Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονισμένα στη μάχη για τις συμβάσεις

Συγκέντρωση πέντε ομοσπονδιών χτες στην Κάνιγγος. Σε επαγρύπνηση, ενόψει των νέων επιθέσεων σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

"Αμφισβητούν ανοιχτά πλέον τον ίδιο το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κάτω από την πίεση του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ με την απάτη του κοινωνικού διαλόγου προωθούν νέα προνόμια προς τους βιομηχάνους και πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων". Τα παραπάνω τόνισε ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα πέντε ομοσπονδιών και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, διεκδικώντας υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Συνεχίζοντας ο συνδικαλιστής επισήμανε: "Το κλίμα για υπογραφή συμβάσεων είναι αρνητικό, αφού η κυβέρνηση παρεμβαίνει κάθε χρόνο με εικονικό πληθωρισμό, καθορίζοντας μικρή αφετηρία εκκίνησης στις διαπραγματεύσεις, αλλά γίνεται περισσότερο αρνητικό και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το θεσμό. Με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης χρηματοδοτούνται εργοδότες για "απασχόληση" εργαζόμενων που δε θα πληρώνονται με τη σύμβαση και δε θα ασφαλίζονται κανονικά.

Μπροστά μας έχουμε και την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος. Χρόνια οι κυβερνήσεις, αντί να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της κρίσης στην κοινωνική ασφάλιση, ακολούθησαν τακτικές καταλήστευσης των πόρων της. Η Λευκή Βίβλος προτείνει παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση, όπως μείωση των εργοδοτικών εισφορών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και την προώθηση συστημάτων ιδιωτικής ασφάλισης. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική πρέπει να αντισταθούμε, να αντιπαρατάξουμε την ενότητά μας και το συντονισμό της δράσης μας".

Ο γραμματέας της ομοσπονδίας, Μ. Λεμπιδάκης,στο χαιρετισμό του κατήγγειλε τις κυβερνήσεις για τις πολιτικές λιτότητας που ακολούθησαν και τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για άμεση λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας και χάραξη κλαδικής πολιτικής για την απόκρουση των συνεπειών της συρρίκνωσης της βιομηχανίας.

Μετά τη συγκέντρωση εκπρόσωποι των ομοσπονδιών έκαναν διάβημα στα γραφεία του ΣΕΒ για να παραδώσουν το ψήφισμα της συγκέντρωσης, στα οποία όμως βρήκαν μόνο τον... φύλακα. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι γγ της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ, Γ. Μαυρίκος και Π. Σοφός αντίστοιχα, ο Δ. Κουμπούρης γραμματέας της ΕΕ της ΕΣΑΚ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ