ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Στο προσκήνιο και πάλι ο «συνεταίρος» Κοπελούζος

Ιδιαίτερα επικίνδυνη η πολιτική της πλήρους υποταγής του ενεργειακού τομέα της χώρας στα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως αυτά διαμορφώνονται και προωθούνται από τους κυβερνώντες

Στο «άρμα» του «συνεταίρου» Κοπελούζου, προσδένεται ολοκληρωτικά ο τομέας του φυσικού αερίου στη χώρα. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις στελεχών των Ελληνικών Πετρελαίων, βρίσκεται στα σκαριά η σύσταση κοινής εταιρίας διαχείρισης και διακίνησης φυσικού αερίου, από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ. ΠΕ.), τον Κοπελούζο (Προμηθέας Γκαζ) και τη ρωσική Γκαζ Προμ. Αν και η απελευθέρωση της αγορά φυσικού αερίου, έχει καθοριστεί για το 2006, εντούτοις, οι επιχειρηματικές κινήσεις για τον έλεγχο των ενεργειακών πρώτων υλών έχουν αρχίσει από τώρα και για μια ακόμα φορά, παρών είναι ο συνεταίρος Κοπελούζος, στου οποίου τα συμφέροντα, είναι κομμένη και ραμμένη η όλη σύμβαση αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως και οι μεταγενέστερες συμφωνίες, δηλαδή το «προσάρτημα Μητσοτάκη» και το «πρωτόκολλο Σημίτη».

Η ανακοίνωση και μόνο ότι επίκειται η δημιουργία κοινής εταιρίας με τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις, καταδεικνύει, ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, είναι η περαιτέρω παράδοση του τομέα του φυσικού αερίου της χώρας, όχι απλά στους ιδιώτες, αλλά συγκεκριμένα στον Κοπελούζο. Η συγκεκριμένη κίνηση, επίσης, στοχεύει στη δυναμική επανενεργοποίηση του κ. Κοπελούζου στον τομέα που του έχει παραδοθεί εν λευκώ, μιας και το προηγούμενο διάστημα, συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, των οποίων επικεφαλής είχαν τεθεί στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, «στέρησαν» από τον Κοπελούζο τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό για τα δίκτυα πόλης φυσικού αερίου.

Επειδή, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ, ως αυτή τη στιγμή, χαρακτηρίζονται δημόσιες επιχειρήσεις, η σύμπραξή τους με τον Κοπελούζο, συνηγορεί ότι οι εν λόγω κινήσεις, υπαγορεύονται από την κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Διότι, ποιος είναι ο λόγος που τα ΕΛΠΕ, από τη μια να δηλώνουν ότι εντός του χρόνου θα έχουν επαναγοράσει το 51% της ΔΕΠΑ, προκειμένου να ελέγχουν τον τομέα του φυσικού αερίου και τώρα να δημιουργούν εταιρία με τον Κοπελούζο; Επίσης η ΔΕΠΑ πρόπερσι είχε θέσει εκτός διαγωνισμού για τα δίκτυα πόλης τον Κοπελούζο, με αποτέλεσμα η μεταξύ τους σχέση να βρίσκεται στο χειρότερο σημείο, τώρα τι είναι αυτό που επιτάσσει να συνεταιριστούν. Το σίγουρο είναι ότι, όλοι όσοι αναφέρουν ότι η ΔΕΠΑ θα υποκατασταθεί από τον Κοπελούζο θα δικαιωθούν.

Το όλο σκηνικό, επίσης, φανερώνει την επικίνδυνη πλήρη υποταγή του ενεργειακού τομέα της χώρας στα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως αυτά διαμορφώνονται κατά καιρούς και προωθούνται από τους προϊστάμενους της πολιτικής ηγεσίας. Αυτό αποδεικνύεται από την έλλειψη κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού, μιας και αυτός υποπίπτει στα ιδιωτικά συμφέροντα. Μέχρι πέρσι, σχεδόν τέτοιον καιρό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, υπό τη Βάσω Παπανδρέου, είχε ανακηρύξει σε μείζον θέμα την απεξάρτηση της χώρας από την προμήθεια φυσικού αερίου αποκλειστικά από τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ύπαρξης «εναλλακτικού προμηθευτή», ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που ανακοίνωσε τη συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ιταλίας - Ελλάδας. Το ίδιο διάστημα, μεγάλος ντόρος είχε ξεσπάσει από την ελληνική πλευρά, ότι δήθεν οι Ρώσοι αδυνατούσαν να μας προμηθεύουν επαρκώς με φυσικό αέριο, επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσουν την «αναγκαιότητα» του εναλλακτικού προμηθευτή.

Τώρα με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, άλλαξε φαίνεται και η δομή των συμφερόντων. Είναι βέβαιο ότι, όποιες κινήσεις και αν γίνονται, δεν αποσκοπούν στην ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, (αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση), αλλά η εξισορρόπηση των ιδιωτικών συμφερόντων. Οι συγκεκριμένες διεργασίες, δεν μπορούν να είναι άσχετες και με τον εν εξελίξει διαγωνισμό για τα δίκτυα πόλης φυσικού αερίου, αφού πιθανά οι νέες παραχωρήσεις στον Κοπελούζο γίνονται είτε προκειμένου να αντισταθμιστεί σε κάποιο βαθμό η απόρριψή του από το διαγωνισμό για τα δίκτυα πόλης, είτε να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός (είναι το πιο πιθανό) και την τελευταία στιγμή να δοθούν τα δίκτυα πόλης στον Κοπελούζο.

ΔΕΛΤΑ - ΦΑΓΕ
Συνεταιρισμός για να ξεκοκαλίσουν την ΑΓΝΟ

Οι δύο όμιλοι που μονοπωλούν τον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταβροχθίσουν την μέχρι πρόσφατα τρίτη γαλακτοβιομηχανία της χώρας, τη συνεταιριστική ΑΓΝΟ

Οι μεθοδεύσεις για πλήρη μονοπώληση του κλάδου της γαλακτοπαραγωγής και της εμπορίας των γαλακτοκομικών προϊόντων οδήγησε στη σύμπραξη και το συνεταιρισμό της ΔΕΛΤΑ και της ΦΑΓΕ, προκειμένου να βάλουν στο χέρι τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ. Αποδεικνύοντας το πόσο αδίστακτα λειτουργούν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, όταν έχουν στόχο την αύξηση των κερδών τους, οι δύο από τους πλέον χαρακτηριστικούς «ανταγωνιστές» της ελληνικής οικονομίας, οι εταιρίες που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αλώσει την αγορά γάλακτος από το στάδιο της παραγωγής μέχρι και την τελική λιανική πώληση των γαλακτοκομικών προϊόντων, παραμέρισαν -προς στιγμή και προκειμένου να υλοποιηθούν απώτερα σχέδιά τους - τον αδυσώπητο πόλεμό τους και προχωρούν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην «από κοινού υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του ενεργητικού της υπό εκκαθάριση γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ».

Επειδή βεβαίως μια τέτοια συνεργασία από δύο εταιρίες, που αφ' ενός μέσω του ανταγωνισμού τους μονοπωλούν τον κλάδο και αφ' ετέρου μόλις πέρσι έτρεχαν στα δικαστήρια με αμοιβαίες καταγγελίες για «παραπλάνηση των καταναλωτών» και «αθέμιτο ανταγωνισμό», δεν μπορεί παρά να προκαλεί ερωτηματικά, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από τη ΔΕΛΤΑ υποτίθεται πως δίνεται προκαταβολικά η σχετική απάντηση. Η απόφαση λοιπόν της συνεργασίας των δύο εταιριών πάρθηκε «συνεκτιμώντας το εθνικό, αλλά το κλαδικό συμφέρον στήριξης και συνεχούς βελτίωσης της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της Ελληνικής Γαλακτοπαραγωγής». Οσο καλό κι αν μπορεί να θεωρηθεί το επιχείρημα - περιτύλιγμα της επιλογής των δύο εταιριών, το μόνο βέβαιο είναι ότι μέσω της απόκτησης της ΑΓΝΟ οι δύο κυρίαρχοι όμιλοι του κλάδου επιδιώκουν να αυξήσουν - έστω ισομερώς - τα μερίδιά τους στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ακόμα περισσότερο όμως, όπως προκύπτει και από τη σχετική ανακοίνωση, έχουν ιδιαίτερες βλέψεις στον τομέα της εκμετάλλευσης της γαλακτοπαραγωγής. Με δυο λόγια, δηλαδή, στην ενοποίηση της ισχύς τους με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των γαλακτοπαραγωγών, μια διαδικασία που ήδη έχει ενταθεί την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα οι τιμές των παραγωγών να έχουν μειωθεί, σε απόλυτες τιμές, δραστικά, ενώ η τιμή του παστεριωμένου γάλακτος στην αγορά ν' ακριβαίνει χωρίς σταματημό.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η κατάληξη της συγκεκριμένης ανακοίνωσης όπου διατυπώνεται η άποψη πως «έχουμε την πεποίθηση ότι με την απόφασή μας αυτή συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην ευρύτερη προσπάθεια αναδιάταξης και ισχυροποίησης της Εθνικής Οικονομίας στη μετα-ΟΝΕ εποχή»... Οπως γίνεται αντιληπτό στον καθένα, δύο από τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας στη χώρα ομολογούν με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο ότι η συνεισφορά - και το κέρδος - του κεφαλαίου στην περιβόητη μετα-ΟΝΕ εποχή είναι να ενώνουν κατά περίπτωση τις δυνάμεις τους, ώστε να:

  • Καταβροχθίζουν τους ανταγωνιστές τους, όπως την ΑΓΝΟ.
  • Λεηλατούν τους παραγωγούς πρώτης ύλης, στην προκειμένη περίπτωση τους γαλακτοπαραγωγούς.
  • Ξεμπερδεύουν με τους υπάρχοντες συνεταιρισμούς, αφού μετά τη συγκεκριμένη μονάδα απομένουν για τις ορέξεις τους ο ΟΛΥΜΠΟΣ, για τον οποίο ήδη πάρθηκε απόφαση ξεπουλήματος, η ΔΩΔΩΝΗ και η ΡΟΔΟΠΗ.
  • Μονοπωλούν διάφορους βιομηχανικούς κλάδους και την αγορά, με ό,τι αρνητικό αυτό σημαίνει τόσο για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες μονάδες, όσο και για το σύνολο των καταναλωτών.

Οι «προσφορές» για το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ αναμένεται ν' ανοιχτούν αύριο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πρόταση για την εξαγορά της έχει υποβληθεί από την Αγροτική Τράπεζα (αναφέρεται μάλιστα ότι «προσφέρονται» 25 δισ. δρχ.) και από την ολλανδική ΦΡΙΣΛΑΝΤ.

«Ουδέν νεώτερον» από την Εμπορική

Μέσα σε κλίμα αδιαφάνειας και υπόγειων διεργασιών δρομολογούνται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, του δεύτερου σε μέγεθος υπό δημόσιο έλεγχο ελληνικού τραπεζικού ιδρύματος. Λόγος γίνεται για τις διαδικασίες ανάθεσης ποσοστού γύρω στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας σε ξένο «στρατηγικό επενδυτή», που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες από τη διοίκηση της Τράπεζας, μέσω του χρηματοοικονομικού ομίλου «J.P. Morgan», στον οποίο έχει αναταθεί η αρμοδιότητα εξεύρεσης υποψηφίων ξένων τραπεζικών ομίλων.

Ενώ χτες, όπως ήταν προγραμματισμένο, η «J.P. Morgan» ενημέρωσε τη διοίκηση της Εμπορικής για το αποτέλεσμα των επαφών και συζητήσεων που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα με ενδιαφερόμενους ξένους τραπεζικούς ομίλους, η τελευταία - κατά την προσφιλή της τακτική - τήρησε «σιγήν ιχθύος», παρά το μέγεθος της σημασίας του όλου ζητήματος.

Πάντως, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, έφεραν 3 - 4 τραπεζικούς ομίλους να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας με την Εμπορική Τράπεζα, που να βασίζεται σε ανταλλαγή πακέτου υπηρεσιών και προϊόντων ανάμεσα στα δύο τραπεζικά ιδρύματα. Σε δεύτερη φάση, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής ή απευθείας πώλησης πακέτου μετοχών της Εμπορικής που θα φτάνει μέχρι το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, στον ξένο τραπεζικό όμιλο με τον οποίο θα έχει αναπτυχθεί το παραπάνω πλαίσιο συνεργασίας.

Στο 6,65% τα ετήσια ομόλογα

Στο 6,65% διαμορφώθηκε η μεσοσταθμική απόδοση των εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας κατά τη χτεσινή δημοπρασία που διενεργήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη χτεσινή δημοπρασία υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 139,2 δισ. δρχ. που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,48 φορές. Η μέση σταθμική απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,65% έναντι 8,26% κατά την προηγούμενη δημοπρασία.

Στη δημοπρασία εξάμηνων και τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, η μεσοσταθμική απόδοση διαμορφώθηκε στο 7,83% έναντι 9,05% κατά την προηγούμενη δημοπρασία. Σε ό,τι αφορά τα τρίμηνα έντοκα, η μέση σταθμική απόδοση διαμορφώθηκε στο 8,5% έναντι 9,19% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.

Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ότι σήμερα 1, αύριο 2 και μεθαύριο Παρασκευή 3 του Μάρτη 2000, θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό με δημόσια εγγραφή αφορολόγητα αποταμιευτικά ομόλογα με ημερομηνία έκδοσης την Τετάρτη 1 Μάρτη 2000.

Περηφανεύονται κιόλας

Μια σειρά από ...«πρωτοβουλίες» για την παράδοση της περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) σε ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες, περιλαμβάνει ο κατάλογος με τις 24 «πολιτικές πρωτοβουλίες», που παρουσίασε χτες ο Ε. Βενιζέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού, κάνοντας τον -προεκλογικού χαρακτήρα - απολογισμό του έργου στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης.

Ο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή χρηματοοικονομικού συμβούλου της ΑΕ για την «αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ», η ολοκλήρωση του ξεπουλήματος μιας σειράς από μονάδες του Οργανισμού, είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες, για τις οποίες η πολιτική ηγεσία του ΕΟΤ αισθάνεται ...υπερήφανη.

Βέβαια, με δεδομένο ότι αυτές ήταν και εξακολουθούν να είναι οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο έχει κάθε λόγο η πολιτική ηγεσία και του ΕΟΤ να αισθάνεται πετυχημένη, που κατάφερε σε ένα βαθμό να τις βάλει σε έναν ...«καλό δρόμο». Ο λαός όμως, στον οποίο ανήκει αυτή η περιουσία που διαχειρίζεται διά του ξεπουλήματος η κυβέρνηση, δεν έχει κανένα λόγο να συμμερίζεται την περηφάνια του κυρίου υπουργού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ