Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο ρυθμό του Καρνάβαλου

Δεκάδες γιορταστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου εκτός από διασκέδαση θα αναβιώσουν πολλά παραδοσιακά έθιμα

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες της Αποκριάς και οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα κορυφώνονται. Κέφι, ξεφάντωμα, χορό και διασκέδαση υπόσχονται δεκάδες πόλεις της χώρας που η καθεμιά γιορτάζει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, με τα δικά της έθιμα και το δικό της ρυθμό. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται πως απόκριες δεν είναι μόνο... η Πάτρα, η πόλη φυσικά με τη μεγαλύτερη αποκριάτικη ιστορία, που την Κυριακή θα τραβήξει τα βλέμματα όλων με τη μεγάλη της παρέλαση.

Στην Αττική

Στην Πετρούπολη,ο δήμος διοργανώνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων, σε μια προσπάθεια προβολής και συνέχισης των πλούσιων παραδόσεων της πόλης. Αύριο από τις 4 μ.μ. μικροί και μεγάλοι θα ξεφαντώσουν με παιχνίδι, χορό και μουσική, ενώ την Κυριακή θα γίνει η μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών, που θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. από την κεντρική λεωφόρο και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία. Το γλέντι θα συνεχιστεί με νησιώτικα, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.

Πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα στο Δήμο της Αθήνας.Το Σάββατο στο Ζάππειο από τις 11 π.μ. αρχίζουν οι εκδηλώσεις, με θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακή μουσική, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά. Την ίδια μέρα εκδηλώσεις θα γίνονται και στο Σύνταγμα, όπου από τις 6.30 μ.μ. οι πολίτες θα απολαύσουν μουσική και τραγούδια από όλο τον κόσμο και θα αφεθούν σε λατινοαμερικάνικους ρυθμούς. Ανάλογες εκδηλώσεις, στο Ζάππειο και στο Σύνταγμα, θα γίνουν και την Κυριακή, ενώ το γλέντι θα κλείσει στο Θησείο με ένα παραδοσιακό αποκριάτικο πρόγραμμα.

Τα κούλουμα θα γιορτάσουν, εξάλλου, πολλοί δήμοι της πρωτεύουσας συνεχίζοντας έτσι μια προσπάθεια χρόνων. Ο Δήμος Νίκαιας θα γιορτάσει την Καθαρή Δευτέρα στο λόφο της Δεξαμενής, ο Δήμος Ζωγράφου διοργανώνει εκδρομή για τους δημότες της στη Ραφήνα, η Αγία Παρασκευή θα γιορτάσει με φασολάδα, λαγάνες και κρασί στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, ενώ στο Αιγάλεω τα κούλουμα θα γιορταστούν στο Αλσος (Ιερά οδός).

Στην επαρχία

Το δικό της "παρών" στο αποκριάτικο γλέντι δίνει και η επαρχία. Στο Ρέθυμνο οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή με την παρέλαση αρμάτων και ομάδων, στην οποία θα συμμετέχουν και καρναβαλιστές από το Μοσχάτο.

Αξιόλογες είναι και οι αποκριάτικες λαογραφικές εκδηλώσεις στις Σάπες,του Νομού Ροδόπης. Την Κυριακή στις 2 μ.μ. θα γίνουν γαϊδουροδρομίες, ενώ στις 3.30 θα γίνει η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων καρναβαλιστών.

Αποκριάτικο ξεφάντωμα διοργανώνεται και στην Αμφισσα.Στα πλαίσια αυτά το Σάββατο στην πόλη θα ζωντανέψει ο θρύλος του "Στοιχειού της Χάρμαινας", το στοιχειό που, σύμφωνα με τις παραδόσεις, αγαπούσε και προστάτευε τους ταμπάκηδες. Οι κάτοικοι της πόλης θα μαζευτούν στις 7 μ.μ. στο Μεγάλο Καφενείο, όπου θα γίνουν συζητήσεις για τους θρύλους της περιοχής. Την Κυριακή από τις 11 π.μ. στην πλατεία Ησαϊα θα υπάρχει ψυχαγωγικό πρόγραμμα με μουσική και χορό, στις 3 μ.μ. θα γίνει η μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με το κάψιμο του Καρνάβαλου.

"Το Ξανθιώτικο καρναβάλι είναι κάτι παραπάνω από μια οποιαδήποτε γιορτή, είναι η αναζήτηση του παρελθόντος", υποστηρίζουν οι κάτοικοι της πόλης. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν χορούς, παιχνίδια και αναπαραστάσεις εθίμων.

Το έθιμο των Κουδουναραίων θα αναβιώσει στο Δίστομο Λιβαδειάς την Καθαρά Δευτέρα, στη γιορτή που διοργανώνει ο Δήμος Διστόμου. Τη γιορτή θα στολίσουν η παρέλαση των αρμάτων, τα χιουμοριστικά σκίτσα και δρώμενα, η μουσική, ο χορός, η καυτή φασολάδα και το διστομίτικο κρασί, που θα μοιράσει ο δήμος στους κατοίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ