ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ - Τ. ΖΙΒΚΟΦ
Μια εγκάρδια, συντροφική πολιτική συζήτηση

Σε κλίμα αμοιβαίας εγκαρδιότητας και συντροφικότητας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η συνάντηση του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Χ. Φλωράκη με τον Τοντόρ Ζίβκοφ στη Σόφια, στο σπίτι όπου ο τελευταίος ζει υπό περιορισμό.

Ο Βούλγαρος κομμουνιστής ηγέτης υποδέχτηκε με διάχυτη συγκίνηση τον Χ. Φλωράκη και ανάλογα ήταν τα αισθήματα του επίτιμου Προέδρου του Κόμματος. Οι δύο κομμουνιστές ηγέτες είχαν πολλά να πουν και να θυμηθούν, να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των λαϊκών, εργατικών, κομμουνιστικών κινημάτων. Ετσι όσο και αν η συνάντηση ήταν φορτισμένη συγκινησιακά, με δεδομένο το γεγονός ότι ο Τ. Ζίβκοφ πληρώνει ακόμα και σήμερα για τις ιδέες του, επρόκειτο για μία συνάντηση βαθιά πολιτική. Δε θα μπορούσε άλλωστε να ήταν διαφορετική.

Ο Χ. Φλωράκης ενημέρωσε εκτενώς τον συνομιλητή του για την κατάσταση στην Ελλάδα, για τις δυσκολίες και τα προβλήματα του ελληνικού λαού, για τις επιπτώσεις της εξάρτησης της χώρας από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για τους αγώνες των εργαζομένων, των εργατών, των αγροτών, των εκπαιδευτικών κλπ.

Επίσης αναφέρθηκε στην πολιτική του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια, στο μοίρασμα της περιοχής σε σφαίρες επιρροής, στην ανακατανομή των αγορών και στους κινδύνους που υπάρχουν για τους λαούς της Χερσονήσου.

Από τη μεριά του ο Βούλγαρος κομμουνιστής ηγέτης εξέφρασε ζωηρό ενδιαφέρον να πληροφορηθεί για την κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα. "Παρακολουθώ, είπε, όσο μπορώ τις εξελίξεις, αλλά οι δυνατότητές μου είναι περιορισμένες. Διαβάζω για τις σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας". Επίσης αναφέρθηκε και στις εσωτερικές εξελίξεις της Ελλάδας και ειδικότερα στο γεγονός ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις. Σχολιάζοντας την κατάσταση στα Βαλκάνια και ειδικότερα τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, σημείωσε:

"Γίνεται αγώνας για τα Βαλκάνια, γιατί είναι στρατηγικής σημασίας περιοχή. Ενώνουν τρεις ηπείρους". Για δε τη χώρα του τόνισε: "Ηδη αρχίζουν να μας τρώνε". Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη του για την τροπή που πήραν τα πράγματα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και στα όσα είχε προσφέρει το σύστημα στο βουλγαρικό λαό, υπογραμμίζοντας με έμφαση: "Εδώ νίκησε η πολιτική των ΗΠΑ. Γνωρίζετε ότι το κόμμα μας ήταν πολύ παλιό. Σαν κόμμα κάναμε και λάθη, αλλά φτιάχναμε κιόλας. Τα γκρέμισαν όλα. Τώρα πληρώνει ο κοσμάκης. Το 1,5% είναι οι πλούσιοι. Το 60% του βουλγαρικού λαού ζει πολύ κάτω από το επίπεδο φτώχειας. Είχαμε τον καλύτερο αγροτικό τομέα στην Ευρώπη. Τώρα δεν έμεινε τίποτα. Με συμβουλεύουν, όταν μπορέσω, να μην πάω και δω τι έγινε γιατί θα πάθω έμφραγμα. Απαγόρευσαν κάθε έλεγχο. Φεύγουν δολάρια στο εξωτερικό. Μιλάνε συνεχώς για ελεύθερη αγορά. Λες και δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα".

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Να ενισχυθεί η κοινή αντιιμπεριαλιστική δράση

Συνάντηση με τους Βούλγαρους Αντιφασίστες

Σημαντικές συναντήσεις με την ηγεσία της Αντιφασιστικής Ενωσης Βουλγαρίας και με Βούλγαρους αντιφασίστες - μέλη της Ενωσης, είχε χτες το πρωί ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης,που βρίσκεται ήδη στη Σόφια επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα ο Χ. Φλωράκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ενωσης Βέλικο Βαλκάνοφ,τον ακαδημαϊκό Τοντόροφ,με στελέχη της αντιφασιστικής νεολαίας και άλλους αγωνιστές, ενώ μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση μελών της οργάνωσης στη Σόφια, στο αμφιθέατρο των γραφείων του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κατά τη συνάντηση με τα μέλη της ηγεσίας της αντιφασιστικής ένωσης, ο Χ. Φλωράκης ενημέρωσε εκτενώς για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις θέσεις του Κόμματος τόσο για τη χώρα όσο και για τις διεθνείς εξελίξεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιμπεριαλιστική διείσδυση στη Βαλκανική, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών και της κοινής αντιιμπεριαλιστικής δράσης των κομμουνιστικών, αριστερών, προοδευτικών, αντιφασιστικών - αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων της περιοχής.

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ έθεσε επίσης το θέμα της κράτησης του Τοντόρ Ζίβκοφ και υπογράμμισε ότι οι Ελληνες κομμουνιστές, όντας ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα αντιδημοκρατικά μέτρα, θεωρούν απαράδεκτο γεγονός ότι ο Βούλγαρος κομμουνιστής ηγέτης που πρόσφερε τόσα στην πατρίδα του, βρίσκεται υπό περιορισμό.

Από μέρους της Αντιφασιστικής Ενωσης ο πρόεδρός της Β. Βαλκάφ, ενημέρωσε εκτενώς για την κατάσταση στη Βουλγαρία, σημείωσε τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει ο λαός και έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις κατακτήσεις που είχαν επιτευχθεί επί σοσιαλισμού οι οποίες σαρώνονται τώρα από τον καπιταλισμό. "Μέχρι και προσπάθειες αποκατάστασης των φασιστών γίνονται", είπε.

Ο Βούλγαρος αντιφασίστας ηγέτης μίλησε για την οργάνωση στην οποία ηγείται, σημειώνοντας ότι έχει ισχυρή επίδραση στο λαό και σιγάσιγά γίνεται ένας σοβαρός παράγοντας στην κοινωνική ζωή της χώρας. Ακόμα αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ενωσης να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο των κομμουνιστών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Γ. Δημητρόφ και για το ίδρυμα που φέρει το όνομά του, το οποίο σύστησε η Αντιφασιστική Ενωση. Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων των λαϊκών κινημάτων στα Βαλκάνια. Σ' αυτήν την κατεύθυνση τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις προοδευτικές αντιφασιστικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις Ελλάδας - Βουλγαρίας. Παρόμοια σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των νεολαιίστικων οργανώσεων, ζήτησε και η εκπρόσωπος της αντιφασιστικής νεολαίας.

Συγκέντρωση με τους αντιφασίστες

Μετά τη συγκέντρωση με την ηγεσία της Ενωσης, ο Χ. Φλωράκης μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση των αντιφασιστών της Σόφιας όπου του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ προλόγισε στους συγκεντρωμένους ο Ακαδημαϊκός Τοντόροφ, με θερμά λόγια. Παίρνοντας το λόγο ο Χ. Φλωράκης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι του δινόταν η ευκαιρία να μιλήσει σε Βούλγαρους αγωνιστές, αφού πολλοί από τους συγκεντρωμένους ήταν από τη γενιά της Αντίστασης κατά του φασισμού στα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Χ. Φλωράκης στην ομιλία του έκανε εκτενή ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινής αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών ιδιαίτερα των Βαλκανίων.

Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος απάντησε σε ερωτήσεις των συγκεντρωμένων οι οποίοι εκδήλωναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το ΚΚΕ και τις θέσεις του.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΟΛΜΠΡΑΪΤ
Στο επίκεντρο ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Υποδεχόμενη χτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Ελληνα ομόλογό τηςΘεόδωρο Πάγκαλο,η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Ολμπράιτ,δήλωσε μεταξύ άλλων: "Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σε θέματα όπως η Βοσνία και τα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ, είμαστε έτοιμες να βοηθήσουμε, εάν μπορούμε, στην επίλυση των μακροχρόνιων διαφορών μεταξύ των συμμάχων μας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο Αιγαίο και αλλού. Θα συζητήσουμε επίσης τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να προωθηθεί μια λύση μεταξύ των μερών στην Κύπρο και θα κάνουμε μια ανασκόπηση της κατάστασης στην Αλβανία. Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι ισχυρές και γίνονται όλο ισχυρότερες".

Η Μ. Ολμπράιτ σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει "μεγάλο ενδιαφέρον για το Κυπριακό" και χαρακτήρισε το 1997 "χρονιά ευκαιρίας για την επίλυσή του, λόγω της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Γι' αυτό έχουμε ενεργοποιηθεί στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, γιατί αποτελεί υψηλή προτεραιότητα".

Για το Αιγαίο είπε ότι "είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν αυτά τα θέματα. Ανησυχούμε για την αυξημένη ένταση στο Αιγαίο. Πρόκειται για δυο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, η περιοχή είναι στρατηγικά σημαντική και νομίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να λυθούν τα θέματα είναι μέσω διαλόγου μεταξύ των δυο κρατών".

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Θα συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας για να έχουμε μια ειρηνική κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα".

Κατά την έξοδό του από τη συνάντηση ο Θ. Πάγκαλος προέβη και σε άλλες δηλώσεις. "Ηταν πολύ χρήσιμη η συνάντηση. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι σταθερές και συνεχείς. Κάλεσα την κ. Ολμπράιτ στην Ελλάδα, μόλις ξεπεράσει τα πρώτα στάδια της εγκατάστασής της και μου υποσχέθηκε ότι θα έρθει. Βεβαίως εν τω μεταξύ θα μείνουμε σε συνεχή επαφή για τα προβλήματα που εξετάζουμε από κοινού... Είναι γνωστή η τοποθέτηση των ΗΠΑ ότι χρειάζεται ένας διάλογος. Μας προσδιόρισαν βέβαια ότι δεν εννοούν με τη λέξη αυτή διαπραγματεύσεις κατ' ανάγκη, όπως επιδιώκει η Τουρκία. Εμείς δεν έχουμε ποτέ αρνηθεί τη δυνατότητα να υπάρξουν πολιτικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έστω και για να ξαναβλέπουμε τον κατάλογο των διαφορών μας και να κοιτάμε μήπως μπορούμε να τον αναθεωρήσουμε... Για το Κυπριακό, οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να εξετάσουν όλες τις δυνατότητες για να υπάρξει κάποια αρχή επίλυσης".

ΚΚΕ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Εντονη ανησυχία για την αστάθεια στην περιοχή

Την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων των δύο κομμάτων - του ΚΚΕ και του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος - εξέφρασαν ο Χ. Φλωράκης και ο Α. Λίλοφ κατά τη συνάντηση που είχαν χτες στα γραφεία του ΒΣΚ το βράδυ της Τετάρτης. Στη διάρκεια των συνομιλιών υπήρξε αλληλοενημέρωση για την πορεία του κάθε κόμματος, την κατάσταση στις δύο χώρες και ευρύτερα στα Βαλκάνια. Εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή και υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης κοινών δράσεων για κοινούς στόχους.

Ο Χ. Φλωράκης ενημέρωσε εκτενώς τον πρόεδρο του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την πορεία του ΚΚΕ και τους αγώνες του, για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ελλάδα και για τις θέσεις των Ελλήνων κομμουνιστών, τόσο για τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας μας, όσο και για τις εξελίξεις και προοπτικές που διαγράφονται στη βαλκανική χερσόνησο.

Ο Α. Λίλοφ από τη μεριά του αναφέρθηκε στην πορεία του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Χ. Φλωράκης και ρώτησε τον Βούλγαρο σοσιαλιστή για τα συμπεράσματα που βγάζει το κόμμα του, τις αλλαγές που έγιναν σ' αυτό και τις αλλαγές που εκτιμά το ΒΣΚ ότι πρέπει να γίνουν στο θέμα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, παίρνοντας υπόψη την πείρα του παρελθόντος.

Ο Α. Λίλοφ αναφέρθηκε σε ορισμένους προβληματισμούς που υπάρχουν στο ΒΣΚ για το χαρακτήρα του και την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα. Δήλωσε δε ότι σε κάθε περίπτωση το κόμμα του δε θα παραιτηθεί από το στόχο του σοσιαλισμού. Στη συνέχεια μίλησε για τις επικείμενες εκλογές στη Βουλγαρία, για την προσπάθεια του ΒΣΚ να δώσει απάντηση στα προβλήματα του λαού. "Ευελπιστούμε, σημείωσε, σ' ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα". Τέλος, υπογράμμισε την ανησυχία των Βουλγάρων σοσιαλιστών για τις βαλκανικές εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ