ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο ρυθμό του Καρνάβαλου

Δεκάδες γιορταστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου εκτός από διασκέδαση θα αναβιώσουν πολλά παραδοσιακά έθιμα

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες της Αποκριάς και οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα κορυφώνονται. Κέφι, ξεφάντωμα, χορό και διασκέδαση υπόσχονται δεκάδες πόλεις της χώρας που η καθεμιά γιορτάζει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, με τα δικά της έθιμα και το δικό της ρυθμό. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται πως απόκριες δεν είναι μόνο... η Πάτρα, η πόλη φυσικά με τη μεγαλύτερη αποκριάτικη ιστορία, που την Κυριακή θα τραβήξει τα βλέμματα όλων με τη μεγάλη της παρέλαση.

Στην Αττική

Στην Πετρούπολη,ο δήμος διοργανώνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων, σε μια προσπάθεια προβολής και συνέχισης των πλούσιων παραδόσεων της πόλης. Αύριο από τις 4 μ.μ. μικροί και μεγάλοι θα ξεφαντώσουν με παιχνίδι, χορό και μουσική, ενώ την Κυριακή θα γίνει η μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών, που θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. από την κεντρική λεωφόρο και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία. Το γλέντι θα συνεχιστεί με νησιώτικα, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.

Πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα στο Δήμο της Αθήνας.Το Σάββατο στο Ζάππειο από τις 11 π.μ. αρχίζουν οι εκδηλώσεις, με θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακή μουσική, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά. Την ίδια μέρα εκδηλώσεις θα γίνονται και στο Σύνταγμα, όπου από τις 6.30 μ.μ. οι πολίτες θα απολαύσουν μουσική και τραγούδια από όλο τον κόσμο και θα αφεθούν σε λατινοαμερικάνικους ρυθμούς. Ανάλογες εκδηλώσεις, στο Ζάππειο και στο Σύνταγμα, θα γίνουν και την Κυριακή, ενώ το γλέντι θα κλείσει στο Θησείο με ένα παραδοσιακό αποκριάτικο πρόγραμμα.

Τα κούλουμα θα γιορτάσουν, εξάλλου, πολλοί δήμοι της πρωτεύουσας συνεχίζοντας έτσι μια προσπάθεια χρόνων. Ο Δήμος Νίκαιας θα γιορτάσει την Καθαρή Δευτέρα στο λόφο της Δεξαμενής, ο Δήμος Ζωγράφου διοργανώνει εκδρομή για τους δημότες της στη Ραφήνα, η Αγία Παρασκευή θα γιορτάσει με φασολάδα, λαγάνες και κρασί στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, ενώ στο Αιγάλεω τα κούλουμα θα γιορταστούν στο Αλσος (Ιερά οδός).

Στην επαρχία

Το δικό της "παρών" στο αποκριάτικο γλέντι δίνει και η επαρχία. Στο Ρέθυμνο οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή με την παρέλαση αρμάτων και ομάδων, στην οποία θα συμμετέχουν και καρναβαλιστές από το Μοσχάτο.

Αξιόλογες είναι και οι αποκριάτικες λαογραφικές εκδηλώσεις στις Σάπες,του Νομού Ροδόπης. Την Κυριακή στις 2 μ.μ. θα γίνουν γαϊδουροδρομίες, ενώ στις 3.30 θα γίνει η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων καρναβαλιστών.

Αποκριάτικο ξεφάντωμα διοργανώνεται και στην Αμφισσα.Στα πλαίσια αυτά το Σάββατο στην πόλη θα ζωντανέψει ο θρύλος του "Στοιχειού της Χάρμαινας", το στοιχειό που, σύμφωνα με τις παραδόσεις, αγαπούσε και προστάτευε τους ταμπάκηδες. Οι κάτοικοι της πόλης θα μαζευτούν στις 7 μ.μ. στο Μεγάλο Καφενείο, όπου θα γίνουν συζητήσεις για τους θρύλους της περιοχής. Την Κυριακή από τις 11 π.μ. στην πλατεία Ησαϊα θα υπάρχει ψυχαγωγικό πρόγραμμα με μουσική και χορό, στις 3 μ.μ. θα γίνει η μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με το κάψιμο του Καρνάβαλου.

"Το Ξανθιώτικο καρναβάλι είναι κάτι παραπάνω από μια οποιαδήποτε γιορτή, είναι η αναζήτηση του παρελθόντος", υποστηρίζουν οι κάτοικοι της πόλης. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν χορούς, παιχνίδια και αναπαραστάσεις εθίμων.

Το έθιμο των Κουδουναραίων θα αναβιώσει στο Δίστομο Λιβαδειάς την Καθαρά Δευτέρα, στη γιορτή που διοργανώνει ο Δήμος Διστόμου. Τη γιορτή θα στολίσουν η παρέλαση των αρμάτων, τα χιουμοριστικά σκίτσα και δρώμενα, η μουσική, ο χορός, η καυτή φασολάδα και το διστομίτικο κρασί, που θα μοιράσει ο δήμος στους κατοίκους.

Επικίνδυνα τα εργοτάξια της Εθνικής οδού

Προσοχή στους εκδρομείς του τριημέρου συνιστά το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα συνήθη μέτρα με μονοδρομήσεις κλπ. λαμβάνει η Τροχαία

Κίνδυνος - θάνατος για τους οδηγούς αποτελούν τα 160 χιλιόμετρα από τα 508 συνολικά της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στα οποία εκτελούνται εργασίες διαπλάτυνσης!

Τους κινδύνους αυτούς ομολογεί ουσιαστικά το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο, με χτεσινή ανακοίνωσή του, προειδοποιεί τους οδηγούς που θα κινηθούν στα παραπάνω τμήματα κατά την έξοδο του τριημέρου, να δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή, να μην παραβιάζουν το όριο ταχύτητας, να συμμορφώνονται με την υπάρχουσα σήμανση και με τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Οι περιοχές που εκτελούνται έργα και επισημαίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι χρειάζεται οι οδηγοί να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή είναι οι εξής:

  • Από Λίμνη Υλίκη μέχρι την είσοδο του Αγίου Κωνσταντίνου,σε συνολικό μήκος 70 χιλιομέτρων (από το 90ό μέχρι το 160ο χλμ.).
  • Από Ράχες Πελασγίας ως τον ανισόπεδο κόμβο Αγίων Θεοδώρων,σε συνολικό μήκος 21 χιλιομέτρων (από το 240ό μέχρι το 261ο χλμ.).
  • Από το Αερινό ως την είσοδο της Λάρισας,σε συνολικό μήκος 43 χιλιομέτρων (από το 303ο μέχρι το 346ο χλμ.).
  • Από τα Διόδια Λεπτοκαρυάς ως την είσοδο της Κατερίνης,σε συνολικό μήκος 24 χιλιομέτρων (από το 416ο μέχρι το 440ό χλμ.).

Να σημειώσουμε ότι σε πολλά από τα εργοτάξια αυτά της Εθνικής οδού τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μη σημειωθούν δυστυχήματα, εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή, παρότι πριν λίγους μήνες (στις 29 Οκτώβρη 1996), ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε διαπιστώσει τις ελλείψεις και είχε μάλιστα εκδώσει σχετική εγκύκλιο, με την οποία επέβαλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, τη δαπάνη των οποίων να καταλογίζουν στους εργολάβους.

Οι πιο διαδεδομένες παραλείψεις που παρατηρούνται στα τμήματα αυτά είναι ο ανεπαρκής φωτισμός, η μη τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών ή προειδοποιητικών σημάτων, τα θανάσιμα εμπόδια από πέτρες και μπάζα που πέφτουν στο οδόστρωμα λόγω των έργων κ.ά.

Ενα ακόμη σημαντικό πρόβλημα για τους οδηγούς, το οποίο δεν επισημαίνει φυσικά με τη χτεσινή του ανακοίνωση το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι τα επικίνδυνα σαμαράκια, οι ανάποδες κλίσεις και άλλες κακοτεχνίες, που παρατηρούνται στο οδόστρωμα ακόμη και δρόμων όπως αυτοί της Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, (στο τμήμα της Υλίκης), τα οποία δεν πέρασε πολύς καιρός που παραδόθηκαν από τους εργολάβους και για τα οποία βέβαια ακέραια φέρει την ευθύνη το ίδιο το υπουγρείο, που παρέλαβε τα έργα αυτά χωρίς να εκπληρώνουν τις αναγκαίες ποιοτικές προδιαγραφές...

Μέτρα της Τροχαίας

Τα συνήθη μέτρα για τη διευκόλυνση των οδηγών των επιβατικών αυτοκινήτων που θα ταξιδέψουν για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας λαμβάνει και φέτος η Τροχαία Αττικής. Κατά μήκος του εθνικού δικτύου θα δοθούν λωρίδες κυκλοφορίας στο αντίθετο ρεύμα (Δαφνί - Ελευσίνα) θα γίνουν μονοδρομήσεις (ανισόπεδος κόμβος Σταυρού) και παρεμβάσεις σε σημεία που εκτελούνται δημόσια έργα. Η τροχαία Αττικής παρακαλεί τους οδηγούς να τηρούν με σχολαστικότητα τους κανόνες κυκλοφορίας, να είναι προσεκτικοί, ήρεμοι, ψύχραιμοι, να μην κάνουν χρήση αλκοόλ και να λαμβάνουν τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας τους (ζώνες ασφαλείας, κράνη κλπ.) και να τοποθετούν τα ανήλικα παιδιά στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου τους.

Με την συνεχόμενη μαύρη γραμμή, τα επικίνδυνα τμήματα της Εθνικής

Με τη συνεχόμενη μαύρη γραμμή, τα επικίνδυνα τμήματα της Εθνικής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ