Παρασκευή 7 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Να ενισχυθεί η κοινή αντιιμπεριαλιστική δράση

Συνάντηση με τους Βούλγαρους Αντιφασίστες

Σημαντικές συναντήσεις με την ηγεσία της Αντιφασιστικής Ενωσης Βουλγαρίας και με Βούλγαρους αντιφασίστες - μέλη της Ενωσης, είχε χτες το πρωί ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης,που βρίσκεται ήδη στη Σόφια επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα ο Χ. Φλωράκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ενωσης Βέλικο Βαλκάνοφ,τον ακαδημαϊκό Τοντόροφ,με στελέχη της αντιφασιστικής νεολαίας και άλλους αγωνιστές, ενώ μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση μελών της οργάνωσης στη Σόφια, στο αμφιθέατρο των γραφείων του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κατά τη συνάντηση με τα μέλη της ηγεσίας της αντιφασιστικής ένωσης, ο Χ. Φλωράκης ενημέρωσε εκτενώς για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις θέσεις του Κόμματος τόσο για τη χώρα όσο και για τις διεθνείς εξελίξεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιμπεριαλιστική διείσδυση στη Βαλκανική, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών και της κοινής αντιιμπεριαλιστικής δράσης των κομμουνιστικών, αριστερών, προοδευτικών, αντιφασιστικών - αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων της περιοχής.

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ έθεσε επίσης το θέμα της κράτησης του Τοντόρ Ζίβκοφ και υπογράμμισε ότι οι Ελληνες κομμουνιστές, όντας ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα αντιδημοκρατικά μέτρα, θεωρούν απαράδεκτο γεγονός ότι ο Βούλγαρος κομμουνιστής ηγέτης που πρόσφερε τόσα στην πατρίδα του, βρίσκεται υπό περιορισμό.

Από μέρους της Αντιφασιστικής Ενωσης ο πρόεδρός της Β. Βαλκάφ, ενημέρωσε εκτενώς για την κατάσταση στη Βουλγαρία, σημείωσε τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει ο λαός και έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις κατακτήσεις που είχαν επιτευχθεί επί σοσιαλισμού οι οποίες σαρώνονται τώρα από τον καπιταλισμό. "Μέχρι και προσπάθειες αποκατάστασης των φασιστών γίνονται", είπε.

Ο Βούλγαρος αντιφασίστας ηγέτης μίλησε για την οργάνωση στην οποία ηγείται, σημειώνοντας ότι έχει ισχυρή επίδραση στο λαό και σιγάσιγά γίνεται ένας σοβαρός παράγοντας στην κοινωνική ζωή της χώρας. Ακόμα αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ενωσης να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο των κομμουνιστών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Γ. Δημητρόφ και για το ίδρυμα που φέρει το όνομά του, το οποίο σύστησε η Αντιφασιστική Ενωση. Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων των λαϊκών κινημάτων στα Βαλκάνια. Σ' αυτήν την κατεύθυνση τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις προοδευτικές αντιφασιστικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις Ελλάδας - Βουλγαρίας. Παρόμοια σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των νεολαιίστικων οργανώσεων, ζήτησε και η εκπρόσωπος της αντιφασιστικής νεολαίας.

Συγκέντρωση με τους αντιφασίστες

Μετά τη συγκέντρωση με την ηγεσία της Ενωσης, ο Χ. Φλωράκης μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση των αντιφασιστών της Σόφιας όπου του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ προλόγισε στους συγκεντρωμένους ο Ακαδημαϊκός Τοντόροφ, με θερμά λόγια. Παίρνοντας το λόγο ο Χ. Φλωράκης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι του δινόταν η ευκαιρία να μιλήσει σε Βούλγαρους αγωνιστές, αφού πολλοί από τους συγκεντρωμένους ήταν από τη γενιά της Αντίστασης κατά του φασισμού στα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Χ. Φλωράκης στην ομιλία του έκανε εκτενή ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινής αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών ιδιαίτερα των Βαλκανίων.

Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος απάντησε σε ερωτήσεις των συγκεντρωμένων οι οποίοι εκδήλωναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το ΚΚΕ και τις θέσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ