Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Στο προσκήνιο και πάλι ο «συνεταίρος» Κοπελούζος

Ιδιαίτερα επικίνδυνη η πολιτική της πλήρους υποταγής του ενεργειακού τομέα της χώρας στα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως αυτά διαμορφώνονται και προωθούνται από τους κυβερνώντες

Στο «άρμα» του «συνεταίρου» Κοπελούζου, προσδένεται ολοκληρωτικά ο τομέας του φυσικού αερίου στη χώρα. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις στελεχών των Ελληνικών Πετρελαίων, βρίσκεται στα σκαριά η σύσταση κοινής εταιρίας διαχείρισης και διακίνησης φυσικού αερίου, από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ. ΠΕ.), τον Κοπελούζο (Προμηθέας Γκαζ) και τη ρωσική Γκαζ Προμ. Αν και η απελευθέρωση της αγορά φυσικού αερίου, έχει καθοριστεί για το 2006, εντούτοις, οι επιχειρηματικές κινήσεις για τον έλεγχο των ενεργειακών πρώτων υλών έχουν αρχίσει από τώρα και για μια ακόμα φορά, παρών είναι ο συνεταίρος Κοπελούζος, στου οποίου τα συμφέροντα, είναι κομμένη και ραμμένη η όλη σύμβαση αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως και οι μεταγενέστερες συμφωνίες, δηλαδή το «προσάρτημα Μητσοτάκη» και το «πρωτόκολλο Σημίτη».

Η ανακοίνωση και μόνο ότι επίκειται η δημιουργία κοινής εταιρίας με τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις, καταδεικνύει, ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, είναι η περαιτέρω παράδοση του τομέα του φυσικού αερίου της χώρας, όχι απλά στους ιδιώτες, αλλά συγκεκριμένα στον Κοπελούζο. Η συγκεκριμένη κίνηση, επίσης, στοχεύει στη δυναμική επανενεργοποίηση του κ. Κοπελούζου στον τομέα που του έχει παραδοθεί εν λευκώ, μιας και το προηγούμενο διάστημα, συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, των οποίων επικεφαλής είχαν τεθεί στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, «στέρησαν» από τον Κοπελούζο τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό για τα δίκτυα πόλης φυσικού αερίου.

Επειδή, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ, ως αυτή τη στιγμή, χαρακτηρίζονται δημόσιες επιχειρήσεις, η σύμπραξή τους με τον Κοπελούζο, συνηγορεί ότι οι εν λόγω κινήσεις, υπαγορεύονται από την κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Διότι, ποιος είναι ο λόγος που τα ΕΛΠΕ, από τη μια να δηλώνουν ότι εντός του χρόνου θα έχουν επαναγοράσει το 51% της ΔΕΠΑ, προκειμένου να ελέγχουν τον τομέα του φυσικού αερίου και τώρα να δημιουργούν εταιρία με τον Κοπελούζο; Επίσης η ΔΕΠΑ πρόπερσι είχε θέσει εκτός διαγωνισμού για τα δίκτυα πόλης τον Κοπελούζο, με αποτέλεσμα η μεταξύ τους σχέση να βρίσκεται στο χειρότερο σημείο, τώρα τι είναι αυτό που επιτάσσει να συνεταιριστούν. Το σίγουρο είναι ότι, όλοι όσοι αναφέρουν ότι η ΔΕΠΑ θα υποκατασταθεί από τον Κοπελούζο θα δικαιωθούν.

Το όλο σκηνικό, επίσης, φανερώνει την επικίνδυνη πλήρη υποταγή του ενεργειακού τομέα της χώρας στα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως αυτά διαμορφώνονται κατά καιρούς και προωθούνται από τους προϊστάμενους της πολιτικής ηγεσίας. Αυτό αποδεικνύεται από την έλλειψη κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού, μιας και αυτός υποπίπτει στα ιδιωτικά συμφέροντα. Μέχρι πέρσι, σχεδόν τέτοιον καιρό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, υπό τη Βάσω Παπανδρέου, είχε ανακηρύξει σε μείζον θέμα την απεξάρτηση της χώρας από την προμήθεια φυσικού αερίου αποκλειστικά από τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ύπαρξης «εναλλακτικού προμηθευτή», ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που ανακοίνωσε τη συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ιταλίας - Ελλάδας. Το ίδιο διάστημα, μεγάλος ντόρος είχε ξεσπάσει από την ελληνική πλευρά, ότι δήθεν οι Ρώσοι αδυνατούσαν να μας προμηθεύουν επαρκώς με φυσικό αέριο, επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσουν την «αναγκαιότητα» του εναλλακτικού προμηθευτή.

Τώρα με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, άλλαξε φαίνεται και η δομή των συμφερόντων. Είναι βέβαιο ότι, όποιες κινήσεις και αν γίνονται, δεν αποσκοπούν στην ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, (αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση), αλλά η εξισορρόπηση των ιδιωτικών συμφερόντων. Οι συγκεκριμένες διεργασίες, δεν μπορούν να είναι άσχετες και με τον εν εξελίξει διαγωνισμό για τα δίκτυα πόλης φυσικού αερίου, αφού πιθανά οι νέες παραχωρήσεις στον Κοπελούζο γίνονται είτε προκειμένου να αντισταθμιστεί σε κάποιο βαθμό η απόρριψή του από το διαγωνισμό για τα δίκτυα πόλης, είτε να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός (είναι το πιο πιθανό) και την τελευταία στιγμή να δοθούν τα δίκτυα πόλης στον Κοπελούζο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φυσική» πηγή πλούτου για το κεφάλαιο (2005-04-16 00:00:00.0)
Στη δίνη των μεγαλοσυμφερόντων (1998-11-25 00:00:00.0)
Στη δίνη πολυεθνικών ενεργειακών συμφερόντων (1998-10-03 00:00:00.0)
Στο έλεος των κερδοσκοπικών ιδιωτικών συμφερόντων (1998-01-27 00:00:00.0)
Θα χορέψετε στο ρυθμό μου! (1997-10-22 00:00:00.0)
Τα πάντα στην υπηρεσία του Κοπελούζου (1997-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ