Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Σε νομοσχέδιο τα μέτρα - κοροϊδία

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τις φορολογικές αλλαγές

Τα φορολογικά μέτρα - κοροϊδία για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες οριστικοποιήθηκαν χτες με τη δημοσιοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Οι ρυθμίσεις κινούνται στα πλαίσια των πρόσφατων πρωθυπουργικών εξαγγελιών και το μόνο που κάνουν είναι να επιτείνουν το καθεστώς φορολογικής ανισότητας και επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων.

Με το νομοσχέδιο δημοσιοποιείται και η φορολογική κλίμακα με την οποία θα φορολογηθούν τα φετινά εισοδήματα. Πρόκειται για την ήδη γνωστή κοροϊδία με τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου στο 1.600.000 και ειδικά για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις στο 1.900.000.

Κατά τ' άλλα αυξάνονται οι εκπτώσεις φόρου λόγω παιδιών που δικαιούνται οι φορολογούμενοι: Για τις οικογένειες με ένα παιδί η έκπτωση διαμορφώνεται(σε παρένθεση ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα) ως εξής: Για όσους έχουν ένα παιδί 35.000 δρχ. (25.000). Για όσους έχουν δύο παιδιά 70.000 δρχ. (50.000). Για όσους έχουν τρία παιδιά 100.000 δρχ. (70.000). Είναι φανερό πως όσα παιδιά και να έχει μια οικογένεια η αύξηση της έκπτωσης φόρου είναι μια απλή κοροϊδία, αν αναλογιστεί κανείς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που έχουν τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι, εξαιτίας της συνεχούς μείωσης των κονδυλίων κοινωνικού χαρακτήρα. Είναι ενδεικτικό ότι για τις οικογένειες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν, οι ρυθμίσεις δεν καλύπτουν καν μέρος των αυξήσεων που θα πρέπει να δώσουν οι γονείς για βιβλία, φροντιστήρια κλπ.

Οι φοροεκπτώσεις

Με το νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του ποσού που αναγνωρίζεται για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα για ορισμένες δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται ο φορολογούμενος.

Οι δαπάνες αυτές αφορούν το ποσό του ενοικίου για κύρια κατοικία και για κατοικία των παιδιών που σπουδάζουν, το ποσό της δαπάνης για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής ή θανάτου, ασφαλίσεων προσωπικών ατυχημάτων καθώς και των ασφαλίστρων για ασφαλιστήρια ασθένειας, το ποσό της δαπάνης για κατ' οίκον ιδιαίτερα μαθήματα ή φροντιστηρίων και το ποσό της δαπάνης για αγορά και εγκατάσταση οικιακών συσκευών φυσικού αερίου κλπ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις, για κάθε μία από αυτές τις δαπάνες εκπίπτει ποσό μέχρι 150.000 δραχμές. Αν το ποσό της δαπάνης είναι μεγαλύτερο από 150.000 δρχ. τότε εκπίπτει το 40% αυτής χωρίς να μπορεί το εκπιπτόμενο ποσό να υπερβεί τις 250.000 δρχ. αλλά ούτε να είναι μικρότερο των 150.000 δρχ.

Επίσης, με τις διατάξεις του ίδιου άρθρου (άρθρο 1) του νομοσχεδίου:

  • Προβλέπεται ο περιορισμός της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας μέχρι επιφάνειας 120 τ. μ., δηλαδή μέχρι την επιφάνεια πρώτης κατοικίας που απαλλάσσεται και από το τεκμήριο δαπανών. Αν η επιφάνεια της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα 120 τ. μ. το ποσό της δαπάνης που εκπίπτει περιορίζεται στο μέρος που αυτό αναλογεί επιμεριστικά στη μέχρι των 120 τ. μ. επιφάνεια της κατοικίας. Η διάταξη αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ αλλά αφορά τους τόκους στεγαστικών δανείων που οι συμβάσεις αυτών συνάπτονται από την 1η Γενάρη 2000 και μετά.
  • Καταργείται η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων για χρέη προς το δημόσιο από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ