ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφ' όλης της ύλης "ολοκληρωτισμός"

Είναι κάποιες ενέργειες αυτής της κυβέρνησης, που, με το μέγεθος της θρασύτητάς τους, με το "ύφος" και "ήθος" που εισάγουν, με τον "τουπέ" που προπαγανδίζονται, καταφέρνουν να σε... αποσβολώνουν. Ναι, σε αποσβολώνουν. Σε αναγκάζουν να παραδεχτείς ότι είσαι απροετοίμαστος να "χωνέψεις" τον ασύλληπτα αντιδημοκρατικό τους χαρακτήρα. Γιατί, ακόμα και όταν οι κυβερνώντες κάνουν ό,τι κάνουν, αν και το διαλαλούν χωρίς ενδοιασμό, είναι όχι μόνο πρωτοφανές αυτό που εισηγούνται, αλλά και τόσο αυταρχικά επιβαλλόμενο, που πάλι μένεις με το ερώτημα: Μα καλά, είναι δυνατόν; Θα κάνουν κι αυτό; Κι όμως είναι! Κι όμως θα κάνουν και αυτό, και άλλα, πιο ασύλληπτα από όσο μπορεί να φανταστεί κανείς τούτη τη στιγμή!

Ερχεται, λοιπόν, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός και "στήνουν" απροκάλυπτα μια συνέντευξη στα μέτρα τους. Προχωρούν σε προκλητικό και ανεπανάληπτο στα χρονικά αποκλεισμό όλων των δημοσιογράφων που δεν είναι "αποδεκτοί" και όλων των ΜΜΕ που δεν τους είναι "αρεστά", από την πρώτη μετά τις εκλογές εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου Ελληνα πρωθυπουργού. Αποφασίζουν και διατάζουν, μεταξύ των "εκλεκτών" δημοσιογράφων, που θα υποδυθούν το ρόλο του μεταφορέα των ερωτήσεων της κοινής γνώμης προς τον Κ. Σημίτη, να είναι εκείνοι που λιβανίζουν ολημερίς και ολονυχτίς τον "εκσυγχρονισμό". Προσπαθούν να κρατήσουν το εγχείρημά τους κρυφό. Και όταν αυτό το τελευταίο αποδεικνύεται, τουλάχιστον, κουτό, αντί να αναζητήσουν ένα ελάχιστο πρόσχημα, προκρίνουν ως άμυνα την επιθετική αυθάδεια. Ουσιαστικά, αποκαθηλώνουν και το τελευταίο φύλλο συκής που τους έχει απομείνει και το σκίζουν επιδεικτικά ενώπιον των αναγκασμένων να παρακολουθούν το "πολίτικαλ κορέκτ" και "ολοκληρωτικό" στριπτίζ τους.

Ετσι, χτες η κυβέρνηση δήλωσε: Θα στήσουμε μια συνέντευξη όπως μας αρέσει, γιατί θέλουμε να προπαγανδίσουμε την πολιτική μας! Αυτό λέγεται διαδικασία ενημέρωσης του ελληνικού λαού... Θα στήσουμε μια συνέντευξη όπως μας αρέσει, γιατί δεν προβάλλεται το έργο μας από τα ΜΜΕ! Αυτό λέγεται από εκείνους, που, όταν εκλέγονταν όπου εκλέχτηκαν μέχρι τώρα, ανακηρύχτηκαν από φίλους και αντιπάλους ως οι νικητές που επέβαλαν τα ΜΜΕ... Θα στήσουμε μια συνέντευξη όπως μας αρέσει και όποιος πολίτης ή δημοσιογράφος κριτικάρει αυτές τις μεθοδεύσεις, θα στιγματιστεί ως συκοφάντης των δημοσιογράφων που επιλέχτηκαν να θέσουν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό! Αυτά λέγονται από εκείνους που ο σεβασμός τους απέναντι στο δημοσιογραφικό κόσμο και την ενημέρωση είναι αναρτημένος στις κυβερνητικές "λίστες" με τους "φιλικούς" και "εχθρικούς" δημοσιογράφους... Αραγε, οι δημοσιογράφοι, που έχουν το "ραντεβού" με τον πρωθυπουργό, για "να προβληθεί η κυβερνητική πολιτική", όπως λέει ο κ. Ρέππας, δε θίγονται;

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΣΗΕΑ
Απαράδεκτος αποκλεισμός

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει σαν απαράδεκτη την κυβερνητική μεθόδευση, ενώ η κυβέρνηση όχι μόνο δεν "αυτοσυγκρατείται", αλλά προχωρά και σε υποδείξεις προς το σύνολο των ΜΜΕ!

Την εντονότατη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης να προβεί στον αποκλεισμό όλων των εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, καθώς και όλων των δημοσιογράφων - πλην των "εκλεκτών" - από την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού την ερχόμενη βδομάδα, εξέφρασε με χτεσινή του ανακοίνωση το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η οποία εκδόθηκε μετά από διάβημα διαμαρτυρίας στον αρμόδιο υπουργό Τύπου εκ μέρους του γενικού γραμματέα του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Γ. Λεονταρίτη, έχει ως εξής:

"Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ επικοινώνησε με τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ κ. Δημήτρη Ρέππα και εξέφρασε εντονότατη διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό όλων των πολιτικών συντακτών, εκτός τριών που επιλέχτηκαν από τον κ. πρωθυπουργό, για την πρώτη συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης (μετά τις εκλογές), την προσεχή Τετάρτη.

Η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών συντακτών, εφημερίδων και ΜΜΕ, όταν μάλιστα ευρίσκονται σε εκκρεμότητα πολλά κοινωνικά αιτήματα και εθνικά θέματα".

Ο Δ. Ρέππας

Ως απάντηση στην ανακοίνωση - διαμαρτυρία της ΕΣΗΕΑ, ο υπουργός Τύπου επέλεξε τον ολισθηρό δρόμο έκδοσης μιας, εξίσου απαράδεκτης με την κυβερνητική ενέργεια, ανακοίνωσης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Τύπου αφού αναφέρει ότι "ψευδώς" (!) η ΕΣΗΕΑ ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση προχωρά σε αποκλεισμούς δημοσιογράφων - και με ύφος που θυμίζει εκείνο το "εσείς δε δικαιούστε διά να ομιλείτε"... - αναφέρει ότι "η επιλογή που γίνεται κάθε φορά (σ.σ.: σχετικά με τις πρωθυπουργικές συνεντεύξεις) δεν μπορεί ν' αποτελεί αντικείμενο απόφασης της ΕΣΗΕΑ". Μετά από αυτά, η κατάληξη της δήλωσης Ρέππα κάθε άλλο παρά εκπλήσσει, αφού ουσιαστικά συνιστά υπόδειξη στα ΜΜΕ τι"οφείλουν" να πράξουν, μια και η "ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα" συνέντευξη του πρωθυπουργού, όπως λέει, "θα έχει ως αυτονόητη συνέπεια τη μετάδοση της συζήτησης απ' όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα που το επιθυμούν και την ανάλογη κάλυψη από τον Τύπο"...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ
Θέλουμε να προπαγανδίσουμε την πολιτική μας!

Η κυβέρνηση επέλεξε τον αποκλεισμό των μη "αρεστών" δημοσιογράφων και ΜΜΕ, γιατί στόχος της είναι "να προβληθεί η πολιτική της", όπως δήλωσε χτες ο Δ. Ρέππας!

Ούτε τα ελάχιστα προσχήματα δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει πλέον η κυβέρνηση, όσον αφορά την περίφημη συνέντευξη που αποφάσισε να παραθέσει την ερχόμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός. Ετσι, ο Κ. Σημίτης,όχι μόνο αποφάσισε να αποκλείσει από τη συνέντευξη τους πάντες, πλην των "εκλεκτών" και "αποδεκτών" δημοσιογράφων (Ευθυμίου, Πρετεντέρης, Χατζηνικολάου) και τηλεοπτικών σταθμών (MEGA - ΑΝΤΕΝΝΑ - ΕΤ-1), αλλά χτες ξεπέρασε κάθε όριο.

Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε εξ ονόματός του ο υπουργός Τύπου, η συγκεκριμένη συνέντευξη δεν αποβλέπει παρά στην κυβερνητική προσπάθεια "να προβάλει την πολιτική της"! "Εμείς πιστεύουμε - συνέχισε ο Δ. Ρέππας - ότι η προβολή των κυβερνητικών θέσεων δεν είναι επαρκής. Οτι η κυβέρνηση αδικείται, δεν προβάλλονται οι πρωτοβουλίες της, ούτε οι θέσεις της από τα ΜΜΕ. Εμείς θεωρούμε λοιπόν ότι χρειάζεται να γίνει μια εκτεταμένη συζήτηση που να έχει τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να αναφέρει πλήρως όλα τα στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής"...

Μέχρι, βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να προχωρήσει στην παραπάνω ομολογία, που το λιγότερο δικαιώνει όσους μιλούν για μεθοδεύσεις "στημένης" συνέντευξης, με εμφανείς τους κυβερνητικούς προπαγανδιστικούς στόχους, είχε επιδοθεί σε επιχειρήματα απείρου κάλλους. Ενώ αρχικά αποδέχτηκε ότι πρόκειται για συνέντευξη, αργότερα τη βάφτισε "τηλεοπτική συζήτηση", μια και "δεν είναι συνέντευξη Τύπου" (!),σημειώνοντας ότι "η κυβέρνηση αποφάσισε να είναι περιορισμένος ο αριθμός των δημοσιογράφων και απευθύνθηκε αφ' ενός στο δημόσιο τηλεοπτικό φορέα και αφ' ετέρου στους δυο μεγαλύτερους ιδιωτικούς". Γιατί όλα αυτά; Διότι - κατά τον κ. Ρέππα - "υπάρχει ανάγκη να προβληθεί η κυβερνητική πολιτική με μια άνεση χρόνου... (και) πρέπει να είναι περιορισμένος ο αριθμός (των δημοσιογράφων) για να υπάρξει η δυνατότητα μιας ουσιαστικής συζήτησης"! Το "νέο" ύφος και ήθος επί το έργον και στον τομέα της "ενημέρωσης"...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το βάρος στους "αναποφάσιστους"

Επαναπαυμένοι στις δάφνες της "νίκης" που σημείωσαν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ, τα επιτελεία των υποψηφίων συνέχισαν και χτες την ανάλυση των τελευταίων αποτελεσμάτων για την εκλογή των επιπλέον συνέδρων. Η προσοχή τους τώρα επικεντρώνεται στους "αναποφάσιστους" υποψήφιους και σε αυτούς που έχουν υποσχεθεί την ψήφο τους σε πάνω από έναν υποψήφιο.

Παρά το γεγονός ότι χτες δεν υπήρξε καμία επίσημη κίνηση από κανέναν δελφίνο, εν τούτοις όλοι άφηναν να εννοηθεί ότι στο συνέδριο θα πετύχουν τα ίδια πρωτοφανή ποσοστά που σημείωσαν στις πρόσφατες εκλογές. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο καθένας για λογαριασμό του έδινε στον εαυτό του ποσοστά της τάξης του 45%, ενώ δεν έλειπαν και οι φωνές που έκαναν λόγο για εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Στο μεταξύ και ενώ μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας πρέπει οι υποψήφιοι να καταθέσουν στην Οργανωτική Επιτροπή τις υπογραφές 50 συνέδρων για να θεωρηθεί έγκυρη η υποψηφιότητά τους, ο Β. Πολύδωρας έκανε χτες σοβαρές καταγγελίες για την προσυνεδριακή διαδικασία. Συγκεκριμένα, ο εκ των διεκδικητών της ηγεσίας κατήγγειλε ότι υπάρχει καθεστώς τρομοκρατίας και απειλούνται στελέχη του κόμματος που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητας Πολύδωρα. Σε συνέντευξή του στον "9,84" είπε ότι έχει συγκεκριμένα στοιχεία και τόνισε "ότι σε αυτό το παιχνίδι μετείχαν και οι τρεις συνυποψήφιοι διά των ανθρώπων τους, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή συνεδρίου δεν μπορεί να κοντρολάρει την κατάσταση γιατί τώρα έχουν βγει τα μαχαίρια".

Τετραήμερη εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή από 22 έως 25 Μάρτη, με έδρα τη Μητρόπολη Καρδίτσας. Επίσης θα πραγματοποιήσει και ημερήσιες εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή, όπως Καλαμπάκα - Μετέωρα - Μερίτσα, στο Περτούλι (έδρα του στρατηγείου του ΕΛΑΣ), στη λίμνη Μέγδοβα και αλλού. Η αναχώρηση θα γίνει τις 22 Μάρτη από την οδό Χαλκοκονδύλη μεταξύ 3ης Σεπτεμβρίου και Πατησίων και ώρα 9.00 π.μ. Πληροφορίες στα τηλ. 8810.046 και 8010.074.

Συγκεντρώσεις ετεροδημοτών
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Αχαϊας του ΚΚΕ καλεί τους φίλους του ΚΚΕ που κατάγονται από την Αχαϊα σε συγκέντρωση - συζήτηση για το Μάαστριχτ και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις την Τετάρτη 12 Μάρτη στις 6.00 μμ στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη). Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2468.165 στον σ. Β. Φιλιόπουλο.
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών του Νομού Λέσβου καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ σε συγκέντρωση στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) την Πέμπτη 13 Μάρτη στις 7.00 μμ με θέματα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής σε θέματα της παροικίας και των νησιών.
Η βίλα της Σ. Μινέικο ανήκε στα εγγόνια

Κληρονόμοι της βίλας της οδού Γκύζη 58, στο Παλιό Ψυχικό, που πουλήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να δικαιολογηθεί στην Εφορία η αγορά της λεγόμενης "ροζ βίλας" στην οδό Αγράμπελης στην Εκάλη, είναι τα τέσσερα παιδιά του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη διαθήκη της μητέρας του Σοφίας Μινέικο. Η διαθήκη δημοσιεύτηκε χτες στο Πρωτοδικείο της Αθήνας και αναφέρει ότι όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία της Σοφίας Μινέικο, περιλαμβάνεται και το ακίνητο στο Π. Ψυχικό, περιέρχεται στα εγγόνια της Σοφία, Γιώργο, Νίκο και Αντρίκο Παπανδρέου. "Στον γιο μου Ανδρέα, ο οποίος διακατέχεται από υψηλά ιδανικά, δεν αφήνω τίποτα γιατί τον έχω ήδη σπουδάσει. Του εύχομαι το καλύτερο όταν επιστρέψει στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούντας", γράφει για τον Α. Παπανδρέου η μητέρα του στη διαθήκη της, την οποία συνέταξε στις 31-12-1968 στη Στοκχόλμη.

Τη δημοσίευση της διαθήκης ζήτησαν τα παιδιά του Α. Παπανδρέου. Το επόμενο βήμα τους θα είναι προφανώς η διεκδίκηση της κληρονομιάς από την τελευταία σύζυγο του πατέρα τους Δήμητρα Λιάνη, στο όνομα της οποίας αγοράστηκε η βίλα της Εκάλης. Το πιθανότερο μάλιστα είναι να προσφύγουν και πάλι στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχτεί απόλυτα άκυρη η αγοραπωλησία της βίλας του Π. Ψυχικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ