πάνω "λίγων και ισχυρών" και που αναιρεί το περιεχόμενο της κατ' επίφαση "δημοκρατίας" τους.

Η σημερινή κυβέρνηση, περισσότερο από κάθε άλλη, χωρίς δισταγμούς ή προσχήματα, χωρίς ντροπές και προσωπεία, δουλεύει "σκληρά" για την άριστη λειτουργία αυτού του συστήματος. Στο "δύσκολο" αυτό έργο της - γιατί ο λαός βλέπει, καταλαβαίνει και αντιδρά - χρειάζεται και τη βοήθεια της Δικαιοσύνης, για να της χορηγεί "πιστοποιητικά νομιμότητας" και για να επεμβαίνει σε κάθε περίπτωση που κάποιος διαμαρτύρεται ενάντια στα θεσπιζόμενα μέτρα οικονομικής αφαίμαξης των χαμηλών εισοδημάτων, οικονομικής εξαθλίωσης και εξαφάνισης διάφορων επαγγελματικών τάξεων. Και εμείς (δικαστές και εισαγγελείς) με ιδιαίτερο ζήλο και προθυμία, χωρίς ίχνος ευθιξίας, αξιοπρέπειας ή ντροπής, σπεύδουμε να χορηγήσουμε τα πιστοποιητικά, που μας ζητούνται και να προβούμε στις ενδεδειγμένες ενέργειες για τη διατήρηση της τάξης και της ειρήνης. Συνεργαζόμαστε και εκτελούμε πιστά τις εντολές της κυβέρνησης. Κατά τα λοιπά, λειτουργούμε ανεξάρτητα και κατά συνείδηση.

Μπράβο μας! Είμαστε και μεις καλοί υπηρέτες και δουλευτές του συστήματος πλουτισμού των "λίγων και ισχυρών".

  • Υστερόγραφο: Για λόγους ευνόητους, δεν επιθυμώ να δημοσιοποιήσω το όνομά μου".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ