ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η εξέγερση των ταπεινωμένων

Η εφαρμογή της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς έφερε το κλείσιμο των εργοστασίων - ναι, δε λέω, αυτών της παλιάς τεχνολογίας - μ' αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλιά τους.

Η "αποκρατικοποίηση" της γης, οδήγησε στο χορτάριασμα των χωραφιών.

Η εισβολή της "δημοκρατίας" άλλαξε τα πολιτικά ήθη και τη διακυβέρνηση ανέλαβε η πολιτική μαφία.

Η επιβολή της "ελευθερίας" άνοιξε τα σύνορα και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους, αναζητώντας στον "ήλιο μοίρα", στον καπιταλιστικό "παράδεισο".

Στην έρημη χώρα, που ονομάζεται Αλβανία, διαλύθηκαν τα πάντα κι άρχισε το πλιάτσικο. Πολυεθνικές άνοιξαν επιχειρήσεις και μαγαζιά, "αετονύχηδες", κολλητοί και κολαούζοι της νέας εξουσίας έστησαν τράπεζες και παρατράπεζες.Ο λαός πεινούσε, υπέφερε. Οι νέοι κυβερνώντες ζούσαν στη χλιδή, δίνοντας όρκους πίστης στην αστερόεσσα.

Κι ύστερα έγινε το "μπαμ".

Οι λεηλατημένοι, οι πεινασμένοι, μετανάστες που γύρισαν εξαγριωμένοι, ξεσηκώθηκαν και βγήκαν να διαδηλώσουν στους δρόμους. Οι ταπεινωμένοι εισέβαλαν σε αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές μονάδες και πήραν το νόμο στα χέρια τους. Η χώρα προ του κινδύνου εμφυλίου πολέμου. Τα τανκς βγαίνουν στους δρόμους.

Φωτιά, πάλι, στη γειτονιά μας. Οι δικοί μας κυβερνώντες - που πιστεύουν στον ίδιο "Θεό" της αστερόεσσας - ανησυχούν. Δεν τους βγήκε, όπως περίμεναν, η εφαρμογή της "νέας τάξης" στα Βαλκάνια. Ανέμεναν παγίωση της νέας κατάστασης, για να συνεχιστεί το πλιάτσικο, στο οποίο έπαιρναν μέρος και "δικοί" μας βιομήχανοι, μεγαλέμποροι. Δεν υπολόγιζαν ότι ο λαός της γειτονικής χώρας θα μπορούσε ν' αντιδράσει, να ξεσηκωθεί, ν' απειλήσει τη "νέα τάξη". Πώς ν' αντιδράσουν - σκέφτονταν - οι απογοητευμένοι, οι απελπισμένοι, οι ρακένδυτοι και οι πεινασμένοι, εναντίον του εκλεκτού της Δύσης, Σαλί Μπερίσα; Επεσαν, όμως, έξω. Ο λαός της Αλβανίας ξεσηκώθηκε, απαιτώντας το δικαίωμα στο αύριο. Και τώρα οι "δικοί" μας ανησυχούντες παίρνουν πρωτοβουλίες καλώντας τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επιβάλλουν την "τάξη" στην πολύπαθη χώρα. Κάποιοι άλλοι - γνωστοί και μη εξαιρετέοι "Ελληνάρες" του γλυκού νερού - δεν ανησυχούν και σκεπτόμενοι ότι "ο λύκος στην αντάρα χαίρεται", προτείνουν εισβολή της Ελλάδας στη Νότια Αλβανία, με πρόσχημα την υπεράσπιση της ελληνικής μειονότητας που κινδυνεύει. Από ποιον κινδυνεύει; Οχι από τη χούντα του Μπερίσα - λένε οι "Ελληνάρες" - αλλά από τον αλβανικό λαό, με τον οποίο η μειονότητα ζει πολλά χρόνια, αντιμετωπίζει, τώρα, τα ίδια προβλήματα κι έχει τους ίδιους στόχους.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει τις ίδιες ανησυχίες με τους κυβερνώντες του, ούτε, φυσικά, διαπνέεται από τα εθνικιστικά αισθήματα των επικίνδυνων "υπερπατριωτών". Θλίβεται για την τραγωδία του αλβανικού λαού και συμπάσχει. Είναι έτοιμος να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στον αγώνα του, πιστεύοντας ότι η φιλία και η συνεργασία πρέπει να χαρακτηρίζουν τις σχέσεις δύο γειτονικών λαών. Ταυτόχρονα, γνωρίζει ο λαός μας ποιοι ευθύνονται για τη νέα φωτιά στη γειτονιά μας. Είναι οι μεγάλοι "σύμμαχοι και εταίροι" της χώρας μας - ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ - που επιδίδονται σε πλιάτσικο σε βάρος της Αλβανίας και γενικότερα των βαλκανικών χωρών και λαών. Αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός ότι μόνο ο κοινός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας των λαών της Βαλκανικής, μπορεί να φέρει την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία στην περιοχή.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Οι νοστιμιές θέλουν... προσοχή

Μερικοί βασικοί κανόνες για να αποφύγουμε τα απρόοπτα που μπορεί να συνοδεύουν το τραπέζι της Σαρακοστής

Μπορεί τα παϊδάκια και οι μυρωδιές της σούβλας της Τσικνοπέμπτης, να είχαν... τη νοστιμιά τους, αλλά και τα μεζεδάκια που αποτελούν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, δεν πάνε καθόλου πίσω. Χταποδάκια, καλαμαράκια, τουρσιά και η παραδοσιακή λαγάνα, που έχουν την τιμητική τους αυτή τη μέρα, δεν μπορούν παρά να ανοίξουν την όρεξη ακόμα και στους φανατικούς "κρεατοφάγους". Ομως, τόσο κατά την αγορά, όσο και κατά την προετοιμασία όλων αυτών των νοστιμιών πρέπει κανείς να έχει υπόψη κάποιους κανόνες.

Συγκεκριμένα, όταν αγοράζουμε λαγάνα θα πρέπει να προσέχουμε να είναι καλοψημένη, γιατί αυτή τη μέρα λόγω της μεγάλης ζήτησης συχνά είναι σχεδόν άψητη, πράγμα το οποίο προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Στον ταραμά - που προσοχή: "βαρυστομαχιάζει" και περιέχει συνθετικά χρώματα και διατηρημένα αυγά ψαριών - πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τη μυρωδιά του, να μην είναι δυσάρεστη και να μην έχει ξινή γεύση. Το ΙΝΚΑ συνιστά να αποφεύγουμε τον ταραμοπολτό στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Σε ό,τι αφορά το νοστιμότατο, αλλά πλήρη θερμίδων χαλβά,κατασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη, σοκολάτα, κακάο, ξηρούς καρπούς και καθένας διαλέγει τη γεύση που προτιμάει. Οι ελιές,που η χώρα μας έχει μια μεγάλη ποικιλία, απαιτούν πολύ καλό πλύσιμο, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η ανάμειξη διαφόρων τύπων. Οσο για τους "στομαχικούς", που την Καθαρή Δευτέρα θα χρειαστεί να δοκιμάσουν την... αυτοσυγκράτησή τους, καλό θα ήταν να μπορούσαν να αντισταθούν στα νοστιμότατα, αλλά "ασήκωτα" για το ευαίσθητο στομάχι, τουρσιά,που είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξίδι και άλμη.

Το χταποδάκι, είτε το προτιμάτε στα κάρβουνα είτε στην κατσαρόλα με λαδόξιδο, θέλει καλό πλύσιμο, ενώ το ΙΝΚΑ συνιστά να προτιμάμε το χταπόδι από το μοσχοχτάποδο (ή μελιδόνα). Προσοχή στα καλαμαράκια "μαϊμούδες", συνιστά το ΙΝΚΑ, επισημαίνοντας ότι το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγιά του πιάνουν τα 2/3 του σώματός του, που είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε και μικρότερα πτερύγια. Τυπικά, τα κατεψυγμένα καλαμαράκια θεωρούνται πιο "εγγυημένα", καθώς υποτίθεται ότι έχουν περάσει από σχετική επεξεργασία και έλεγχο. Οσο για τα οστρακοειδή,δηλαδή τα μύδια, τα στρείδια, τα κυδώνια, τους αχινούς, τις αχιβάδες, επιβάλλεται προσοχή κατά την αγορά και μέτρο στην κατανάλωση. Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο, η μυρωδιά τους αυτή του ιωδίου της θάλασσας και ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής - εξαγωγής πρέπει να υπάρχει καθαρό υγρό. Χτυπώντας το όστρακο καταλαβαίνει κανείς εάν είναι γεμάτο, από τον υπόκωφο ήχο. Από ένα "αξιοπρεπές" τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, δεν μπορούν να λείπουν οι γαριδούλες ή οι καραβίδες και όχι απαραίτητα φρέσκες. Αυτές, όμως, είναι οι πιο ευαίσθητες από τα θαλασσινά, καθώς αλλοιώνονται εύκολα. Τα φρέσκα διακρίνονται από τη "ζωηράδα" στα μάτια και στο χρώμα και είναι σφικτά. Προσοχή, εάν πρασινίζουν, αν μυρίζουν ή αν παρουσιάζουν χαλάρωση.

Τέλος, μην ξεχνάμε το αλκοόλ, που συνοδεύει όλες τις παραπάνω νοστιμιές και ειδικά το ουζάκι ή το τσίπουρο, που απαιτούν τα θαλασσινά της παράδοσης. Εδώ, θα πρέπει να προσέχουμε και να αποφεύγουμε να "ανακατεύουμε" διαφορετικά είδη. Και βέβαια, μετά, "τα μάτια μας δεκατέσσερα" στην οδήγηση.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ