Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η "απορύθμιση" σε αριθμούς

Πώς κατέγραψε η νομική υπηρεσία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας τις παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων στους εργασιακούς χώρους

Η καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η καθυστέρηση και η μη καταβολή των δεδουλευμένων, οι απολύσεις, η έλλειψη μέτρων για την υγιεινή κι ασφάλεια και η "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία,είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Αθήνας, όπως καταγράφηκαν από τη νομική υπηρεσία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,στην οποία προσέφυγαν 1.360 εργαζόμενοι τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες το ΕΚΑ, σε συνέντευξη Τύπου, το 21% των εργαζομένων κατήγγειλε παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το 15% απολύσεις (κλείσιμο επιχειρήσεων, ομαδικές, απολύσεις χωρίς αποζημίωση), το 23% ζήτησε να ενημερωθεί για τα δικαιώματά του (συνδικαλιστικά, συνταξιοδοτικά, προσβολή προσωπικότητας, παραβίαση όρων εργασίας και πολυειδικότητες), το 18% κατήγγειλε μη καταβολή δεδουλευμένων, το 12% την έλλειψη μέτρων για την υγιεινή κι ασφάλεια και το 11% ότι εργάζεται χωρίς ασφάλιση.

Το 24% των εργαζομένων προερχόταν από τον τομέα των υπηρεσιών, το 15% από τη βιομηχανία, το 22% από τη βιοτεχνία, το 28% από το εμπόριο και το 11% από ΔΕΚΟ. Το 58,5% ήταν γυναίκες, ενώ το 25% του συνόλου δε συμμετέχει σε συνδικαλιστικά όργανα.

Οπως υπογραμμίστηκε στη συνέντευξη, η κατάσταση αυτή της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τονίστηκε ακόμα ότι, ήδη το ΕΚΑ με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζήτησε να επαναδραστηριοποιηθούν και να ενισχυθούν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, οι οποίες μετά τη μεταφορά τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είναι ανύπαρκτες.

Ο γραμματέας του ΕΚΑ, Π. Σοφός, τόνισε: "Το μήνυμα που στέλνουμε στους εργαζόμενους είναι, ότι είναι αναγκαία η συσπείρωση στα Συνδικάτα τους και η ανάπτυξη των αγώνων, το μόνο σίγουρο όπλο ενάντια στη συντονισμένη επίθεση που δέχονται. Την ίδια ώρα που η αυθαιρεσία των εργοδοτών αυξάνεται, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι ανύπαρκτες. Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι πρέπει να μη μείνουν στην άμυνα, αλλά να περάσουν στην επίθεση για τη διαφύλαξη των αιτημάτων τους και την κατάκτηση άλλων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ