Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δηλώνουν όλοι ευχαριστημένοι

Οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι έχουν το βλέμμα στραμμένο στις αυριανές εκλογές για τους 1.300 επιπλέον συνέδρους

Κέρδη και ζημιές μετράει η κάθε πλευρά στη ΝΔ μετά την αρχηγική εμφάνιση που έκαναν και οι τέσσερις μνηστήρες της προεδρίας του κόμματος στο προσυνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο. Παρά το ότι τα επιτελεία όλων των πλευρών, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, εμφανίζονται ικανοποιημένα από το προσυνέδριο, το μόνο σίγουρο είναι ότι το τοπίο στα εσωκομματικά της ΝΔ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο προσυνέδριο συμμετείχαν μόνο 800 στελέχη από τα 1.400 που είχαν δικαίωμα να είναι εκεί και ως εκ τούτου δεν είναι εύκολο να καταλήξει κάποιος σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το ποιος από τους Μ. Εβερτ, Γ. Σουφλιά και Κ. Καραμανλή έχει προβάδισμα.

Ολοι τώρα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις αυριανές εκλογές κατά τις οποίες θα εκλεγούν οι 1.300 επιπλέον σύνεδροι, όπως προβλέπει η συμφωνία κορυφής για τη διεύρυνση του συνεδρίου. Οι συνεργάτες των υποψηφίων προέδρων έχουν αποδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο γίνεται περισσότερους εκλεγμένους συνέδρους, καθώς από αυτούς θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επικράτηση του ενός ή του άλλου υποψηφίου στο συνέδριο. Τα επιτελεία λίγο - πολύ γνωρίζουν το πού πρόσκεινται οι "εξ οφίτσιο" σύνεδροι και γι' αυτό περιμένουν τις αυριανές εκλογές, προκειμένου να δουν την τελική δύναμη που θα διαθέτουν στο συνέδριο. Οι μνηστήρες της προεδρίας θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες μετά από πρόταση του Μ. Εβερτ για να εξετάσουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης κοινής πρότασης για τις καταστατικές αλλαγές που θα συζητηθούν στο συνέδριο.

Χτες το βράδυ έγινε γνωστό από την Οργανωτική Επιτροπή, ότι υπέβαλλαν εγγράφως την υποψηφιότητά τους και οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι (Εβερτ, Καραμανλής, Πολύδωρας και Σουφλιάς) οι οποίοι όμως, μέχρι τις 12 Μάρτη πρέπει να προσκομίσουν και τις υπογραφές 50 συνέδρων, για να είναι έγκυρη η υποψηφιότητά τους.

Τι έγινε στο προσυνέδριο

Και οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ έδειχναν να είναι αισιόδοξοι μετά το τέλος του προσυνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η πλευρά Εβερτ γιατί απέδειξε ότι διαθέτει τον πλέον συγκροτημένο μηχανισμό. Ο Γ. Σουφλιάς πιστεύει, όπως δήλωσε αναχωρώντας από τη Θεσσαλονίκη, ότι θα προκριθεί σίγουρα στο δεύτερο γύρο. Η πλευρά Καραμανλή ήταν και αυτή ικανοποιημένη, γιατί πιστεύει ότι κερδήθηκαν οι εντυπώσεις, ότι απέσπασε τα χειροκροτήματα των περισσότερων συνέδρων και επειδή διατύπωσε με "σαφήνεια τις συγκροτημένες πολιτικές του θέσεις".

Οπως εξάλλου δήλωναν στελέχη προσκείμενα στον Κ. Καραμανλή 30 δήμαρχοι της Β. Ελλάδας και η πλειοψηφία των ΟΝΝΕΔιτών Μακεδονίας και Θράκης εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπο του νεαρού βουλευτή.

Από την πλευρά Εβερτ πάντως τονιζόταν ότι το ευνοϊκό προς τον Κ. Καραμανλή κλίμα που φάνηκε προς στιγμήν στο προσυνέδριο θα αποδυναμώνεται όσο πλησιάζει το συνέδριο και ότι οι υποστηρικτές του περιορίζονται στο χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο Β. Πολύδωρας φάνηκε να εκφράζει τις απόψεις ικανού αριθμού στελεχών του κόμματος. Το προφίλ του μοναχικού καβαλάρη, γέννησε συμπάθειες, αλλά είναι αμφίβολο εάν αυτή η υποστήριξη μεταφραστεί σε ψήφους.

Εντονο ήταν το παρασκήνιο την πρώτη μέρα του προσυνεδρίου. Στα "πηγαδάκια" και σε άλλες αίθουσες του "Βελλίδειου" η κάθε ομάδα προσπαθούσε να προσεταιριστεί τους "ανένταχτους". Στις δύο εισόδους της αίθουσας, όπου διεξάγονταν οι εργασίες, πλήθος ήταν οι κάμερες που προσπαθούσαν να αποτυπώσουν τις αντιδράσεις των συνέδρων και να αποσπάσουν δηλώσεις.

Λίγο μετά την ομιλία του Κ. Καραμανλή που χειροκροτήθηκε έντονα, ο Σ. Χατζηγάκης δήλωνε στα τηλεοπτικά κανάλια: "Γέμισε κλακαδόρους η αίθουσα".

Οι τόνοι χαμήλωσαν περισσότερο τη δεύτερη μέρα. Στους διαδρόμους εκτός από τα του συνεδρίου, έντονα συζητιόνταν και τα τελευταία γεγονότα στην Αλβανία. Το μεσημέρι της Κυριακής έγινε για το Αλβανικό έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του Μ. Εβερτ, στην οποία συμμετείχε και ο Γ. Βαρβιτσιώτης. Μετά τη σύσκεψη ο τελευταίος δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και η χώρα μας θα πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Επίσης, στους διαδρόμους συζητήθηκε έντονα το δημοσίευμα του "Βήματος" που έκανε ανοιχτή πολεμική στην υποψηφιότητα Καραμανλή. Ο νεαρός βουλευτής απαντώντας έμμεσα έκανε λόγο για "οργανωμένα συμφέροντα στα οποία αυτός δε θα γίνει υποχείριό τους". Επίσης ο Γ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι τον αρχηγό θα τον "επιλέξουμε μόνοι μας και δε θα μας τον επιβάλουν άλλοι".

Τέλος, ο Στ. Μάνος σε δηλώσεις του είπε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Γ. Σουφλιά χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις του Μ. Εβερτ ως απαρχαιωμένες.

Συμπερασματικά, επρόκειτο για μάχη εντυπώσεων, για μία ευκαιρία να προσεταιριστεί η κάθε ομάδα τους "ανένταχτους" της παράταξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ