Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
"Πλασιέ" εργοστασίων καύσης στέλεχος της ΕΕ

Σε ρόλο πλασιέ ξένων εταιριών, που θέλουν να εξασφαλίσουν την εργολαβία για την κατασκευή στην ελληνική επαρχία μονάδων πυρόλυσης των στερεών αποβλήτων, επιδίδεται, απροκάλυπτα πλέον, ο διευθυντής του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ονόματι Βερστρίγκε.Υπό την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, βρήκε πρόσφορο το έδαφος και ξεκίνησε τις "εξορμήσεις" του στην ελληνική επικράτεια, προκειμένου να "πείσει" φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στην κατασκευή μονάδων πυρόλυσης από συγκεκριμένες εταιρίες, παρουσιάζοντας αυτή τη μέθοδο ως την πλέον "αποτελεσματική" λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη εξασφαλιστεί κονδύλι, ύψους 9 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την κατασκευή μονάδας πυρόλυσης στη Σαντορίνη, ενώ στα πλάνα του διευθυντή του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ βρίσκονται η Μύκονος, η Αίγινα και ο Πύργος! Μάλιστα, σήμερα στις 10 το πρωί, θα παρουσιαστεί στο Δημαρχείο της Μυκόνου μελέτη γαλλικής εταιρίας - υπό το βλέμμα του Βερστρίγκε - στην οποία προβλέπεται ακόμα και ο χώρος, όπου θα κατασκευαστεί μονάδα πυρόλυσης στο νησί! Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες προσπάθειες για τη σύνταξη μελετών και την κατασκευή μονάδων πυρόλυσης, γίνονται στην Αίγινα και τον Πύργο, με τη διαμεσολάβηση πάντα του ίδιου διευθυντή.

Υπενθυμίζεται ότι η μέθοδος της πυρόλυσης είχε τεθεί τον περασμένο Μάη σε Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, με θέμα τη "Διαχείριση των Απορριμμάτων", και πάλι από τον Βερστρίγκε, ως η "πλέον αποτελεσματική λύση μαζί με τη συμβατική καύση για τη διάθεση των απορριμμάτων στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα". Στο εν λόγω συνέδριο, ο ίδιος είχε τονίσει ότι "δεν υπάρχει λόγος οι σύγχρονες μέθοδοι (καύση - πυρόλυση) να μην εφαρμοστούν στην Ελλάδα". Μάλιστα, είχε καλέσει τους εκπροσώπους της ΤΑ να απευθύνονται απευθείας σ' αυτόν, προκειμένου να βρουν "τις σωστές λύσεις"!

Ωστόσο, σύμφωνα με το επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, το οποίο έχει αποδεχτεί πλήρως η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η μέθοδος της πυρόλυσης "απέτυχε στο να δώσει οποιαδήποτε λύση στη διάθεση των απορριμμάτων". Στο πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "οι λόγοι της μέχρι σήμερα αποτυχίας της πυρόλυσης, ως μεθόδου επεξεργασίας των δημοτικών απορριμμάτων, ανάγονται, από τη μια μεριά, στην ίδια τη συνθετότητα του συστήματος και την ευαισθησία των διαδικασιών και, από την άλλη, στην αυτονόητη δυσκολία να διατηρηθεί μία σταθερή ποιοτικά τροφοδοσία του συστήματος από τα δημοτικά απορρίμματα, που τόσο πολύ μεταβάλλονται, τόσο εποχιακά, όσο και διαχρονικά".

Σημειώνεται ότι η μέθοδος της πυρόλυσης εμφανίστηκε σε εργαστηριακό και πιλοτικό επίπεδο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 και από τότε μέχρι σήμερα, παρά την εντατική έρευνα, η μέθοδος δεν έχει δώσει ακόμη κανένα αποτέλεσμα. Η μόνη εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας λειτουργεί από το 1983 στην Ιαπωνία, ενώ στις ΗΠΑ εφαρμόστηκε, αλλά απέτυχε, με αποτέλεσμα μία μονάδα που κατασκευάστηκε να κλείσει ύστερα από δύο χρόνια, ενώ στην Ευρώπη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία καμιά τέτοια μονάδα...

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ