Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηλθε, είπε και απήλθε

Η φιέστα τέλειωσε. Ο κ. Σημίτης ήλθε, είπε και απήλθε. Ο Βόλος και η Μαγνησία συνεχίζουν στο ρυθμό της αγωνίας για το παρόν και το μέλλον. Τα κλειστά εργοστάσια θα συνεχίσουν να σκουριάζουν. Ο άνεργος να ονειρεύεται ότι έπιασε δουλιά. Ο επαγγελματοβιοτέχνης να αγωνιά για τις υποχρεώσεις του μήνα. Ο μικρομεσαίος αγρότης να σκέφτεται πώς θα ζήσει την οικογένειά του. Εξαγγελίες, για έργα που είχαν τη δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ πριν δύο χρόνια, με συγκεκριμένη πίστωση, χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία λήξης, ξαναέγιναν από τον πρωθυπουργό.

Οι αγώνες όλων των κοινωνικών στρωμάτων - πλην ΣΕΒ και μεγαλεμπόρων - χαρακτηρίστηκαν, για μια ακόμη φορά, ως συμφέροντα συντεχνιών και μικροομάδων.

Στα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας, βρήκε τη λύση στα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", της "Λευκής Βίβλου", που καταργεί οικονομικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, επιβαρύνει την ΤΑ και χαρίζει χρήματα στο μεγάλο κεφάλαιο. Η εμμονή του κ. Σημίτη στη στείρα αντιλαϊκή πολιτική των προγραμμάτων σύγκλισης, διέψευσε τις ελπίδες και των πιο ένθερμων οπαδών του.

***

Η παράσταση στη Θεσσαλία του κυβερνητικού κλιμακίου και ειδικότερα στο Βόλο, θάμπωσε το άστρο του πρωταγωνιστή, ο οποίος δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την έως τώρα αντίληψη των εργαζομένων ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η πιο αντιλαϊκή, αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, από τη μεταπολίτευση και εδώ. Οτι υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα του κατεστημένου, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Τη στήριξη που επιδιώκει της πολιτικής του σε μια ευρύτερη ιδεολογική συμμαχία, μόνο στις ηγεσίες των κομμάτων του μααστριχτικού τόξου μπορεί να τη βρει και για τον μονόδρομο της ΕΕ με τη λιτότητα, τον αυταρχισμό και την εξαθλίωση των εργαζομένων και για την παραπέρα εξάρτηση της οικονομίας και της χώρας, στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων".

***

Ο μονόδρομος που πιστά υπηρετούν, είναι μονόδρομος της ολιγαρχίας του πλούτου. Ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων θα επιβάλλει το δικό του δρόμο. Το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης είναι σήμερα η μόνη λύση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα που ορθώνει η πολιτική της εξάρτησης. Μέτωπο που θα υπηρετεί τον εργαζόμενο, την ανάπτυξη της χώρας, τα εθνικά συμφέροντα. Είναι ο δρόμος της αντίστασης και πάλης του μαζικού - λαϊκού κινήματος.

Μικρό δείγμα του το συλλαλητήριο των 12 σωματείων, που χάλασε τη "σούπα" της συναίνεσης.

Νίκος ΓΚΑΤΖΗΣ

βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ