Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Το μόνο σίγουρο οι μαζικές απολύσεις!

Σκαιή συμπεριφορά της Β. Παπανδρέου σε αντιπροσωπεία εργαζομένων. Εμπαιγμός από τον Γ. Παπαντωνίου που (ξανα)έλυσε... το πρόβλημα. "Ικανοποιημένος", δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου!

Σε εκατοντάδες απολύσεις και σε επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος της ΣΟΦΤΕΞ, προχωρά η κυβέρνηση.Την ίδια στιγμή ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η εταιρία να κλείσει, αφού ακόμα και αυτή η χρηματοδότηση των 2 δισ. δρχ. - που εξασφαλίζει τη λειτουργία για ελάχιστο διάστημα - είναι στον "αέρα". Η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,σε συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και μαζικών φορέων της Δράμας, τόνισε - όπως οι ίδιοι δήλωσαν - ότι δε "δέχεται καμιά τράπεζα να δανειοδοτήσει την εταιρία"! Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωνε, στην αντιπροσωπεία του σωματείου της Αθήνας και της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, ότι δήθεν "λύθηκε το πρόβλημα της ΣΟΦΤΕΞ"!

Η συζήτηση της υπουργού Ανάπτυξης με την αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και φορέων της Δράμας πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντασης. Οπως είπαν οι ίδιοι μετά τη συνάντηση, η υπουργός έφθασε στο σημείο να ζητήσει απ' τον δήμαρχο Δράμας να απασχολήσει στο δήμο 500 (απ' τους 700 του εργοστασίου) εργαζόμενους!

Για πακέτο "μέτρων κοινωνικής προστασίας", δηλαδή μαζικών απολύσεων,έκανε λόγο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, η συγκεκριμενοποίηση των οποίων θα αποφασιζόταν στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Πληροφορίες από το περιβάλλον Παπαντωνίου ανέφεραν ότι τελικά το θέμα δε συζητήθηκε.

Ο Γ. Παπαντωνίου, ωστόσο, είπε στην αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της Αθήνας ότι θα ...εφαρμοστεί η περιβόητη συμφωνία για "πάγωμα" των χρεών της εταιρίας προς το δημόσιο για ένα χρόνο και για δανειοδότησή της με 2 δισ. δραχμές. Είπε επίσης ότι ξένος οίκος θα αναλάβει τις επόμενες μέρες τη διοίκηση της εταιρίας, προκειμένου να την οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση. Η όλη στάση των υπουργών επαναφέρει στο προσκήνιο τις καταγγελίες εργαζομένων για μεθοδεύσεις ισχυρών συμφερόντων.Συγκεκριμένα ότι το συγκρότημα Λαμπράκη έχει βάλει στο "μάτι" το εργοστάσιο της Δράμας (παραγωγή δημοσιογραφικού χαρτιού), ενώ ο χαρτοβιομήχανος Ζερίτης ενδιαφέρεται να καρπωθεί το 40% της εγχώριας αγοράς, που μέχρι σήμερα κατείχε η ΣΟΦΤΕΞ.

Παρά το ότι ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε χιλιοειπωμένες υποσχέσεις και προδιέγραψε μαζικές απολύσεις, ο πρόεδρος του σωματείου Αθήνας Γ. Ιμπρης εμφανίστηκε ικανοποιημένος, λέγοντας ότι "αν υλοποιηθούν, λύθηκε θετικά το πρόβλημα και η εταιρία θα λειτουργήσει κανονικά"!

Ο Χ. Κατσούλιας,γραμματέας του σωματείου Αθήνας, επισήμανε πως "αυτό το "λύθηκε το πρόβλημα", το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Οι εργαζόμενοι θα κρίνουμε από τα αποτελέσματα. Θα δούμε δηλαδή σε ποια κατεύθυνση θα λυθεί, τι μέτρα θα πάρουν και ανάλογα θα καθορίσουμε τη στάση μας".

Οι εργαζόμενοι των εργοστασίων της Αθήνας και του Μ. Πεύκου έφθασαν με μια μαζική και δυναμική πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, κρατώντας σημαίες με το λογότυπο της ΣΟΦΤΕΞ και με σφυρίχτρες που σφύριζαν ασταμάτητα καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, με την ελπίδα - όπως δήλωναν - ότι κάποιος θα τους ακούσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Πέμπτη έξω από το ΣΕΒ (2004-11-09 00:00:00.0)
Καλεί σε ξεσηκωμό τους εργαζόμενους (2002-07-03 00:00:00.0)
Αγώνας κόντρα στη συρρίκνωση (2001-12-08 00:00:00.0)
Νόμιμη και με δικαστική απόφαση η απεργία (2001-06-09 00:00:00.0)
Συνεχίζουν αγωνιστικά (2000-01-13 00:00:00.0)
Εκβιασμοί και διαθεσιμότητες (1999-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ