Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Εκβιασμοί και διαθεσιμότητες

Σε 305 διαθεσιμότητες εργαζομένων στο εργοστάσιο της Δράμας, καταφεύγουν τώρα οι, κατά την κυβέρνηση "σωτήρες", νέοι ιδιοκτήτες της ΣΟΦΤΕΞ. Γνωρίζοντας καλά μέχρι ποιου σημείου είναι αποφασισμένη να υποχωρήσει η κυβέρνηση, την εκβιάζουν τώρα κατ' αυτόν τον τρόπο, να τους παραχωρήσει την κατασκευή των σχολικών βιβλίων, που, σημειωτέον, έχει ανατεθεί σε άλλον ιδιώτη που προκρίθηκε σε σχετικό μειοδοτικό διαγωνισμό. Οι διαθεσιμότητες αυτές θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Τετάρτη και θα έχουν διάρκεια ενός μηνός.

Ωστόσο, την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθούν δύο τριμερείς συναντήσεις, η πρώτη στο υπουργείο Εργασίας για τις διαθεσιμότητες, ενώ την επόμενη μέρα θα γίνει συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. Παράλληλα με τις διαθεσιμότητες, τα νέα αφεντικά της ΣΟΦΤΕΞ επιδίδονται στην καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, εφαρμόζοντας είτε την πολυειδικότητα, είτε καταργώντας τις ειδικότητες, όπως, π.χ., την ειδικότητα των λιθογράφων στο εργοστάσιο της Αθήνας.

Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρίας άρχισε να παραδέχεται και επίσημα πλέον ότι προτίθεται να μειώσει το προσωπικό με τη μέθοδο των "οικειοθελών αποχωρήσεων". Ηδη στη Δράμα, όπου ανακοινώθηκε το νέο οργανόγραμμα, περισσεύουν 82 εργαζόμενοι. Αρκετά μεγαλύτερος αναμένεται να είναι ο αριθμός των εργαζομένων που θα ...περισσεύουν, όταν θα ανακοινωθεί το οργανόγραμμα του εργοστασίου της Αθήνας.

Αυτές οι εξελίξεις στη ΣΟΦΤΕΞ, αν μη τι άλλο, ήταν αναμενόμενες και είχαν επισημανθεί κατά κόρον από την ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ. Παρ' όλα αυτά όμως, η πλειοψηφία του σωματείου συναίνεσε στο ξεπούλημα της επιχείρησης. Σ' αυτά τα πλαίσια, η ίδια πλειοψηφία, στο θέμα των "οικειοθελών αποχωρήσεων", προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με το επιχείρημα ότι "αφού είναι οικειοθελείς, δεν είναι απολύσεις"!

Οι μεθοδεύσεις αυτές των νέων ιδιοκτητών της ΣΟΦΤΕΞ αφήνουν έκθετους τους πρωτεργάτες του ξεπουλήματος της επιχείρησης, προεξαρχούσης της νυν Κοινοτικής επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία εμφάνιζε τους Αμερικανούς ως "σωτήρες" και διατυμπάνισε ότι διασφαλίζονται 1.276 θέσεις εργασίας. Ομως, τρεις μήνες μετά το ξεπούλημα, άρχισαν οι αυθαιρεσίες, οι οποίες στηρίζονται στους αποικιοκρατικούς όρους που αποδέχτηκε η κυβέρνηση, προκειμένου να την ξεπουλήσει.

Αν και αργά, τα σωματεία της Δράμας άρχισαν να αντιλαμβάνονται ποιες είναι οι συνέπειες του ξεπουλήματος της επιχείρησης. Και λέμε "αργά", διότι κάποιοι στη Δράμα, εξυπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες κατά τη διάρκεια των "διαπραγματεύσεων" για το ξεπούλημα της επιχείρησης, και ενώ αντιδρούσαν οι εργαζόμενοι της Αθήνας και του Μεγάλου Πεύκου, απειλούσαν ότι θα προχωρούσαν σε μονομερή υπογραφή συμφωνίας με τα νέα αφεντικά...

Σε χτεσινή σύσκεψη των φορέων της Δράμας, αποφασίστηκε σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ, να κλείσουν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα, στη Δράμα.

Με δήλωσή του, ο Χ. Κατσούλιας, μέλος της διοίκησης του Σωματείου ΣΟΦΤΕΞ Αθήνας, σημειώνει: "Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση, που εμφανίζεται μετά το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ, δείχνει ότι δεν τους ενδιαφέρει συνολικά η λειτουργία της επιχείρησης, αλλά μαθηματικά την οδηγούν σε παραπέρα παραγωγική συρρίκνωση, και σε παραπέρα μείωση του προσωπικού. Η εργοδοσία με διάφορα προσχήματα και με την ανοχή της πλειοψηφίας του σωματείου προχωράει μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στις εργασιακές σχέσεις. Καταργεί τμήματα, εκβιάζει για παράνομες αλλαγές ειδικοτήτων, εκβιάζει εργαζομένους να αποδεχτούν ενυπογράφως τη μείωση των αποδοχών τους, αλλάζει αυθαίρετα τα ωράρια εργασίας και προωθεί την πολυειδικότητα, με στόχο την παραπέρα μείωση του προσωπικού και εντατικοποίηση της εργασίας. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει εδώ. Η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ