Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Πειραματόζωα σ' ένα απάνθρωπο πείραμα"

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το κείμενο που μοίρασε ο συνδικαλιστής της ΕΣΑΚ, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΕΙΕ, Γ. Ποντικός,ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε, εκφράζοντας κατηγορηματική αντίθεση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

"Οι αρνητικές συνέπειες της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πλέον αδιαμφισβήτητες. Οι δυνάμεις που εκφράζουν το πολυεθνικό κεφάλαιο, οδήγησαν στη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την απρόσκοπτη επιβολή των δικών τους αντιλαϊκών αντεργατικών επιλογών, που μορφοποιούνται μέσα από τις αποφάσεις για απορύθμιση της αγοράς εργασίας, κατάργηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, μείωση των αποδοχών.

Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ προωθεί τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.Ετσι, εφτά περιοχές - εφτά πλέον από τις μαρτυρικές περιοχές της χώρας, πάνω από τις οποίες πέρασε ο οδοστρωτήρας της αποδιάρθρωσης της παραγωγικής τους βάσης - χρησιμοποιούνται τώρα σαν πειραματόζωα σ' ένα απάνθρωπο πείραμα, που τις μετατρέπει και επισήμως σε "γκέτο" ενός εξευτελιστικά αμειβόμενου εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα.

Εχοντας το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής στη φτώχεια και την ένδεια, οι εργαζόμενοι, στο όνομα της υποτιθέμενης μείωσης της ανεργίας, καλούνται να αποδεχτούν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, μέσα από την παραβίαση του οχταώρου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, ενώ οι εργοδότες εκτός από την πάμφθηνη εργασία θα ξεκοκαλίσουν και τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια που προορίζονταν ειδικά για το σκοπό αυτό.

Μέτρα που θα ανακόπτουν την ανεργία και θα τη μειώνουν, είναι μεταξύ άλλων:

- Ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών και εργασιακών πόρων με αναδιάρθρωση των επενδύσεων σε δυναμικούς κλάδους, ειδικότερα στο δημόσιο τομέα.

- Θέσπιση και υλοποίηση κλαδικοτομεακών προγραμμάτων στη βάση εθνικών προτεραιοτήτων και με ιδιαίτερο βάρος στη βιομηχανία, στις μεταφορές - επικοινωνίες, στη βιοτεχνία και στην κατοικία. Εναρξη προγραμμάτων ουσιαστικής περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.

- Ειδικά παραγωγικά και θεσμικά μέτρα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, που προϋποθέτουν απειθαρχία στις όποιες ντιρεκτίβες της ΕΕ.

- Κατάργηση των νομοθετημένων σήμερα "αναπτυξιακών κινήτρων" και θέσπιση πραγματικών κριτηρίων στη βάση της παραγωγικής τους κατεύθυνσης και της συμβολής τους στην αύξηση της απασχόλησης.

- Οργάνωση της πολιτικής εκπαίδευσης, ειδίκευσης και έρευνας, τμήμα του εκπαιδευτικού συστήματος.

- Μελέτη και χάραξη πολιτικής απέναντι σε κάθε βιομηχανική μονάδα, ώστε να εντάσσεται σταδιακά σε ένα συνολικό κλαδικό σχεδιασμό.

- Προώθηση αλλαγών σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και τραπεζικού συστήματος, ώστε να υπηρετηθούν αποτελεσματικά οι πιο πάνω προσπάθειες παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου και νέων ευκαιριών απασχόλησης.

- Εναρμόνιση, αλληλεπίδραση της παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με επίκεντρο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ουσιαστικά εργατικός και κοινωνικός έλεγχος των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα της δραστηριότητάς τους.

- Ουσιαστική στήριξη των ανέργων μέχρις ότου εξασφαλίσουν δουλιά.

- Καθιέρωση του 35ωρου (7ωρο - 5ήμερο) χωρίς μείωση των αποδοχών.

- Αντιμετώπιση του προβλήματος της "μαύρης εργασίας" και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κατάργηση της υπερεργασίας, προστασία από τις απολύσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ