Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ρίχτερ ανηθικότητας!

Αν και ο Δείκτης έφτανε να χάνει 6,9%, τελικά έκλεισε στα ανώτατα επίπεδα όλων των εποχών

Τα ρεκόρ της ανηθικότητας και της ξεδιαντροπιάς ξεχείλισαν για μια ακόμα φορά στην οδό Σοφοκλέους. Ο θάνατος και το δράμα χιλιάδων οικογενειών της πρωτεύουσας λειτούργησαν ως βάλσαμο για τους κερδοσκόπους, που "ξετίναξαν" κυριολεκτικά όσους ανυποψίαστους θέλησαν να πουλήσουν μετοχές που είχαν στην κατοχή τους, κάτω από το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Η χτεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με πωλητές. Τα πρώτα λεπτά της ώρας ο Δείκτης έφτανε να χάνει περί το 1,5%. Αγοραστές δεν εμφανίστηκαν με αποτέλεσμα οι πωλητές να δέχονται και μικρότερες τιμές, κάτι που οδήγησε τον Δείκτη στο - 2%. Η εικόνα, μετά από 20 λεπτά συνεδρίασης ήταν η εξής: Ο Γενικός Δείκτης είχε απώλειες 6,9% και τουλάχιστον 80 μετοχές ήταν στο - 8%! Τότε έκαναν την εμφάνισή τους τα κοράκια. Αυτοί που διψούν για κέρδη, ειδικά όταν αυτά προέρχονται από τις σημαντικές ζημιές των άλλων. Η μία μετοχή μετά την άλλη ανέκτησε το "χαμένο έδαφος", ισοφάρισε τις προηγούμενες τιμές και ξεκίνησε ο καλπασμός των αυξήσεων. Η τελική εικόνα, ενδεικτική της κοινωνίας που οικοδομούν αυτοί που χαράσσουν πολιτική και εκείνοι που υποστηρίζουν τις γενικότερες στρατηγικές, μόνο ως αθλιότητα των αθλιοτήτων μπορεί να χαρακτηριστεί: Ο Γενικός Δείκτης με αύξηση 0,6% στις 5.740,5 μονάδες που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, με τουλάχιστον 75 μετοχές στο ανώτατο όριο του +8%!

Αποκαλυπτικό του τρόπου με τον οποίο τα γνωστά κοράκια δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τη χτεσινή τυμβωρυχία, είναι ότι τουλάχιστον 100 μετοχές σημείωσαν αυξομείωση της τιμής τους μέσα στη συνεδρίαση σε ποσοστά πάνω από το 15%!

Κι όμως, βρέθηκαν και χτες διάφοροι παράγοντες και ραδιοφωνικοί σχολιαστές που χωρίς ντροπή υποστήριξαν την άποψη ότι "μπορεί βέβαια ο σεισμός να είναι μια τραγική πραγματικότητα, ωστόσο η οικονομία έχει αποκτήσει μια αυτόνομη πορεία προς την ΟΝΕ που είναι δεδομένη". Ενδεχόμενα, αν θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει τις συναλλαγές που έγιναν χτες στην οδό Σοφοκλέους, θα διαπίστωνε ότι κάποιοι από αυτούς τους... ρεαλιστές και διαφημιστές του χρηματιστηριακού τζόγου, έκαναν το δικό τους προσωπικό παιχνίδι, αποκομίζοντας με τη μορφή του κέρδους όσα έχασαν εκείνοι που έσπευσαν να ρευστοποιήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ