ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατέθεσαν την ιστορική τους παρακαταθήκη

Μεγάλη η επιτυχία της εκδήλωσης του ΚΜΕ - Παράρτημα Θεσσαλονίκης - με θέμα: "Νεολαία και Εθνική Αντίσταση"

Με μεγάλη επιτυχία έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΜΕ (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), με θέμα "Νεολαία και Εθνική Αντίσταση". Την κεντρική εισήγηση, από μέρους του ΚΜΕ, έκανε ο Δήμος Ζώτας,παλιός ΕΠΟΝίτης και μέλος του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας της ΕΠΟΝ, ο οποίος μίλησε για την ηρωική νεολαία της Αντίστασης. "Σήμερα η νεολαία αντλεί πείρα και διδάγματα από το αστείρευτο αγωνιστικό θησαυροφυλάκιο της νεολαίας της Αντίστασης, της ΕΠΟΝίτικης δράσης και των κατοπινών αγώνων. Οι ασπρομάλληδες ΕΠΟΝίτες, οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού καταθέτουν την ιστορική τους παρακαταθήκη στους σημερινούς νέους, στην ΚΝΕ, που συνεχίζει άξια τον αγώνα της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ", τόνισε ο Δ. Ζώτας.

"Στην ιδεολογία του ΚΚΕ - και κατ' επέκταση της ΚΝΕ - και συγκεκριμένα στον ιστορικό υλισμό, ο νέος θα βρει απάντηση και αλήθεια, καθώς και σωστή ερμηνεία για τα ιστορικά γεγονότα. Πετάξτε κατά πρόσωπο σε εκείνους που επινόησαν το δήθεν χάσμα των γενεών και ακολουθήστε τα χνάρια της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ", είπε στην παρέμβασή του, απευθυνόμενος προς τους νεολαίους, ο παλαίμαχος αγωνιστής Σωτ. Κωστόπουλος.

Από την πλευρά της ΚΝΕ, τοποθέτησαν το θέμα στις σημερινές του διαστάσεις, την αντίσταση της νεολαίας, δηλαδή, σαν συνέχεια του αγώνα της ΕΠΟΝ, ο Δ. Καραβίδας και η Αναστασία Δελιγκά."Αντλώντας πείρα και διαπαιδαγωγώντας σήμερα η ΚΝΕ τη νεολαία, με τις παραδόσεις της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, δίνοντας απαντήσεις στον νέο στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα του, μέσα από την ένταξή του στις ομάδες δουλιάς και αγώνα, μπορεί να οικοδομήσει ένα μαζικό και ρωμαλέο νεολαιίστικο κίνημα", τόνισε ο Δ. Καραβίδας.

Παρέμβαση έκανε, επίσης, ο αγωνιστής Τάσος Δελιδημήτρης και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Την εκδήλωση παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της, Θεοδ. Κωνσταντινίδη.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Οι ΚΟ Εορδαίας και ΔΕΗ του ΚΚΕ πραγματοποιούν συνεστίαση στο κέντρο "ΕΥΡΩΠΗ" της Πτολεμαϊδας, σήμερα Πέμπτη στις 9.00 μμ. Θα παρευρεθεί ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση του ΚΚΕ για την παιδεία πραγματοποιείται σήμερα στη Λάρισα στις 7.00 μμ στο ξενοδοχείο "Γκραντ". Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Παν. Γεωργιάδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθηγητής πανεπιστημίου.
Πρόσκληση σε θεατρική παράσταση

Το Σάββατο 8 Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας, το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ σας καλούν να παρακολουθήσετε το έργο του Αλαν Αϊκμπόρν "Γυναίκα με παραισθήσεις". Το έργο παρουσιάζει ο Θίασος "Επιλογή" του Νικήτα Τσακίρογλου --Χρυσούλας Διαβάτη, στο Θέατρο Διάνα, Ιπποκράτους 7.

Η είσοδος γίνεται μόνο με προσκλήσεις που διατίθενται στα γραφεία της ΚΟΑ, στην ΚΕ του ΚΚΕ και στις Τομεακές Οργανώσεις Αθήνας της ΚΝΕ. Τιμή πρόσκλησης 3.000 δρχ.

ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Ανεπαρκείς εξηγήσεις από τον υφυπουργό

Γενικόλογες και ανεπαρκείς ήταν οι εξηγήσεις που έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος,απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Αυδή, για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου Ηλιούπολης για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο υφυπουργός Παιδείας παρέπεμψε τη λύση των γενικότερων προβλημάτων στο νομοσχέδιο που είναι "περίπου έτοιμο", όπως είπε, και στη χρηματοδότηση από το δεύτερο Κοινοτικό Πακέτο Στήριξης. Για τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές είπε ότι έχουν μεν αποσπαστεί δύο οδηγοί από την ΕΑΣ, για τη μεταφορά τους που όμως δεν επαρκούν, ενώ δεν καλύπτεται και ο αναγκαίος αριθμός συνοδηγών και συνοδών. Για τη μεταστέγαση εξάλλου του πρώτου παιδικού σταθμού που στεγάζεται στο κτίριο, ο Γ. Ανθόπουλος είπε ότι εξασφαλίστηκε ο νέος χώρος και η υπόθεση βρίσκεται στην τελική της φάση.

Ο Λ. Αυδής, αφού επισήμανε την ανεπάρκεια των απαντήσεων του υφυπουργού, σημείωσε ότι τα ζητήματα δεν μπορεί να λύνονται συμψηφιστικά. Επίσης, πρότεινε το υπουργείο να κάνει χρήση των διαδικασιών που προβλέπουν τον δανεισμό υπηρεσιών από άλλες υπηρεσίες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Γυμνασίου και του Λυκείου.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ "ΔΩΔΩΝΗ"
Μερική υποχώρηση της κυβέρνησης

Απαντώντας χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Γερανίδης,σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα,για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη", έκανε μεν πίσω - προς το παρόν τουλάχιστον - στα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης για μερική ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, δεν μπόρεσε όμως να δικαιολογήσει την υψηλή τιμή της μετοχής που θα αγοράσουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη σταδιακή αποχώρηση της ΑΤΕ από τη "Δωδώνη" και το εξ ολοκλήρου πέρασμα της επιχείρησης στις δευτεροβάθμιες ενώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα δώσουν μετοχές και στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις των γαλακτοπαραγωγών.

Ο Απ. Τασούλας σημείωσε ότι η αξία της μετοχής καθορίστηκε στις 4.800 δρχ., όταν υπάρχει εκτίμηση ορκωτών λογιστών για 2.300 δρχ. και τόνισε ότι με την τιμή των 4.800 δε θα τα βγάλουν πέρα οι ενώσεις. Ακόμα τόνισε ότι πρέπει να δοθούν προνομιακά κίνητρα, δάνεια και επιδοτήσεις προκειμένου να μπορέσουν οι συνεταιρισμοί να αγοράσουν μετοχές της "Δωδώνης".

Τι σκοπιμότητες κρύβονται;

Δεν ελέγχονται οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, επισήμανε χτες η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου

Τις σοβαρότατες επιφυλάξεις του ΚΚΕ, σχετικά με την ποιότητα αλλά και τη δυνατότητα ελέγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών, επισήμανε χτες στη Βουλή η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου,κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Αναφερόμενη στο άρθρο 1 του νομοθετήματος που προβλέπει και την ανάθεση των ελέγχων σε ανεξάρτητους ιδιώτες, τόνισε πως "αναδεικνύει πρώτα από όλα την ανυπαρξία των στελεχών με εξειδίκευση στο αντικείμενο του ελέγχου και βέβαια το ερώτημα που προκύπτει για μας είναι γιατί μέχρι τώρα δεν έχει στελεχωθεί και τι σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από αυτό καθώς επίσης η επιτροπή κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό στο ζήτημα του ελέγχου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, κι όχι να ανατίθεται ο έλεγχος των χρηματιστηριακών συναλλαγών σε ανεξάρτητους επαγγελματίες με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει, στο ζήτημα της αντικειμενικότητας των ελέγχων". Στη χτεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο και τις τροπολογίες που κατατέθηκαν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταγγέλλουν τον υπουργό Δικαιοσύνης

Τον υπουργό Δικαιοσύνης καταγγέλλει με επιστολή της προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Κίνηση Ειρήνης Ε Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, με αφορμή την επίθεση του Ε. Γιαννόπουλου προς το "Ριζοσπάστη" και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: "Αξιότιμοι κύριοι του Κοινοβουλίου, σε αυτούς τους δύσκολους και πονηρούς καιρούς που περνά η χώρα μας, δε βοηθάνε οι περιστολές, οι λογοκρισίες και νόμοι όπως ο 509 που προοδευτικοί άνθρωποι- και όχι μόνο - της χώρας μας τον πλήρωσαν πολύ ακριβά. Ο λαός μας χρειάζεται Δημοκρατία, Ελευθερίας και ζωντανούς πολίτες. Αυτά τα πολύτιμα αγαθά ο λαός μας τα έχει προίκα, τα έχει μέσα στο αίμα του από την Αρχαία Εποχή, τα έχει διδαχτεί από τους ήρωές μας του 1821, τα έχει διδαχτεί από τον ηρωικό αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης ενάντια στους φασίστες κατακτητές και δεν μπορεί κανένας κ. Γιαννόπουλος να μας τα στερήσει.

Το Κοινοβούλιο είναι θεσμός Δημοκρατικός που κατακτήθηκε, με αγώνες και σε έναν τέτοιο χώρο δεν ταιριάζει ένας τέτοιος Υπουργός Δικαιοσύνης".

Προσφορές
  • Ο Μανόλης Πατεράκης, λογοτέχνης από του Παπάγου, πρόσφερε 50.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".
  • Ο Δήμος Βερβανιώτης πρόσφερε, μέσω της ΚΟΒ Καμινίων, 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, για την επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ.
  • Ο Ντίνος Καπέλλας, ανάπηρος της Εθνικής Αντίστασης, πρόσφερε στην ΟΒ Νεάπολης 50.000 δρχ., για το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ.
  • Η Αικατερίνη Μπλίκα, οπαδός του ΚΚΕ, πρόσφερε 10.000 δρχ. στην ΚΝΕ για το 7ο Συνέδριο και 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Νεάπολης.
Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή από 22 έως 25 Μάρτη, με έδρα την Καρδίτσα, στο χωριό Μητρόπολη, και ημερήσιες εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή, όπως στο Πετρούλι (έδρα του στρατηγείου του ΕΛΑΣ), στην Μπερίτσα, στη λίμνη Μέγδοβα και αλλού. Πληροφορίες στα τηλ. 88.10.046 και 88.10.074.

ΚΑΖΙΝΟ ΦΛΟΙΣΒΟΥ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κουκουλώνουν το σκάνδαλο

Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι αρχικές εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ επιθυμούσαν τη διαλεύκανση της υπόθεσης της ανάθεσης του καζίνο στον Φλοίσβο από τον Δ. Λιβανό σε συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Χτες στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι από την εξέταση της υπόθεσης προέκυψαν μόνο πολιτικές ευθύνες για τον πρώην υπουργό Τουρισμού. Ανάλογη όμως εκτίμηση είχε το ΠΑΣΟΚ πριν ακόμα αρχίσει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή, γεγονός που αποδεικνύει ότι είχε προδικάσει το αποτέλεσμα. Κάτι που εξ αρχής είχε επισημάνει και καταγγείλει το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές της ΝΔ πρότειναν μεν τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Δ. Λιβανού για παράλειψη καθήκοντος, απιστία και δωροληψία και κατά της Β. Παπανδρέου για απιστία. Η στάση, όμως, της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της σύστασης Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής και η εμμονή της να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, έχει δημιουργήσει τώρα σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια στην παραπέρα διαλεύκανση της υπόθεσης, αφού ο νόμος ορίζει ότι αν έχει συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, συστήνεται Προανακριτική Επιτροπή, μόνο αν αποκαλυφθούν νέα στοιχεία.

Το ΚΚΕ επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Δ. Λιβανού.

Ο ΣΥΝ πρότεινε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Δ. Λιβανού για παράβαση καθήκοντος και απιστία, ενώ το ΔΗΚΚΙ επιφυλάχτηκε να καταθέσει εγγράφως την πρότασή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ