Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απόφαση για νέους αγώνες

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ αποφάσισε χτες την κήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στον Απρίλη. Ξεκινά και η μάχη για τα "ανασφάλιστα". Σημαντικές αποφάσεις και για τον εκδημοκρατισμό. Καθοριστικός ο ρόλος των ταξικών σωματείων

Πρόσω ολοταχώς κινούνται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες.Χτες, κατά πλειοψηφία, το τακτικό Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Απρίλη.Το τελευταίο δεκαήμερο του Μάρτη θα γίνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα ανασφάλιστα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με στόχο να υποχρεωθούν οι πλοιοκτήτες να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας και ασφαλιστικές συμβάσεις με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.Στο συμβούλιο πήραν μέρος 92 από τους 95 αντιπροσώπους.

Σημαντικότατη απόφαση του ΓΣ αποτέλεσε η εντολή που δόθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας να επεξεργαστεί σχέδιο καταστατικού με γνώμονα το νόμο 1264/82 για την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στα καταστατικά των σωματείων που δεν την έχουν εφαρμόσει.

Με αυτές τις σημαντικές αποφάσεις, η πλειοψηφία των συμβούλων απέρριψε την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΕΕ της ΠΝΟ να προσπεράσει ουσιαστικά το θέμα της συνέχισης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Η πρόταση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις κατατέθηκε από την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,την Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής,την Πανελλήνια Ενωση Ναυτών και υποστηρίχτηκε από τους συνέδρους της Πανελλήνιας Ενωσης Θαλαμηπόλων,την Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας και από άλλους συνέδρους, συμπληρώνοντας 50 ψήφους. Η πρόταση για την εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής κατατέθηκε από την ΠΕΜΕΝ και τον "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και υποστηρίχτηκε από τους συνέδρους της ΠΕΝΕΝ, της Πανελλήνιας Ενωσης Μαγείρων και άλλους. Οι προτάσεις ψηφίστηκαν με την ανάταση των χεριών. Η πρόταση για την απλή αναλογική συμπλήρωσε 36 ψήφους υπέρ και 33 κατά. Το αποτέλεσμα επιχείρησαν να αλλοιώσουν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, απαιτώντας να τεθεί η πρόταση ξανά σε ψηφοφορία. Αυτή η επιχείρηση είχε αποτέλεσμα να αποσυρθούν από το Συμβούλιο οι εκπρόσωποι που τις είχαν υπερψηφίσει.

Σχολιάζοντας αυτές τις αποφάσεις ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θ. Σταματόπουλος δήλωσε: "Θεωρούμε σημαντικές αυτές τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου. Επιβάλλεται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών σε αυτές τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απόκρουση των σχεδίων αφανισμού των ναυτεργατών και για να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα του κλάδου, όπως αυτά προβάλλονται από τις ταξικές δυνάμεις".

Το Γενικό Συμβούλιο ξεκίνησε στις 10 το πρωί και διήρκεσε περίπου 10 ώρες. Πέρασαν από το βήμα πάνω από 20 αντιπρόσωποι. Από τους πρώτους ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",Γ. Μανουσογιαννάκης,ο οποίος επισήμανε: "Το Γενικό Συμβούλιο γίνεται σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές του ναυτεργατικού κινήματος. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, εφοπλιστών, με στόχο την οριστική εξαφάνισή μας. Η τακτική του διαλόγου που ακολούθησε όλα τα χρόνια η ΠΝΟ είχε ως αποτέλεσμα από 120 χιλιάδες που ήμασταν το 1970, να μείνουμε σήμερα λιγότεροι από 20 χιλιάδες. Οι εφοπλιστές αποδείχτηκε ότι καταλαβαίνουν μόνο με το σταμάτημα της προπέλας".

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου,σημείωσε: "Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη δουλιά, που κατακτήθηκε με σκληρούς λαϊκούς αγώνες, βάλλεται σήμερα από την καπιταλιστική θηριωδία και από αυτούς που υπεραμύνονται της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου"" και κάλεσε τους ναυτεργάτες να αγωνιστούν μέσα και έξω από τα πλοία για να ανακόψουν την έφοδο του εφοπλιστικού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ