Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Θέλουμε κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Πρωτοφανής ο κυνισμός των τραπεζιτών. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να υπάρχει κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει με συνέπεια την επίθεση ενάντια στις λαϊκές κατακτήσεις και θα εξασφαλίζει τα υπερκέρδη τους

Κυβέρνηση που θα διασφαλίσει εντονότερους ρυθμούς της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, και που θα εξασφαλίζει την παραπέρα αύξηση των τραπεζικών υπερκερδών, επιθυμεί η διοίκηση της Τράπεζας Πίστεως, η οποία εκφράζει συνολικότερα τις θέσεις και τις απόψεις του ντόπιου τραπεζιτικού κεφαλαίου. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πίστεως, Γ. Κωστόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στις 10 Απρίλη, όποιος κι αν βρίσκεται στην κυβέρνηση, θα πρέπει να προωθήσει άμεσα τη διευθέτηση σειράς ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την:

  • Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Οπως υποστήριξε, «μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ιδιωτικοποιήσεις παρά μόνο... μετοχοποιήσεις, οι οποίες όμως δεν αρκούν». Στη λογική αυτή, χαρακτήρισε ως τη μοναδική «μεγάλη ιδιωτικοποίηση» που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα, το γνωστό ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας, η οποία πέρυσι πέρασε στα χέρια του ομίλου της Πίστεως.
  • Απελευθέρωση τομέων «μονοπωλιακά διαχειριζομένων» - όπως τους χαρακτήρισε - διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στις τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές και στην αγορά παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για τους συγκεκριμένους τομείς δε χρειάζεται «να περιμένουμε τις προθεσμίες που θέτουν οι Βρυξέλλες».
  • Επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος (σ.σ. που θα σημάνει την πλήρη ανατροπή του ισχύοντος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης) προκειμένου «να μην έχουμε πρόβλημα» στο μέλλον.

Η δημόσια θέση που έσπευσε να διατυπώσει χθες η ηγεσία της Τράπεζας Πίστεως για το μοτίβο στο οποίο επιθυμεί να κινείται η οικονομική πολιτική τη μετεκλογική περίοδο, δεν είναι καθόλου άσχετη με την επιθυμία του εγχώριου τραπεζικού κεφαλαίου να διασφαλίσει και πολλαπλασιάσει τα οφέλη που του απέφερε όλα τα προηγούμενα χρόνια η εφαρμογή πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της χώρας από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο ίδιος ο όμιλος της Τράπεζας Πίστεως, κατόρθωσε εν μέσω αυτής της πολιτικής, μόνο πέρυσι να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ομίλου το 1999, που ανακοινώθηκαν χθες:

  • Τα καθαρά κέρδη του 1999 ανήλθαν σε 282 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 124%.
  • Το ενεργητικό του ομίλου ανήλθε σε 8,4 τρισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση κατά 81% σε σχέση με το 1998.
  • Οι χορηγήσεις ξεπέρασαν τα 3,5 τρισ. δρχ., εμφανίζοντας αύξηση κατά 87%.
  • Οι καταθέσεις και repos ανήλθαν σε 6,3 τρισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση κατά 80%.

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες συμμαχιών και συνεργασιών που συντελούνται σήμερα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, ο Γ. Κωστόπουλος επανέλαβε την εκτίμηση που έχει διατυπώσει κατά καιρούς σύμφωνα με την οποία θα επικρατήσουν 3 - 4 τραπεζικοί όμιλοι, αφήνοντας αδιευκρίνιστη τη μορφή (αυτόνομοι ή εξαρτημένοι από άλλους ομίλους) που θα έχουν. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη δρομολογούμενη ανάπτυξη συνεργασιών της Τράπεζας Πίστεως με την Εθνική Τράπεζα σε διάφορους ευρύτερους επιχειρηματικούς τομείς, χωρίς ωστόσο να αφήσει περιθώρια σεναρίων για δρομολόγηση συμμαχίας μεταξύ των δύο τραπεζών σε μετοχικό επίπεδο. Σχετικά με την Εμπορική και τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής της μέσω της εκχώρησης του 10% του μετοχικού της κεφαλαίου σε ξένο «στρατηγικό επενδυτή», εμφανίστηκε μάλλον αδιάφορος (προς το παρόν) στην προοπτική να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής ξένος τραπεζικός όμιλος, υποστηρίζοντας ότι πιστεύει «στον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις». Στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε ότι δεν τον φοβίζει «να είναι ξένος ο έλεγχος», με το επιχείρημα ότι «είναι πάντα καλύτερα να έχεις έναν ανταγωνιστή που να είναι καλός και να σκέφτεται με όρους αγοράς. Ο χειρότερος είναι αυτός που έχει το κράτος πίσω του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της συνάντησης με ξένους «θεσμικούς επενδυτές», που είχε την προηγούμενη βδομάδα στο Λονδίνο, η - με επικεφαλής τον Γ. Παπαντωνίου - ελληνική αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της Τράπεζας Πίστεως, ο Γ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι «θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη», ενώ σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες αναβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε «ώριμη», παραλλήλισε την αναβάθμιση με την... εφηβεία η οποία «παίρνει κάποιο χρόνο και ωριμάζει». Οπως ανέφερε συγκεκριμένα: «από το να μην είναι αναδυόμενη μία αγορά, μέχρι να είναι ώριμη, υπάρχει διαφορά, και εκεί είμαστε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ