Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι κοντά στο λαό

Ομιλία του επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπύρου Χαλβατζή, σε συγκέντρωση - συζήτηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας για τα δύο χρόνια λειτουργίας του θεσμού

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ) χρειάζεται να καταβάλει ουσιαστικές προσπάθειες για να είναι κοντύτερα στους εργαζόμενους. Τα προβλήματα του λαού και των φτωχών στρωμάτων είναι πολλά και η ΝΑ χρειάζεται να αναπτύξει πολύμορφη δραστηριότητα για την επίλυσή τους.

Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής,μιλώντας σε συγκέντρωση - συζήτηση που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, με την ευκαιρία συμπλήρωσης δύο χρόνων λειτουργίας της ΝΑ. Συγκέντρωση, όπου ο νομάρχης Δημήτρης Ευσταθιάδης αναλώθηκε σε πληροφορίες για το πού στεγάζονται οι υπηρεσίες της νομαρχίας και ποιες είναι αυτές. Και παρόλο που παραδέχτηκε ότι τα δύο πρώτα χρόνια υπήρξαν προβλήματα στη λειτουργία της ΝΑ, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αίτια, ούτε είπε τι πρόκειται να γίνει από τώρα και στο εξής. Από την πλευρά της ΝΑΣ, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε πως τα δύο πρώτα χρόνια δεν κυριάρχησε η αντίληψη ότι η ΝΑ είναι αιρετή, "ένα πολιτικό όργανο Αυτοδιοίκησης και η σχέση της με την εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι σχέση εξάρτησης και υποταγής, αλλά έχει συχνά και αντικειμενικά ανταγωνιστική σχέση. Με την έννοια ότι η κεντρική διοίκηση δεν έχει καμιά διάθεση να εκχωρήσει αρμοδιότητες και να διαθέσει τους ανάλογους πόρους, ώστε να βοηθηθεί ουσιαστικά η ΝΑ να παίξει το ρόλο της". Αναφερόμενος, μάλιστα, στην κεντρική διοίκηση, σημείωσε πως μια σειρά μέτρων που παίρνει σκοπεύουν να μετατρέψουν τη ΝΑ σε προέκτασή της.

Παράλληλα σημείωσε πως η δραστηριότητα της ΝΑ πρέπει να αναπτύσσεται στη βάση της συλλογικής διεκδίκησης για την ικανοποίηση των αιτημάτων της και πως ο θεσμός δεν πρέπει να παραμένει θεατής σε όσα πράττει η κυβέρνηση. Επισήμανε ότι η ΝΑ πρέπει να λαμβάνει πόρους από το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού, ικανούς για να καλύψουν τις ανάγκες της και να της επιτρέψουν να παράγει έργο. "Αν δε δίνονται πόροι, συνέχισε, η ΝΑ θα μετατραπεί σε μηχανισμό φορολόγησης, μηχανισμό προέκτασης του κράτους. Η θα διεκδικήσει πόρους ή θα βάλει φόρους για να βρει κονδύλια να λειτουργήσει".

Μιλώντας, εξάλλου, για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την περιφερειακή ανασυγκρότηση, υπογράμμισε ότι αυτό ακρωτηριάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ). Συμπλήρωσε πως η παρακράτηση από την κυβέρνηση του 25% των εσόδων της ΤΑ από τα έσοδα των τελών κυκλοφορίας, καθώς και η παρακράτηση 890 δισεκατομμυρίων δραχμών από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους, στην περίοδο '90-'97, είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η ΝΑΣ θεωρεί, ακόμα, ότι οι αιρετοί οφείλουν να στέκονται στο πλευρό του λαού, ειδικά τώρα που έχει πολλά προβλήματα, που απορρέουν από τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, ζητά οι αιρετοί να απαιτήσουν να εξασφαλιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες του λαού της Αλβανίας. Να αποκλειστεί κάθε επέμβαση εξωτερικών δυνάμεων. Να αποφευχθούν οι προβοκάτσιες στα σύνορά μας. Να καλέσουν το λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Να παλέψουν για να μην προχωρήσουν τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ