Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους οι ΟΤΑ

Στη γνωστή "εκσυγχρονιστική" λογική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κινείται το νομοσχέδιο για την οργάνωση και διοίκηση της Περιφέρειας, καθώς και τη ρύθμιση θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που άρχισε χτες να συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,επισήμανε ότι, παρά τα λεγόμενα για ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σωρεία διατάξεων, με τις οποίες γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε από παλιότερες διακηρυγμένες θέσεις του. Για παράδειγμα, αντί της δημιουργίας τριτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, θεσμοθετείται ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας και ουσιαστικά προωθείται ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία. Ακόμα, καταργούνται δωρεάν υπηρεσίες που παρείχε το κράτος στους πολίτες, μέσω της ιδιωτικοποίησης, αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις των δημοτικών υπαλλήλων, εγκαταλείπεται η θέση για την απλή αναλογική και γενικά προωθούνται όλα όσα αντιλαϊκά μέτρα περιλαμβάνονται στο "Μάαστριχτ" και τη"Λευκή Βίβλο".

Ουσιαστική στήριξη στο νομοσχέδιο έδωσαν τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος,όσο και του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη.Ο μεν βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικέντρωσε την κριτική του στην τεχνοκρατική διατύπωση των διατάξεων του νομοσχεδίου και όχι στο πολιτικό τους περιεχόμενο, εκφράζοντας το φόβο ότι δε θα επιτευχθεί ο εκφρασμένος κυβερνητικός στόχος.

Η Μαρία Δαμανάκη έκανε ένα βήμα παραπάνω από τη ΝΔ στη στήριξη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας προφανώς, για μια ακόμα φορά, εξετάσεις στο κυβερνητικό κόμμα. Κατ' αρχήν έθεσε το... "θεωρητικό" ερώτημα, αν, λόγω του μεγέθους της, η χώρα μας αντέχει τριτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ενώ το μόνο αρνητικό που επισήμανε ήταν ότι η δημιουργία της Περιφέρειας θα επιφέρει υπερπληθώρα διοικητικών οργάνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βουλευτής του ΣΥΝ βρήκε θετική τη διάταξη μεταφοράς των κρατικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στους Δήμους. Η Μαρία Δαμανάκη είπε ότι την τελική του θέση για το νομοσχέδιο ο ΣΥΝ θα την εκφράσει, όταν συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι επί της αρχής καταψηφίζει ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙΓ. Καρακώστας.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, αρνήθηκε να κληθούν στην Επιτροπή φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλοι μαζικοί φορείς, με το επιεικώς απαράδεκτο, αλλά και χαρακτηριστικό της γενικότερης αυταρχικής λογικής της κυβέρνησης ότι, αφού είπαν την άποψή τους κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου δεν υπάρχει κανένας λόγος να την πουν και στη Βουλή!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ