Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο ΣΕΒ θεματοφύλακας του "κοινωνικού διαλόγου"!

"Συμφωνούμε σε όλα με τον πρωθυπουργό", δήλωσε ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων μετά τη χτεσινή συνάντηση της ΟΚΕ με τον Κ. Σημίτη. Γ. Πασχαλίδης: "Καθημερινή ιδεολογία" ο διάλογος...

Με την ανάδειξη του ΣΕΒ σε ρόλο "θεματοφύλακα" του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου" και με τη δήλωση του αντιπροέδρου του Ν. Αναλυτή: "Ο πρωθυπουργός έβαλε πολλά θέματα. Συμφωνούμε σε όλα" (! ), σφραγίστηκε η χτεσινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με το προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Θέμα της συνάντησης ήταν ο διάλογος... επί του "περιεχόμενου του διαλόγου", με τον οποίο η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ θα επιδιώξουν να επενδύσουν με τον μανδύα της "κοινωνικής αποδοχής" τα επικείμενα σαρωτικά αντεργατικά μέτρα. Χαρακτηριστικές γι' αυτό, αλλά και για τον ειδικό ρόλο που επιφυλάσσεται στη διαβόητη ΟΚΕ, ήταν οι δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γ. Πασχαλίδης,σημείωσε την ανάγκη "αναβάθμισης του ρόλου της ΟΚΕ στις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου", ο οποίος - όπως είπε - "πρέπει να γίνει καθημερινή ιδεολογία"!"Συζητήθηκαν - πρόσθεσε - τα όρια και η ισορροπία αυτού του διαλόγου" και κατέληξε κάνοντας ξεκάθαρο ότι η πορεία προς την ΟΝΕ " είναι το περιεχόμενο αυτής της ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας "...

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Ι. Κουκιάδης,δήλωσε ότι η συνάντηση αφορούσε τις "διαδικασίες και βεβαίως το περιεχόμενο του διαλόγου", τα οποία - όπως είπε - θα διαμορφωθούν σ' ένα τελικό κείμενο.Ο ίδιος φρόντισε να παράσχει άλλοθι στην κυβέρνηση, αλλά και να αποφύγει δική του συγκεκριμένη τοποθέτηση επί του σεναρίου για μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών,λέγοντας ότι ο Κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι "δεν αποτελούν αυτά κυβερνητικές αποφάσεις" και πως "πρόκειται για παρανόηση". Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει, ότι η ΟΚΕ είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο και ότι εκείνος που τελικά αποφασίζει είναι η κυβέρνηση.

Σωστή αποκάλυψη ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτή,ο οποίος σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο σενάριο, παρέπεμψε στις "γνωστές θέσεις του ΣΕΒ", δηλαδή στις θέσεις για πλήρη απορύθμιση του συνόλου των εργασιακών σχέσεων. Το κύριο, είπε, είναι "να μην χαλάσει όλο αυτό το απαραίτητο πρόγραμμα, το οποίο βάζει μπροστά η κυβέρνηση, του κοινωνικού διαλόγου, από λάθος διαδικασίες. Η θέση του ΣΕΒ είναι πολύ θετική. Το θέμα του κοινωνικού διαλόγου, είναι κάτι που μας απασχολεί χρόνια. Νομίζουμε ότι έχουμε κάνει πρόοδο. Πρέπει να χαιρετίσουμε την έναρξη, αλλά υπογραμμίσαμε και στον κ. πρωθυπουργό ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο θέμα, πολυσύνθετο και θέλει πάρα πολλή προσοχή στην προσέγγιση. Οχι μόνο στους στόχους που θα βάλει, οι οποίοι είναι γνωστοί, κοινοί - αν θέλετε - αλλά και στις διαδικασίες"!

Τη θέση των οργανώσεών τους για μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ και της ΑΔΕΔΥ.Υπέρμαχος ουσιαστικά των θέσεων του ΣΕΒ, εμφανίστηκε ο Δ. Χατζησωκράτης,ο οποίος εκπροσωπεί τη ΓΣΕΕ στο προεδρείο της ΟΚΕ, δηλώνοντας υπέρ "ενός ανοιχτού διαλόγου για όλα τα ζητήματα "!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ