ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΕ ΕΣΑΚ
Καλεί σε δράση ενάντια στην απάτη των τοπικών συμφώνων

"Το νέο βρώμικο παιχνίδι των βιομηχάνων και της κυβέρνησης" σε βάρος του τόπου και των ανέργων, μέσω της προσπάθειας επιβολής των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,καταγγέλλει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ με διακήρυξή της προς τους εργαζόμενους. Οπως τονίζεται, η πειραματική εφαρμογή του μέτρου θα γίνει σε εφτά περιοχές, τη Μαγνησία, την Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Εύβοια, τη Δράμα, την Αχαϊα, τη Δυτική Αττική,που έχουν καταντήσει "νεκροταφεία εργοστασίων και πολιτείες ανέργων" από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Η ΕΣΑΚ τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι:

- "Οι εργοδότες στις συγκεκριμένες περιοχές να αμείβουν τους εργαζόμενους με αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις".

- Η "δυνατότητα των εργοδοτών να απολύουν όταν δεν έχει παραγωγή, με την υπόσχεση ότι δήθεν οι απολυμένοι θα εντάσσονται σε "σεμινάρια" ειδίκευσης".

- Η δυνατότητα των βιομηχάνων να μην "πληρώνουν δημοτικά τέλη, να έχουν πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, να ξαναδανειοδοτούνται με πολύ ευνοϊκούς όρους, να επιδοτούνται με πρόσθετες παροχές".

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ "καταγγέλλει τους βιομηχάνους, την κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ που στη ΓΣΕΕ συμφώνησαν και όσους τοπικούς άρχοντες ετοιμάζονται να υλοποιήσουν τα σχέδια που επιβάλλονται από το "Μάαστριχτ" και τη "Λευκή Βίβλο"". Σχέδια, που - όπως τονίζεται στην ανακοίνωση - στοχεύουν να πλήξουν την ενότητα της εργατικής τάξης, να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να αυξήσουν το βαθμό εκμετάλλευσης, να προωθήσουν την "ταξική συνεργασία", αφοπλίζοντας παραπέρα το εργατικό και μαζικό λαϊκό κίνημα, καθώς και να προσαρμόσουν το σύστημα ασφάλισης στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, καταργώντας τον κοινωνικό της χαρακτήρα.

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική λιτότητας, ενάντια στο κλείσιμο παραγωγικών επιχειρήσεων, ενάντια στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, για την καθιέρωση 35ωρου, 7ωρου πενθημέρου χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.ά.

Αγωνιστικό προσκλητήριο πέντε ομοσπονδιών

Συγκέντρωση στις 6 μ.μ., σήμερα στην Κάνιγγος, για συμβάσεις, υπεράσπιση εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων

Συγκέντρωση διεκδίκησης πραγματοποιούν από κοινού σήμερα πέντε Ομοσπονδίες, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 6 το απόγευμα. Η κινητοποίηση εντάσσεται στα πλαίσια της απόφασης των Ομοσπονδιών για συντονισμό δράσης, προκειμένου πιο αποτελεσματικά να διεκδικηθεί η υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά και να περιφρουρηθούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στα οποία εξελίσσεται συντονισμένη επίθεση από κυβέρνηση και εργοδοσία.

Οι Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τα βήματά τους, είναι: Κλωστοϋφαντουργίας- Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Εργαζομένων στο Φάρμακο και Λογιστών.

"Να αντιδράσουμε δυναμικά τώρα, στην επίθεση που δεχόμαστε και που θα στοιχίσει τις κατακτήσεις ενός αιώνα", τονίζουν, σε κοινή τους ανακοίνωση, και καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή συγκέντρωση.

Στην ανακοίνωση, επισημαίνονται οι προσπάθειες των εργοδοτών να αναιρέσουν εργατικά δικαιώματα και να αμφισβητήσουν τον ίδιο το θεσμό των κλαδικών συμβάσεων. Προσπάθειες, που - όπως τονίζεται - στηρίζονται στις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ομοσπονδίες υπογραμμίζουν ότι άμεση επιδίωξή τους είναι να δοθούν πραγματικές αυξήσεις, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και παράλληλα να αποκρουστούν τα σχέδια για ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος ασφάλισης και επιβολή ελαστικών σχέσεων εργασίας. Σημειώνουν ότι επιστέγασμα αυτών των επιδιώξεων είναι η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για τα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης", τα οποία, αν εφαρμοστούν, θα σαρώσουν ό,τι έχει απομείνει απ' τα εργατικά δικαιώματα.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας,με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την πρωτοβουλία των πέντε Ομοσπονδιών και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Σημειώνει πως "τα προβλήματα έχουν κοινή αφετηρία, που είναι η επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη και εξυπηρετούνται από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση" και τονίζει ότι "απαιτείται από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι να τα αντιμετωπίσουν".

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στο ... διάλογο και ο αφελληνισμός!

Προκλητικές δηλώσεις Στ. Σουμάκη. Σήμερα το κρίσιμο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ. Αύριο συνάντηση με την Ενωση Εφοπλιστών

Θέμα ...διαλόγου αποτελεί ακόμα και η θρασύτατη απαίτηση των εφοπλιστών για "ελευθεριότητα στη σύνθεση των πληρωμάτων"! Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης,απαντώντας σε ερώτηση κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου προς τους ναυτιλιακούς συντάκτες! Μάλιστα, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αποδοχή των απαιτήσεων των εφοπλιστών για παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων, σημείωσε: "Δεν μπορεί ένας διάλογος να αρχίζει και να τελειώνει με το πόσους θα έχω πάνω στο πλοίο"! Ενόψει αυτών των εξελίξεων, που οδηγούν στον αφανισμό τους Ελληνες ναυτεργάτες, συνεδριάζει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, στον προγραμματισμό δράσης της ΕΕ της ΠΝΟ, δε διατυπώνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων παγκόσμιας κλίμακας μέσα στο Μάρτη, όπως είχε αποφασιστεί κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής, με βάση την πρόταση ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Πάντως, τα ναυυτεργατικά σωματεία θα επαναφέρουν την πρότασή τους να καθορίσει το Γενικό Συμβούλιο τις ημερομηνίες για την κήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου θα καθορίσουν και τη στάση της ΠΝΟ στη συνάντηση με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, που έχει καθοριστεί για αύριο Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία της Ενωσης.

ΥΕΝ: Ελεγχος που θα ελέγχει τον ...έλεγχο

Παραδέχτηκε, έμμεσα, ο υπουργός Σταύρος Σουμάκης ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ελέγχους που διενεργούνται στα πλοία από τους Νηογνώμονες και την υπηρεσία του υπουργείου, την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων.

Αν και απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα για τους ελέγχους που διενεργούνται αυτή την περίοδο στα τσιμεντάδικα πλοία - οι οποίοι, όπως είχε αποκαλύψει πριν λίγες μέρες ο "Ρ", περιορίζονται ...στο σύστημα πυρασφάλειας και αντιρύπανσης - δήλωσε ότι σκέφτεται "τη λειτουργία μιας δευτεροβάθμιας επιτροπής ελέγχου των πλοίων, που θα μπορεί να παρεμβαίνει ξαφνικά, απροειδοποίητα και μετά από καταγγελίες, ώστε να αποκτήσουν όλοι μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ευαισθησία".

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΠΕΜΕΝ
Στο "τιμόνι" οι ταξικές δυνάμεις

Αυξημένη συμμετοχή στην ψηφοφορία, 18 στις 33 έδρες στην ΕΔΑΣ

Στις ταξικές δυνάμεις της "Ενωτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΕΔΑΣ) εμπιστεύτηκαν την απόλυτη πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ οι μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού, δίνοντάς τους, με την ψήφο τους, 18 έδρες από τις 33!

Οι εκλογές για ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΠΕΜΕΝ ολοκληρώθηκαν προχτές το απόγευμα, με αύξηση των ψηφισάντων κατά 339 και οι κάλπες άνοιξαν χτες. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει 1.902 μηχανικοί, ενώ σ' αυτές 2.341.Η αύξηση των ψηφισάντων είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται από το 1981.Η "Ενωτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" πήρε 1229 ψήφους, ποσοστό 55,31% και 18 έδρες. Η ΑΝΑΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ) πήρε 628 ψήφους, ποσοστό 27,81% και 9 έδρες. Η ΑΔΗΚ (ΔΑΚΕ) πήρε 363 ψήφους, ποσοστό 16,78% και 6 έδρες. Βρέθηκαν 121 άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια.

Ο γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου,δήλωσε: "Η εκλογική αναμέτρηση της ΠΕΜΕΝ σηματοδοτεί την ανοδική πορεία του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την απόφασή του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Η αύξηση στους ψηφίσαντες, αλλά και η υπερψήφιση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, στέλνουν το μήνυμα: Οι μηχανικοί και οι ναυτεργάτες γενικά δεν είναι διατεθειμένοι να παραδοθούν "αμαχητί" στα σχέδια του εφοπλιστικού "Μινώταυρου".Ερχεται να δώσει "σήμα" για την ενίσχυση και ανάπτυξη των αγώνων. Με βάση και αυτό το αποτέλεσμα, η ΠΕΜΕΝ θα καταθέσει σήμερα στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ την πρότασή της για απεργία μέσα στο Μάρτη".

Οι "τομές" της Χαλυβουργικής!

Πρωτοπόρα στην υλοποίηση σχεδίων για "ελαστικοποίηση" των εργασιακών σχέσεων, εμφανίζεται η Χαλυβουργική.Αξιοποιώντας το κλίμα που φτιάχνουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για "βαθιές τομές στην αγορά της εργασίας", πρότεινε στο σωματείο να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τα εξής:

- Κατάργηση του 8ωρου και να δουλεύουν τρία 12ωρα τη μια βδομάδα και τέσσερα την άλλη!

- Κατάργηση όλων των διμερών συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί κατά καιρούς!

Η δική της "παροχή" είναι η υπόσχεση συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου! Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο η ψυχρά και θερμή έλαση, ενώ πριν δυο βδομάδες άρχισε να λειτουργεί αποσπασματικά και ένα τμήμα παραγωγής σιδήρου. Τόσο η παραγωγή σιδήρου, όσο και οι κλίβανοι είχαν κλείσει εδώ και αρκετούς μήνες. Παράλληλα, συνεχίζεται η μετατροπή της σε εμπορική επιχείρηση, καθώς καθημερινά εισάγει χαλυβουργικά προϊόντα από τρίτες χώρες.

Το σωματείο απάντησε αρνητικά στις προτάσεις της διοίκησης και σήμερα γίνεται έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Τραγικός θάνατος 17χρονου!

Τραγικό θάνατο βρήκε προχτές το μεσημέρι ο 17χρονος Σύρος ναυτικός Ιμπραϊμ Γιαμάκ στο μηχανοστάσιο του φορτηγού πλοίου LADY NADA με σημαία Μάλτας και ελληνικών συμφερόντων, που βρίσκεται δεμένο στον προβλήτα του εργοστασίου "Λιπάσματα Δραπετσώνας".

Ο νεαρός βρήκε το θάνατο, όταν ένα μεταλλικό κομμάτι καρφώθηκε στο θώρακά του. Το κομμάτι κόπηκε από τη βαριά που χρησιμοποιούσαν ο δεύτερος και ο τρίτος μηχανικός του πλοίου για να εξαρμόσουν τις βαλβίδες εξαγωγής της κύριας μηχανής. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στη πρότασή τους για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, θα επιμείνουν στη σημερινή συνεδρίαση του ΓΣ της ΠΝΟ ναυτεργατικά σωματεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ