Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σοβαρές κακοτεχνίες στα δημόσια έργα

Σοβαρές παραλείψεις και κακοτεχνίες παρουσιάζουν πάνω από τα μισά δημόσια έργα που κατασκευάζονται σήμερα στην Ελλάδα με συγχρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Κοινοτικού Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη. Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος αναφέρει ότι ο ειδικός φορέας ΕΣΠΕΛ που έχει συσταθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την παρακολούθηση της ποιότητας των δημοσίων έργων, πραγματοποίησε από τον Οκτώβρη του 1998 ως τον Ιούνη του 1999 συστηματικούς ελέγχους σε 515 έργα. Διαπιστώθηκε λοιπόν:

  • Τα 19 από τα έργα αυτά (ποσοστό 3,7% του συνόλου) παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και κακοτεχνίες οι οποίες δεν μπορούν να διορθωθούν. Επιπλέον, οι φάκελοι των ελέγχων των έργων αυτών πρέπει να διαβιβαστούν στον εισαγγελέα.
  • Τα 272 έργα (ποσοστό 52,8%) παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και κακοτεχνίες οι οποίες δεν έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια του έργου, αλλά θα επιφέρουν σημαντικά έξοδα επισκευής που θα πρέπει να επιβαρύνουν τους ίδιους τους εργολάβους.
  • Τα 224 έργα (ποσοστό 43,5%) δεν παρουσιάζουν προβλήματα ή παρουσιάζουν δευτερεύουσες ελλείψεις που θα πρέπει να διορθωθούν από τους εργολάβους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, το 56,5% από τα έργα που κατασκευάζονται στη χώρα μας με τη συμμετοχή και κοινοτικών κονδυλίων, είναι ουσιαστικά «σουρωτήρι» από κακοτεχνίες, ενώ οι κατά καιρούς κυβερνητικές ανακοινώσεις περί δήθεν τιμωρίας των εργολάβων αποδείχτηκαν μόνο «λόγια», καθώς τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους ελέγχους που πραγματοποίησε ο ΕΣΠΕΛ σε 210 έργα, το πρώτο εξάμηνο του 1998, το ποσοστό των έργων με σοβαρές παραλείψεις και κακοτεχνίες ανερχόταν σε 55,3%...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ