ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΧΙ στην κυβερνητική φιέστα

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 10 το πρωί έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, απαντούν οι αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ στην εκδήλωση - φιέστα που στήνει προεκλογικά η κυβέρνηση με τη βοήθεια της νομαρχίας, προκειμένου δήθεν να τιμήσει τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ξαφνικά η νομαρχία θυμήθηκε να τιμήσει με διπλώματα και μετάλλια 3.800 αγωνιστές της Αντίστασης, σε ειδική εκδήλωση στο «Βελλίδειο», παρουσία μάλιστα του υπουργού Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ καταγγέλλει την προεκλογική φιέστα και απαιτεί τα μετάλλια των αντιστασιακών να δοθούν στις Οργανώσεις οι οποίες είναι και υπεύθυνες να τα αποδώσουν στα μέλη τους.

«Η Εθνική Αντίσταση δεν είναι εμπόρευμα για αγοραπωλησία»

Το παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και σημειώνει πως δε θα παραστεί στην εκδήλωση. Αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασής της σε επιστολή προς τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλο, η ΚΟΘ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η Εθνική Αντίσταση δεν είναι εμπόρευμα για αγοραπωλησία. Αυτοί που έβαψαν τα χέρια τους με αίμα αθώων, συμμετέχοντας στο βάρβαρο πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, δε δικαιούνται να τιμούν την Εθνική Αντίσταση και τους αγωνιστές της.

Ενώ τα τύμπανα του πολέμου ξαναχτυπούν στη Βαλκανική και τα κυβερνητικά επιτελεία συναποφασίζουν, με τους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις λεπτομέρειες της νέας σφαγής, είναι πρόκληση στην Ιστορία και στην αξιοπρέπεια των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης η εκδήλωση που ετοιμάζετε "για να τους τιμήσετε".

Στις σημερινές συνθήκες της Νέας Τάξης όσοι πράγματι επιθυμούν να τιμήσουν την Εθνική Αντίσταση ορθώνουν ανάστημα ενάντια στην ξενοκρατία, στην εθνική υποτέλεια, στην κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη.

Αν η κυβέρνηση και ο κ. Τσοχατζόπουλος επιθυμούσαν να τιμήσουν ουσιαστικά στην Εθνική Αντίσταση, θα μπορούσαν, αντί να πλειοδοτούν στη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, που σκοπό έχει την άμεση επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, να αποφασίσουν εδώ και τώρα την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο και την περιοχή της Μιτροβίτσα, την απεμπλοκή της χώρας από το νέο μακελειό που ετοιμάζεται, το σταμάτημα κάθε διευκόλυνσης στους ΝΑΤΟικούς επικυρίαρχους.

Η αντίσταση του λαού μας ενάντια στο φασισμό, στο ναζισμό και τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές δεν έγινε για να παρέχουμε διευκολύνσεις στους νεοφασίστες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θα συμφωνείτε και εσείς ότι ο αγώνας εκείνος ήταν αγώνας για "λεύτερη πατρίδα και πανανθρώπινη λευτεριά"».

ΠΑΣΟΚ
Ξορκίζουν την αγωνία τους με... γκάλοπ

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί αφ' ενός με τις «τεχνητές αναπνοές» των γκάλοπ που άλλα έχουν δημοσιευτεί και άλλα «ετοιμάζονται» και αφ' ετέρου εντείνοντας τόσο την παροχολογία όσο και το κλίμα πόλωσης, να ξορκίσει τους εκλογικούς του φόβους οι οποίοι φαίνεται να πολλαπλασιάζονται. Στην προσπάθεια για «άλμα προς τα μπρος» θα πρωταγωνιστήσει αύριο ο πρωθυπουργός, με αφορμή την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ενόψει των εκλογών, όπου και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματός του.

Πάντως, παρά τα όσα δημοσίως λέγονται ή θα λεχτούν, βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται έντονα για τις εξελίξεις σε διάφορα πεδία και κυρίως για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και στο Χρηματιστήριο. Τόσο η έκρυθμη κατάσταση στο πρώτο όσο και η πτώση των τιμών στο δεύτερο, θεωρούνται από κυβερνητικά στελέχη παράγοντες που εφόσον πάρουν ακόμα πιο αρνητικά χαρακτηριστικά, τότε δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα αποκρούσει τη φθορά που αντικειμενικά θεωρούν ότι θα υποστεί. Ταυτόχρονα ανησυχία επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για το κλίμα που διαμορφώνεται και στο χώρο της Παιδείας ενώ θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την πορεία προς τις εκλογές, η αντιστροφή της εικόνας του τελευταίου διαστήματος που έχει να κάνει με την έξαρση της εγκληματικότητας. Ας σημειωθεί τέλος, ότι στο εσωτερικό του κόμματος συνεχίζεται η «γκρίνια» για την ατυχή έκβαση της λεγόμενης «διεύρυνσης» των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, που περιορίστηκε, ουσιαστικά, σε μια μόνο υποψηφιότητα, εκείνη του Β. Κοντογιαννόπουλου, για την οποία στελέχη του κόμματος δηλώνουν δημοσίως τις διαφωνίες τους.

Οι «φούσκες» του ΠΑΣΟΚ

«Είναι θέμα δικής τους ευθύνης»! Αυτή την απάντηση έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε τι έχει να πει η κυβέρνηση για την οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί πολύς κόσμος λόγω της συνεχούς πτώσης του Χρηματιστηρίου. «Είναι θέμα δικής τους ευθύνης» (!), απεφάνθη ο κ. Ρέππας.

***

Θυμίζουμε ότι ο κ. Ρέππας είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, εκείνου του κόμματος που στις ευρωεκλογές είχε «φλομώσει» τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα με τις προεκλογικές διαφημίσεις του Λαλιώτη, στις οποίες εκθειαζόταν ο τζόγος της Σοφοκλέους...

Ο κ. Ρέππας είναι ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που καλούσε πέρσι τον ελληνικό λαό να μη διαμαρτύρεται ούτε για την παράδοση του Οτσαλάν, ούτε για τη συνενοχή στο έγκλημα του Κοσσυφοπεδίου, γιατί υπήρχε... κίνδυνος να χαλάσει το καλό κλίμα του Χρηματιστηρίου!

Ο κ. Ρέππας είναι ο υπουργός μιας κυβέρνησης της οποίας δεν έχει υπάρξει στέλεχος μέχρι σήμερα που να μην έχει παρελάσει από τις ειδικές, εκείνες τις «σομόν», σελιδίτσες των εντύπων που διαφημίζουν «φούσκες», για να περηφανευτεί που το ΠΑΣΟΚ μοιράζει λεφτά με ουρά στη Σοφοκλέους...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο ίδιος άνθρωπος που στις 5 Σεπτέμβρη 1999 διεύθυνε τη συζήτηση μεταξύ Σημίτη - δημοσιογράφων, στη συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός είπε: «Ο τζίρος του Χρηματιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει... Το Χρηματιστήριο είναι ένας θεσμός σημαντικός για την πρόοδο της οικονομίας».

Ο κ. Ρέππας εκπροσωπεί καθημερινά τον κ. Σημίτη, τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μιλώντας σε συνεδρίαση του ΕΓ του κόμματός του τον περσινό Οκτώβρη - μόλις είχαν αρχίσει τα πρώτα σκαμπανεβάσματα στο Χρηματιστήριο - δήλωνε: «Η κατάσταση στη Σοφοκλέους θα ομαλοποιηθεί σε ένα - δυο 24ωρα».

Ο κ. Ρέππας, παρεμπιπτόντως, είναι υπουργός στην ίδια κυβέρνηση με τον Γ. Παπαντωνίου, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος από τον περσινό Αύγουστο και λίγο πριν αρχίσει η «τσουλήθρα» στο Ναό με τους «θεσμικούς» αλογομούρηδες, είχε προλάβει να κάνει καμιά διακοσαριά δηλώσεις του στιλ: «Στο ΠΑΣΟΚ οφείλεται η "άνθηση" του Χρηματιστηρίου, εμείς εγγυόμαστε κέρδη με τη σέσουλα, παίξε και συ μπάρμπα με τις "φούσκες" - μπορείς»!

***

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, αφού έκανε τα παιχνίδια του με το Χρηματιστήριο, αφού εγκλώβισε κόσμο και κοσμάκη στα σαγόνια της «γκανιότας» της Σοφοκλέους, τώρα το «γύρισε το φύλλο». Τώρα που ο κόσμος καλείται να πληρώσει τοις μετρητοίς τα κυβερνητικά «κόλπα», τώρα οι του ΠΑΣΟΚ νίπτουν τας χείρας τους! Τώρα «είναι θέμα δικής τους ευθύνης» (!) λέει η κυβέρνηση, χλευάζοντας κι από πάνω τους γδαρμένους! Μέχρι χτες, όμως, τους έταζε «λαϊκό καπιταλισμό»...


Ν. Μπ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ναυάγιο» με Α. Ανδριανόπουλο;

Σε ναυάγιο οδηγείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το σενάριο για την επιστροφή του Α. Ανδριανόπουλου στη ΝΔ, φυσικά όχι για λόγους ιδεολογικοπολιτικούς. Θεωρείται, όμως, πολύ πιθανό να κάνει κάποια δήλωση στήριξης της ΝΔ, ενόψει των εκλογών. Ο θεωρητικός του άγριου νεοφιλελευθερισμού, προκειμένου να δικαιολογήσει τη μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, επικαλείται ότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που αποχώρησε από τη ΝΔ και ότι πλέον δεν επαρκεί ο χρόνος για να ενταχθεί σε ψηφοδέλτιο. Στην πραγματικότητα, δεν «τα βρήκε» στις διαπραγματεύσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα με την ηγεσία της ΝΔ. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έχει συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν για το αντίθετο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, του είχε προτείνει αρχικά να κατέβει υποψήφιος στην Α` Πειραιά και μάλιστα, για να τον «πείσει», του είχε παρουσιάσει γκάλοπ, με το οποίο εμφανιζόταν ως «σίγουρη» η εκλογή του. Ο Α. Ανδριανόπουλος αρνήθηκε και αντιπρότεινε να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, έστω και στην τελευταία θέση, αλλά να μη συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό συγκεκριμένα στελέχη, οι οποίοι είναι στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή. Επιπλέον, είχε ζητήσει να αναλάβει την επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ.

ΚΚΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις
  • Σήμερα, Τετάρτη, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Β` Πειραιά, θα περιοδεύσει στις 7 το πρωί στη ΔΕΗ Φαλήρου και στις 9.30 το πρωί στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά. Αύριο, Πέμπτη ο ίδιος θα περιοδεύσει στο νοσοκομείο ΚΑΤ στις 9 το πρωί. Επίσης, την Κυριακή, 5/3, ο Σπ. Χαλβατζής θα μιλήσει σε συγκέντρωση Αντιστασιακών, στην ΚΟΠ, στις 10.30 το πρωί.
  • Σήμερα Τετάρτη, ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε σύσκεψη εργαζομένων από το χώρο της πρόνοιας, που διοργανώνει η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στις 6.30 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
  • Την Παρασκευή, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στον ΑΗΣ ΔΕΗ Αλιβερίου, στις 8.30 το πρωί. Εκεί θα συναντηθεί με το σωματείο και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ