ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Αρχισαν τα ... αντεργατικά όργανα

Σε "συναινετική" απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μέσω των "τοπικών συμφώνων απασχόλησης", προέτρεψε ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας σε ημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας. Προέχει η "ευελιξία" για να καρποφορήσει η προσπάθεια, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ. "Ναι" επί της αρχής... από τη ΓΣΕΕ

Με "ευελιξία" και "φαντασία" - λέξεις που χρησιμοποιούνται για τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης" (ΤΣΑ) - η ΚΟΜΙΣΙΟΝ και η κυβέρνηση επιχειρούν να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα της "Λευκής Βίβλου", μέσα από την εφαρμογή των ΤΣΑ και με προπέτασμα καπνού την "ενίσχυση της απασχόλησης", όπως επαναβεβαιώθηκε χτες από τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας (ΕΙΕ).

Ο Χρ. Πρωτόπαππας ήταν σαφής, όταν υποκριτικά αρχικά σημείωσε ότι δεν πρέπει και δεν είναι ανάγκη να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς όπου εφαρμοστούν τα "τοπικά σύμφωνα", για να αυτοαναιρεθεί στη συνέχεια λέγοντας:"Ομως μπορούν, εφόσον οι πλευρές το κρίνουν σκόπιμο, να εξεταστούν κάποιες προσωρινές ρυθμίσεις με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και μέσα σε ένα σαφές πακέτο συμβατικών υποχρεώσεων όλων των πλευρών. Ρυθμίσεις, που να βοηθήσουν στη βελτίωση της παρούσας κατάστασης στην περιοχή".Πρόσθεσε ότι τα "τοπικά σύμφωνα" στηρίζονται στη λογική "του επιμερισμού ευθυνών και προσπάθειας για την ενίσχυση της απασχόλησης", ότι η κυβέρνηση θα "ευνοήσει" ό,τι προτείνουν οι "κοινωνικοί συνομιλητές", αλλά και ότι οι κοινωνικοί φορείς "οφείλουν να συνεργαστούν για την ενίσχυση της απασχόλησης"...

Σαφέστατη είναι και η αναφορά του ΕΙΕ στο σχετικό του φυλλάδιο: Μέσα από τα ΤΣΑ επιδιώκεται και επαγγελματική κινητικότητα ανέργων και εργαζομένων (π. χ. μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ), συστήματα σύνδεσης αμοιβών με παραγωγικότητα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, νέες μορφές εργασίας και άλλα με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής".

"Νέο και πρωτοποριακό θεσμό για τη χώρα μας",χαρακτήρισε τα ΤΣΑ ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής,εκδηλώνοντας την υποστήριξη των βιομηχάνων. Θέτοντας το πλαίσιο συμμετοχής τους στον "τοπικό κοινωνικό διάλογο", είπε ότι "χωρίς ευελιξία εργασιακών σχέσεων και θεσμών",μπορεί"να ανατραπεί όλη η προσπάθεια"!Θερμή ήταν η υποδοχή των ΤΣΑ και από τον γενικό γραμματέα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γ. Μάνο.

Η ΓΣΕΕ,μέσω του αν. γενικού γραμματέα της Στ. Λαιμού,τοποθετήθηκε ως εξής: "Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των ΤΣΑ, αλλά πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά το λειτουργικό αυτό πλαίσιο". Πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ θα στηρίξει τα ΤΣΑ,γιατί χρειάζεται να οδηγήσουν σε "μια συμφωνία κοινωνικής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης"!Αυτό, όταν ο ίδιος αναγνώρισε, κατά τα άλλα, ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει για τη "μείωση του εργατικού κόστους και την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων"!

Κατά την έναρξη της ημερίδας, από τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου επισημάνθηκε ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, το οποίο "δίνει τη δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους σε διάφορα επίπεδα να συμφωνήσουν σε θέματα εργασιακής και παραγωγικής ευελιξίας ". Η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου είπε ότι τα συνδικάτα "πρέπει να σκεφτούν και τους ανέργους", ενώ ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτας μίλησε για ένα "νέο αναπτυξιακό πρότυπο"...

Η μοναδική "παραφωνία" εκφράστηκε από τον Γ. Ποντικό,στέλεχος της ΕΣΑΚ,ο οποίος αποχώρησε από την ημερίδα, δηλώνοντας ότι "ο νέος άνεργος της Κοζάνης και της Θήβας, ο μακροχρόνια άνεργος της Β. Εύβοιας και του Βόλου, η άνεργη γυναίκα της Πάτρας και ο πτυχιούχος υποαπασχολούμενος της Δ. Αττικής δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν πειραματόζωα στο απάνθρωπο πείραμα που λέγεται Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ).

Το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να αντιπαλέψει τη σύναψη ΤΣΑ, που θα προσανατολίζονται σε ταμειακή ενίσχυση των εργοδοτών, την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Η αποχώρησή μου από την ημερίδα του ΕΙΕ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση σ' ό,τι σχεδιάζεται σε βάρος των εργαζομένων σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ, του ΣΕΒ και της κυβέρνησης".

"Εταιρισμός" για φύλαξη παιδιών..!

Αρκετά στελέχη της ΚΟΜΙΣΙΟΝ βρέθηκαν χτες στην Αθήνα για να αναπτύξουν το χαρακτήρα του νέου "θεσμού", ενώ αναλυτικός ήταν και ο πρόεδρος του ΕΙΕ Γ. Τσαμουργκέλης. Η προώθηση του "εταιρισμού",η διαμόρφωση μιας "κοινωνίας αλληλεγγύης",η "πιο δυναμική οργάνωση του τρόπου και χρόνου εργασίας σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής του πολίτη" είναι φράσεις από τις τοποθετήσεις τους για τους στόχους των ΤΣΑ, από το δρόμο των οποίων "δεν υπάρχει επιστροφή".

Τα ΤΣΑ θα χρηματοδοτηθούν αρχικά από την Κοινότητα, αλλά στη συνέχεια θα"ενεργοποιηθούν τοπικοί πόροι". Οσο για την περιβόητη απασχόληση, τα ΤΣΑ προτείνουν "νέες πηγές", όπως η "θέσπιση των κατ' οίκον υπηρεσιών", η "φύλαξη και φροντίδα παιδιών", η "φύλαξη σχολείων".

Γ. Φ.

"Πειραματόζωα σ' ένα απάνθρωπο πείραμα"

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το κείμενο που μοίρασε ο συνδικαλιστής της ΕΣΑΚ, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΕΙΕ, Γ. Ποντικός,ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε, εκφράζοντας κατηγορηματική αντίθεση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

"Οι αρνητικές συνέπειες της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πλέον αδιαμφισβήτητες. Οι δυνάμεις που εκφράζουν το πολυεθνικό κεφάλαιο, οδήγησαν στη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την απρόσκοπτη επιβολή των δικών τους αντιλαϊκών αντεργατικών επιλογών, που μορφοποιούνται μέσα από τις αποφάσεις για απορύθμιση της αγοράς εργασίας, κατάργηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, μείωση των αποδοχών.

Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ προωθεί τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.Ετσι, εφτά περιοχές - εφτά πλέον από τις μαρτυρικές περιοχές της χώρας, πάνω από τις οποίες πέρασε ο οδοστρωτήρας της αποδιάρθρωσης της παραγωγικής τους βάσης - χρησιμοποιούνται τώρα σαν πειραματόζωα σ' ένα απάνθρωπο πείραμα, που τις μετατρέπει και επισήμως σε "γκέτο" ενός εξευτελιστικά αμειβόμενου εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα.

Εχοντας το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής στη φτώχεια και την ένδεια, οι εργαζόμενοι, στο όνομα της υποτιθέμενης μείωσης της ανεργίας, καλούνται να αποδεχτούν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, μέσα από την παραβίαση του οχταώρου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, ενώ οι εργοδότες εκτός από την πάμφθηνη εργασία θα ξεκοκαλίσουν και τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια που προορίζονταν ειδικά για το σκοπό αυτό.

Μέτρα που θα ανακόπτουν την ανεργία και θα τη μειώνουν, είναι μεταξύ άλλων:

- Ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών και εργασιακών πόρων με αναδιάρθρωση των επενδύσεων σε δυναμικούς κλάδους, ειδικότερα στο δημόσιο τομέα.

- Θέσπιση και υλοποίηση κλαδικοτομεακών προγραμμάτων στη βάση εθνικών προτεραιοτήτων και με ιδιαίτερο βάρος στη βιομηχανία, στις μεταφορές - επικοινωνίες, στη βιοτεχνία και στην κατοικία. Εναρξη προγραμμάτων ουσιαστικής περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.

- Ειδικά παραγωγικά και θεσμικά μέτρα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, που προϋποθέτουν απειθαρχία στις όποιες ντιρεκτίβες της ΕΕ.

- Κατάργηση των νομοθετημένων σήμερα "αναπτυξιακών κινήτρων" και θέσπιση πραγματικών κριτηρίων στη βάση της παραγωγικής τους κατεύθυνσης και της συμβολής τους στην αύξηση της απασχόλησης.

- Οργάνωση της πολιτικής εκπαίδευσης, ειδίκευσης και έρευνας, τμήμα του εκπαιδευτικού συστήματος.

- Μελέτη και χάραξη πολιτικής απέναντι σε κάθε βιομηχανική μονάδα, ώστε να εντάσσεται σταδιακά σε ένα συνολικό κλαδικό σχεδιασμό.

- Προώθηση αλλαγών σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και τραπεζικού συστήματος, ώστε να υπηρετηθούν αποτελεσματικά οι πιο πάνω προσπάθειες παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου και νέων ευκαιριών απασχόλησης.

- Εναρμόνιση, αλληλεπίδραση της παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με επίκεντρο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ουσιαστικά εργατικός και κοινωνικός έλεγχος των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα της δραστηριότητάς τους.

- Ουσιαστική στήριξη των ανέργων μέχρις ότου εξασφαλίσουν δουλιά.

- Καθιέρωση του 35ωρου (7ωρο - 5ήμερο) χωρίς μείωση των αποδοχών.

- Αντιμετώπιση του προβλήματος της "μαύρης εργασίας" και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κατάργηση της υπερεργασίας, προστασία από τις απολύσεις".

Εκμετάλλευση της αγωνίας των ανέργων

Για τα περίφημα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ρωτήθηκαν χτες ο πρόεδρος και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,Γ. Φελώνης και Π. Σοφός αντίστοιχα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν για τις παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο πρώτος, κινούμενος στη λογική της συμμετοχής στην προώθηση αυτού του μέτρου - σφαγείου για τα δικαιώματα των εργαζομένων, σημείωσε κατά τα άλλα: "Δε θα επιτρέψουμε μέσα από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης να κερδοσκοπήσουν κάποιοι επιτήδειοι. Δε θα δεχτούμε τη χρηματοδότηση θέσεων εργασίας που δε θα υφίστανται μετά από λίγο καιρό. Αν πάρουμε μέρος στο διάλογο και διαφωνήσουμε, καταλαβαίνετε ότι δε θα μπορεί μονομερώς κανένας να τα εφαρμόσει".

Ο Π. Σοφός κατάγγειλε ότι μέσα από την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να αξιοποιήσουν την αγωνία των εργαζομένων για μια θέση εργασίας, σημειώνοντας επίσης ότι η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης δεν έχει ακόμα συζητηθεί διεξοδικά από το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του μπροστά σ' αυτές τις μεθοδεύσεις.

Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ