Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιτήματα ζωής

Εκδηλη ήταν η αγωνία των κατοίκων του Νομού Λάρισας για την προοπτική και για την ίδια την επιβίωσή τους και με κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων ζητούσαν από την Αλέκα Παπαρήγα τη συμπαράσταση του Κόμματος για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους.

  • Στην Αγιά εκτός των άλλων προβλημάτων που έθεσε ο κοινοτάρχης για την ενίσχυση έργων υποδομής της κοινότητας, για πολιτιστική στήριξη και για αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης της περιοχής, κύρια αναδείχτηκε το πρόβλημα της μηλοκαλλιέργειας, καθώς η Αγιά είναι μία από τις δυναμικότερες, στην παραγωγή μήλων, περιοχές της χώρας. Από μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών τέθηκε το ζήτημα να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των μηλοπαραγωγών που έπαθαν ζημιές. Να εξασφαλιστεί αποζημίωση - μέσω απόσυρσης - για τις ποσότητες που δε θα μπορέσουν να διατεθούν στην αγορά, παρόλο που η τιμή είναι κάτω του κόστους. Επίσης, ζήτησαν έργα ασφαλτόστρωσης των αγροτικών δρόμων, σταθμό προληπτικών προειδοποιήσεων (καιρικών φαινομένων) για μείωση κόστους από φυτοφάρμακα κλπ.
  • Στην "απομονωμένη" φθίνουσα δημογραφικά περιοχή της Ελασσόνας οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων και ο δήμαρχος ζήτησαν άμεσα να εξασφαλιστεί η άρδευση της περιοχής. Η οικονομία βασίζεται στην κτηνοτροφία και την καπνοκαλλιέργεια που δυστυχώς χτυπιούνται, ενώ χρειάζονται κίνητρα για να σταματήσει η εσωτερική μετανάστευση των κατοίκων. Τόσο στην Ελασσόνα όσο και στο Πύθιο,πιο πάνω στις πλαγιές του Ολύμπου, μίλησαν για έργα που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των αρχαίων ανασκαφικών ευρημάτων και τη φυσική ομορφιά του Ολύμπου με ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης.
  • Στον Τύρναβο εκφράστηκε η ανάγκη να στηριχτεί η τοπική αγροτική οικονομία με την αξιοποίηση των υπόγειων νερών και τη δημιουργία κέντρου προώθησης - διάθεσης των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Τέθηκε επίσης το ζήτημα της οικονομικής στήριξης ώστε να διαπλατυνθούν δρόμοι και να δοθούν αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις κλπ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής πρόβαλε την ίδρυση σύγχρονων σφαγείων από διαδημοτική επιχείρηση Τυρνάβου - Αμπελώνα με την ένταξη του έργου στον 866/90. Ενώ ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου έθεσε τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αμπελοκαλλιέργεια λόγω κοινοτικής και κυβερνητικής πολιτικής κλπ.
  • Στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί αναφέρθηκαν με παρεμβάσεις τους πολλοί αγρότες των Φαρσάλων. Καταγγέλθηκαν η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και η άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών καθώς και ο αυταρχισμός και η τρομοκρατική πρακτική της στην αντιμετώπιση των αγώνων. Ειδικότερα, τονίστηκαν οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις αρνητικές εξελίξεις στο βαμβάκι. Ενώ αναφορά έγινε και στο Μητρώο των Αγροτών, που "μπορεί να αποδειχθεί απάτη και παγίδα"... Τέλος, στο Κατωχώρι Φαρσάλων οι αγρότες επισήμαναν, εκτός των άλλων, το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους παραγωγής κλπ. Χαρακτηριστικά ανέφεραν, αγοράζουμε 57 δραχμές το λίπασμα και πουλάμε το στάρι με 40 και την ίδια στιγμή το ψωμί το πληρώνουν οι εργαζόμενοι με 350 δραχμές κλπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ