Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Εξορμήσεις ενημέρωσης και συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Την ανάκληση των τριών ασφαλιστικών νόμων που οδηγούν στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και πλήττουν κύρια τις εργαζόμενες, απαιτούν οι γυναίκες της Θεσσαλονίκης, που χτες πραγματοποίησαν εξορμήσεις στο κέντρο της πόλης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσαν οι 10 σύλλογοι - μέλη της ΟΓΕ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Από τις 4.30 το απόγευμα δεκάδες γυναίκες στήθηκαν έξω από μεγάλα εμπορικά καταστήματα του κέντρου και μοίραζαν έντυπο υλικό καλώντας τις γυναίκες να αντισταθούν στην πολιτική της ανεργίας και της υποαπασχόλησης και να αγωνιστούν για ίσες ευκαιρίες στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση, που κινδυνεύει να χάσει το δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της και σταδιακά οδηγείται στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Στις 5.30 μ.μ. συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Εκεί έστησαν ένα μεγάλο γαϊτανάκι που πάνω του αναγράφονταν τα αιτήματά τους. Ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες με ενδυμασίες που συμβόλιζαν τρεις θεούς της αρχαίας Ελλάδας: την Αθηνά, θεά της μόρφωσης, απαιτούσε δημόσια δωρεάν παιδεία, τον Ηφαιστο, θεό της εργασίας, διαδήλωνε ενάντια στην ανεργία και τον Ερμή, θεό του εμπορίου, απαιτούσε ανθρώπινο ωράριο για τους εμποροϋπάλληλους.

Μέσα από τη χτεσινή κινητοποίηση οι γυναίκες εναντιώθηκαν στον κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών και απαίτησαν να αναμορφωθεί η Κοινωνική Ασφάλιση και να αναγνωριστεί ο κοινωνικός της ρόλος, να διατηρηθούν οι θετικές διατάξεις υπέρ της γυναίκας, να θεσπιστούν και νέες, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει πραγματικά ίσες ευκαιρίες στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Σήμερα το απόγευμα ο Πανδημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών θα παρουσιάσει ένα θέατρο δρόμου που θα ξεκινήσει από την Καμάρα και μετά από δύο στάσεις θα καταλήξει στην οδό Αριστοτέλους.

Το ΕΚΑ

Την παρουσίαση ειδικής έκδοσης για τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έκανε χτες το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ένα από τα θέματα της οποίας ήταν η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Οπως τονίστηκε, οι γυναίκες πέφτουν συχνότερα θύματα παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους, αυτό φαίνεται κι από το ότι από τους 1.360 εργαζόμενους που προσέφυγαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο στη Νομική Υπηρεσία του ΕΚΑ, για να ενημερωθούν ή να καταγγείλουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, το 58,5% ήταν γυναίκες.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του ΕΚΑ για την 8η Μάρτη θα πραγματοποιηθούν σήμερα εξορμήσεις στα πολυκαταστήματα "Μινιόν", "Λαμπρόπουλος" και "Ακρον - Ιλιον - Κρυστάλ", ενώ αύριο Σάββατο στο Δυτικό και Ανατολικό Αεροδρόμιο και στον εμπορευματικό σταθμό του αεροδρομίου. Εκδήλωση - συναυλία θα πραγματοποιήσει το ΕΚΑ και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού την ερχόμενη Τρίτη στις 2 το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ