Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΟΛΜΠΡΑΪΤ
Στο επίκεντρο ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Υποδεχόμενη χτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Ελληνα ομόλογό τηςΘεόδωρο Πάγκαλο,η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Ολμπράιτ,δήλωσε μεταξύ άλλων: "Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σε θέματα όπως η Βοσνία και τα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ, είμαστε έτοιμες να βοηθήσουμε, εάν μπορούμε, στην επίλυση των μακροχρόνιων διαφορών μεταξύ των συμμάχων μας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο Αιγαίο και αλλού. Θα συζητήσουμε επίσης τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να προωθηθεί μια λύση μεταξύ των μερών στην Κύπρο και θα κάνουμε μια ανασκόπηση της κατάστασης στην Αλβανία. Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι ισχυρές και γίνονται όλο ισχυρότερες".

Η Μ. Ολμπράιτ σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει "μεγάλο ενδιαφέρον για το Κυπριακό" και χαρακτήρισε το 1997 "χρονιά ευκαιρίας για την επίλυσή του, λόγω της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Γι' αυτό έχουμε ενεργοποιηθεί στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, γιατί αποτελεί υψηλή προτεραιότητα".

Για το Αιγαίο είπε ότι "είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν αυτά τα θέματα. Ανησυχούμε για την αυξημένη ένταση στο Αιγαίο. Πρόκειται για δυο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, η περιοχή είναι στρατηγικά σημαντική και νομίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να λυθούν τα θέματα είναι μέσω διαλόγου μεταξύ των δυο κρατών".

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Θα συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας για να έχουμε μια ειρηνική κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα".

Κατά την έξοδό του από τη συνάντηση ο Θ. Πάγκαλος προέβη και σε άλλες δηλώσεις. "Ηταν πολύ χρήσιμη η συνάντηση. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι σταθερές και συνεχείς. Κάλεσα την κ. Ολμπράιτ στην Ελλάδα, μόλις ξεπεράσει τα πρώτα στάδια της εγκατάστασής της και μου υποσχέθηκε ότι θα έρθει. Βεβαίως εν τω μεταξύ θα μείνουμε σε συνεχή επαφή για τα προβλήματα που εξετάζουμε από κοινού... Είναι γνωστή η τοποθέτηση των ΗΠΑ ότι χρειάζεται ένας διάλογος. Μας προσδιόρισαν βέβαια ότι δεν εννοούν με τη λέξη αυτή διαπραγματεύσεις κατ' ανάγκη, όπως επιδιώκει η Τουρκία. Εμείς δεν έχουμε ποτέ αρνηθεί τη δυνατότητα να υπάρξουν πολιτικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έστω και για να ξαναβλέπουμε τον κατάλογο των διαφορών μας και να κοιτάμε μήπως μπορούμε να τον αναθεωρήσουμε... Για το Κυπριακό, οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να εξετάσουν όλες τις δυνατότητες για να υπάρξει κάποια αρχή επίλυσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ