Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Αγώνας ψυχής και όχι της δραχμής"

Δυναμικό συλλαλητήριο χτες. Παραμένουν υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία

Μαχητική συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης και συνάδελφοί τους εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν ανυποχώρητοι τον αγώνα για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και προειδοποιούν όσους μεθοδεύουν το σπάσιμο της απεργίας, πως ο αγώνας θα συνεχιστεί και κάτω από τη δυναμική του η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει.

Αυτό το μήνυμα, άλλωστε, έστειλαν χτες για άλλη μια φορά από τη Θεσσαλονίκη. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 συμμετείχαν καθηγητές και από τις πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ Κιλκίς, Πέλλας και Πιερίας. Σταθερά συμπαραστάτες στον αγώνα των δασκάλων τους πήραν μέρος και μαθητές των Λυκείων της πόλης, αλλά και φοιτητές. Ολοι μαζί, ενωμένοι, κάτω από τα κοινά αιτήματα για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, κατάργηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση και αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

"Ολες οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τον εκφυλισμό και τη λήξη της απεργίας έπεσαν κυριολεκτικά στο κενό. Καθημερινά το 50% των συναδέλφων απεργεί και αυτό σημαίνει ότι στην ψυχή της απεργίας είναι περισσότεροι από το 80%, γιατί κάποιοι άλλοτε μπαίνουν και άλλοτε όχι", δήλωσε ο Κ. Μαλαμίδης από το Κιλκίς, διαψεύδοντας, με τα στοιχεία που παρουσίασε, τους ισχυρισμούς του υπουργού Παιδείας. Ενώ, μιλώντας για την προοπτική του αγώνα τους, σημείωσε: "Πάμε για όγδοη βδομάδα, όμως, πιστεύω ότι η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει το δίκιο των αιτημάτων και να δρομολογήσει ουσιαστικές λύσεις, έστω και σε ένα επίπεδο μεσοπρόθεσμο και βέβαια σε όλο το φάσμα των αιτημάτων. Να είναι σίγουρη η κυβέρνηση και όποιος άλλος "αγωνιά", ότι και την άλλη βδομάδα θα 'μαστε πάλι στους δρόμους. Οταν ένας μονόμισθος καθηγητής έχει χάσει 400.000 θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο αγώνας μας δεν είναι της δραχμής, είναι αγώνας ψυχής".

Η πορεία

Η πορεία ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι και είχε χαρακτήρα πλατιάς ενημέρωσης, αφού σε όλη τη διάρκεια μοίραζαν έντυπο υλικό στους πολίτες. Οι διαδηλωτές απεργοί καθηγητές πορεύτηκαν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, φωνάζοντας συνθήματα όπως "οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία", "δώστε λεφτά για την παιδεία να πάτε να τα πάρετε απ' την ολιγαρχία". Η χτεσινή πορεία των καθηγητών δεν κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αφού δεν υπήρχε τίποτε καινούριο να συζητηθεί εκεί. Τα αιτήματά τους είναι γνωστά και περιμένουν τη λύση τους.

Στο μεταξύ σε σταθερά υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε και χτες το ποσοστό συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ